Københavns Museum

Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens

Del

Fotoudstilling på Københavns Museum 1. maj – 21. oktober 2024 

Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod kædebutikker og storcentre. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Fotografen Ulf Svane og historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen tager os med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København og giver et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg. Se fotoudstillingen fra 1. maj på Københavns Museum.

Kvinde bag disk i en gardinbutik
Mai's Gardiner, ekspedient bag disk Foto Ulf Svane

Samhørighed før internettet
Vi kender den alle sammen. Butikken nede på hjørnet, der gennem generationer har forsynet nabolaget med enten damekjoler, smørrebrød med purløg eller nyklippede hårspidser. Servicen er ofte krydret med gode historier, menneskeligt nærvær og en særlig lokal stemning. Butikker fra en tid før internettet, onlineshopping og storcentre, en by før byfornyelse og caffe latte – og en verden før vi blev moderne forbrugere.

Kreativ fornyelse og stille afvikling
På Københavns Museums kommende fotoudstilling kommer du tæt på en række af nutidens nichebutikker og serviceudbydere i Storkøbenhavn. Fra Persiennevaskeriet i Vanløse til Wongs Grill i Hvidovre. Nogle er nær ved at dreje nøglen om, mens andre blomstrer, fornyer sig og finder nye måder at fremtidssikre forretningen på. Hos nogle er der gang i butikken, hos andre er tiden gået i stå.

Et her og nu billede af de små butikker
Fotoudstillingen viser et øjebliksbillede af 2020-2023, hvor fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen har besøgt et udvalg af små erhvervsdrivende og søgt at dokumentere historien bag butiksfacaderene. Københavns Museum har sammen med Ulf og Mathias udvalgt 20 steder, der tilsammen fortæller om de forandringer en storby undergår, når teknologi, indkøbsvaner, demografi og politik påvirker byudviklingen. Siden 2022 er nogle af stederne lukket, mens andre er omdannet til nye erhverv – men størstedelen ligger der endnu. Men hvad skal der til for, at der også er små butikker og plads til mangfoldighed i fremtidens København?

Ekstra: Se historiske fotos
I udstillingen kan du også opleve et udvalg af butiksfotos fra museets store billedsamling. Her kan du gå på opdagelse – måske genkender du endda nogle af stederne – fra udstillingen eller fra dit eget liv? Motiverne er fordelt ud over byen og viser København op gennem 1900-tallet. Flere af fotografierne har en stolt butiksejer stående foran butikken, mens andre billeder viser facaden eller interiøret, og endelig er der billederne af dem, som måtte lukke – det er ”min butik” gennem de sidste 100 år.

Forfriskninger fra familievirksomhed
Også på Københavns Museum finder du en lille, familieejet virksomhed. Her er det mor og søn, der står for Café Spirrevippen. Her kan du slappe af med en rigtig god kaffe og andre drikkevarer, samt et lille udvalg af hjemmebagte boller og kager samt forskellige småretter.

Hele livet hos Mai’s Gardiner
Bag den brune facade gemmer sig en overflod af farver og sprælske mønstrede tekstiler – stakket op i ruller, foldet sammen og draperet ned ad væggene. Mai’s er en af de sidste gardinbutikker i København, da meget af salget er rykket på nettet og ud til de store varehuse. Men hos Mai’s får kunderne personlig vejledning og råd til at finde gardiner, der passer til deres behov og smag. Og selvom gardinbranchen ikke er, hvad den har været, så har indehaveren Charlotte travlt. For gardiner er blevet moderne igen – særligt køkkengardiner har fået et comeback. Som uddannet syerske kan hun lave alt selv. Hun både syr og udvikler design, laver regnskab og står i butikken. Hun har kunder, som er kommet der et helt liv, via anbefalinger og en stor vennekreds over hele byen.

”Næsten alle kunder har jeg gennem flere generationer, lige fra når de skal have gardiner til deres børns værelser, til at de skal have hjælp til gardinerne på plejehjemmet”, fortæller Charlotte.

 

Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens 
1. maj – 21. oktober 2024
Københavns Museum

Åbent hver dag:

Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17

www.copenhagen.dk

Kontakter

Billeder

Kvinde bag disk i en gardinbutik
Mai's Gardiner, ekspedient bag disk
Download
Mand foran dækbutik ved togbane
Indehaver foran Kurant Nørrebro Dækservice
Download
Kvinde der taler i telefon ved siden af en hvid hund
Indehaver af Alice's Hundesalon i Nordvest
Download
Sakse og hårprodukter på mørk baggrund
Deres Frisør i Vanløse. Udstyr til klip
Download

Om Københavns Museum:

Besøg Københavns Museum og bliv klogere på hovedstadens historie. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden. Over pest og brande til nutidens Christiania. Se det 600 år gamle skibsvrag, et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe nøgle til Vesterport. Få overblik over byen på den nye interaktive bymodel. 

Stormgade 18
1555 København V

Åbent alle dage:
Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17

www.copenhagen.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum

Pressevisning: Se fotoudstillingen "Min butik!" før den åbner!24.4.2024 06:14:44 CEST | Presseinvitation

Pressen har mulighed for at se udstillingen fra onsdag 24. april 2024 på Københavns Museum. For yderligere oplysninger samt fotos kontakt: Regitze Westergaard, EZ4F@kk.dk eller 4042 6458 "Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens" kan ses af alle 1. maj – 20. oktober 2024, mens den officielle åbning finder sted 29. april kl. 16-19 Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod kædebutikker og storcentre. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen tager os med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København for at give et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye