PwC

Ny analyse: Indikationer på en stigning i M&A-aktiviteten i 2024

Del

PwC har netop udgivet en global analyse af M&A-trends, som viser positive indikatorer for en stigning i M&A-aktiviteten og optimisme fra markedsaktører.

Jan Hetland Møller, leder af PwC’s Deals-afdeling i Danmark.
Jan Hetland Møller, leder af PwC’s Deals-afdeling i Danmark.

Det globale aktivitetsniveau for køb og salg af virksomheder har de seneste år været nedadgående på grund af en række makroøkonomiske og geopolitiske udfordringer. I EMEA-regionen faldt aktivitetsniveauet med 13 % i forhold til det foregående år, mens købsværdien faldt med 36 % over samme periode - primært som følge af et fald i antallet af større handler. I Danmark har denne udvikling særligt været synlig i anden halvdel af 2023. 

PwC’s seneste ‘Global M&A Industry Trends 2024’ viser dog indikationer på en opadgående kurve og optimisme hos markedsaktører. Det er endnu uvist, hvor hurtigt markedet vil vende.

Vi ser i øjeblikket positive markedsindikatorer, herunder en større villighed for virksomhedshandler hos markedsaktører, fx for at imødekomme behovet for strategisk transformation drevet af globale megatrends, såsom ESG og digitalisering. Dette indikerer en nært forestående stigning i M&A-aktiviteten i 2024, hvilket vi allerede ser i blandt andet energisektoren og inden for teknologiområdet,” siger Jan Hetland Møller, leder af PwC’s Deals-afdeling i Danmark. 

Optimisme bygger på særligt tre faktorer
Potentialet for et opsving i 2024 er baseret på særligt tre faktorer, der giver grund til optimisme.

Makroøkonomisk stabilisering i markedet: Den seneste tids forbedring i det finansielle marked, drevet af blandt andet aftagende inflation og en forventet reduktion i renteniveauet, giver de rette forudsætninger for et sundere M&A-marked i 2024. 

Et opbygget udbud og efterspørgsel i markedet: Andet halvår af 2023 var præget af et lavere M&A-aktivitetsniveau, hvilket har opbygget et udbud og en efterspørgsel hos købere og sælgere. Særligt kapitalfondene (PE-fondene) enten nærmer sig eller har overskredet deres typiske deadlines for porteføljeinvesteringer, og dette forventes at føre til en stigning i exit-aktiviteten. 

I løbet af 2023 så vi flere handler, der ikke kom i mål på grund af et ustabilt og usikkert marked. Det efterlader uudnyttet kapital i markedet, som skal bruges i 2024 - især blandt PE-fonde. Det medfører en ‘backlog’ af selskaber, som gøres klar til salg,” siger Jan Hetland Møller, leder af PwC’s Deals-afdeling i Danmark. 

Globale megatrends driver et behov for strategisk transformation: Digitalisering, ESG og andre globale megatrends gør, at flere virksomheder oplever et strategisk behov for at tilpasse deres forretningsmodel - som fx kan ske gennem tilkøb af virksomheder. Ifølge PwC’s årlige CEO-undersøgelse for 2024, siger 60 % af CEOs, at de planlægger at foretage mindst ét opkøb inden for de næste tre år. 

Opkøb er en oplagt mulighed, når virksomheder ønsker at skalere, få adgang til teknologi samt accelerere virksomhedens vækst. Samtidig ses en større bevågenhed i forhold til frasalg af forretningsområder, der ikke er en del af virksomhedens kerneaktiviteter for i stedet at fokusere ressourcerne på strategiske vækstområder. Ifølge PwC’s Value Creation Transformation Survey forventer 70 % af virksomhedsledere desuden at bruge opkøb til at fremskynde brugen og udviklingen af ny teknologi.

Nøgleord

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

Ny afgørelse fra Skatterådet: Smartwatches er omfattet af reglerne om beskatning af fri telefon25.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PwC har i en sag for Skatterådet d. 19. marts 2024 spurgt ind til, om man som medarbejder skal beskattes af et smartwatch, som ens arbejdsgiver stiller til rådighed. På baggrund af den teknologiske udvikling og smartwatches funktionalitet har Skatterådet fastslået, at smartwatches er underlagt de samme regler for beskatning som telefoner, når de stilles til rådighed af arbejdsgivere til deres medarbejdere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye