Svaneke Bryghus implementerer endnu et bæredygtigt initiativ: Omdanner bryggeri spildevand til grøn energi

Del

Svaneke Bryghus har taget et proaktivt skridt for at løse udfordringerne omkring det forhøjede svovlbrinteindhold i Svanekes kloakker. Efter Bornholms Regionskommunes mistanke om at spildevandet fra bryggeriet kunne være årsagen, har Svaneke Bryghus i samarbejde med miljøvirksomheden Krüger og Bornholms Bioenergi udviklet en innovativ og miljøvenlig løsning til behandling af procesvandspildevandet fra ølbrygning og tapning.

Spildevandet fra ølbrygning bliver nu omdannet til grøn energi på Svaneke Bryghus
Spildevandet fra ølbrygning bliver nu omdannet til grøn energi på Svaneke Bryghus fotograf Martin Thaulow

Sammen med miljøvirksomheden Krüger og Bornholms Bioenergi har Svaneke Bryghus fundet en innovativ måde at behandle bryggeriets processpildevand på. Fremover opsamles processpildevandet i en stor 70 m3 tank, der sammen med gærrester og mask fra ølproduktionen afhentes af BHS Logistics og transporteres til Bornholms Bioenergi, hvor den omdannes til biogas. 

Det lyder måske som en simpel løsning, men det har krævet mange timers arbejde at finde den optimale løsning på udfordringen med, hvordan vores spildevand skulle håndteres, nu hvor det lokale rensningsanlæg er overbelastet, fortæller Steen Jespersen”, direktør for Svaneke Bryghus.

I alle de år bryggeriet har eksisteret, er spildevandet blevet sendt via kloak til rensningsanlæg. De seneste 4 år er det blevet opsamlet og neutraliseret med kemi, inden det er blevet ledt ud i kloaknettet og over til det nu overbelastede rensningsanlæg i Grisby. Dette resulterede i dannelsen af svovlbrinte, som det var tilfældet i foråret, og derfor har Svaneke Bryghus siden hændelsen på eget initiativ og bekostning fået Fugato til at hente spildevandet, og køre det til Rønne for at behandle det der. 

Det har været en bekostelig og meget besværlig proces at sikre den bedst mulige håndtering af vores spildevand, og derfor er jeg rigtig glad for vores endelige løsning, der eliminerer behovet for unødig kemisk behandling for at sikre den rette pH-værdi”, forklarer Steen Jespersen. ”Den nye praksis medfører ikke blot en reduceret miljøpåvirkning; den letter også belastningen på kloaksystem og rensningsanlæg i Svaneke. Vi håber på en cirkulær fremtid, hvor biogassen kan leveres direkte fra Bornholms Bioenergi.

Georg Koefoed, driftsleder hos Bornholms Biogas uddyber processen: ”Procesvand fra Svaneke Bryghus bliver i dag recirkuleret til grøn energi og gødning til gavn for borgerne og landbruget på Bornholm. Sammen med andre lokale organiske affaldsstrømme som gylle, mask og slagteriaffald bioforgasser Bornholms Bioenergi procesvandet til el- og varmeproduktion, og sikrer, at alle næringsstofferne kommer tilbage til jorden i form af gødning. Det er både godt for vores klima og for vores jord.”

Det er miljøvirksomheden Krüger, der har rådgivet og stået for teknisk ekspertise til bryggeriets nye tiltag. Finn Skov Nielsen, Salgschef for industri hos Krüger udtaler: "I stedet for at der skal bruges energi på at behandle procesvandet, bliver procesvandet nu omdannet til CO2-neutral el og varme til bornholmske hjem. Samtidig reduceres brugen af kemi på bryggeriet, da procesvandet ikke længere skal pH-neutraliseres – og sidst, men ikke mindst, så mindskes belastningen på rensningsanlægget i Ristinge. Alt i alt en løsning, der er til gavn for hele Bornholm.”

"Vi er stolte over at være en del af denne banebrydende løsning, hvor vores procesvand nu omdannes til grøn energi. Som virksomhed arbejder vi konstant med vores grønne profil, og denne løsning afspejler vores engagement i bæredygtighed", afslutter Steen Jespersen.

Svaneke Bryghus forventer at fortsætte samarbejdet med Bornholms Bioenergi og Krüger for at forfine og udvide den grønne praksis og bidrage til bæredygtig udvikling på Bornholm.

Kontakter

Steen JespersenAdministrerende DirektørSvaneke Bryghus

Tlf:45 20 65 28 30

Billeder

Ølbrygning på Svaneke Bryghus
Ølbrygning på Svaneke Bryghus
Download

Følg pressemeddelelser fra Krüger A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krüger A/S

Indvielse af Thorsbro Vandværk med storstilet blødgøringsprojekt18.3.2024 11:33:53 CET | Pressemeddelelse

Et af Danmarks største vandværker, Thorsbro Vandværk, blev indviet d. 15. marts 2024. Krüger Veolia har stået for at implementere blødgøringen i en skala, der ikke er set før i Danmark. Værket ved Thorsbro producerer snart 1000 m³/blødgjort vand i timen til 200.000 kunder i hovedstadsområdet i et projekt, der er blevet realiseret i et storstilet samarbejde med HOFOR og flere rådgivere.

VUDP-projekt vil reducere lattergas fra renseanlæg med 50% med helstøbt AI styring21.2.2024 09:56:46 CET | Pressemeddelelse

Ganske unikt er otte forsyninger på tværs af Danmark gået sammen om at løse en af de helt store klimaudfordringer i branchen: lattergas fra renseanlæg. Den viden og data, der indsamles i dette projekt, vil udgøre et kæmpe bidrag på området. Projektet udvikler desuden en ny helstøbt styring til minimering af lattergas, demonstrerer den i fuldskala på 8 renseanlæg og dokumenterer effekten. Produktet er skalerbart og kan meget nemt implementeres på andre anlæg i Danmark og i udlandet.

Udviklingsprojekt skal reducere lattergas og energiforbrug ved spildevandsrensning5.10.2023 09:48:30 CEST | Pressemeddelelse

Et MUDP projekt, Easy MABR, vil forbedre rensning af spildevand og samtidig reducere udledning af lattergas, produktion af slam og energiforbrug ved at udvikle et modulært og omkostningseffektivt MABR koncept. Easy MABR vil bringe afgørende ny viden ved at identificere de økonomisk mest fordelagtige steder at placere teknologien i spildevandsstrømme. Projektet vil desuden understøtte og simplificere brug af data i spildevandssektoren, hvilket bidrager til visionen om Danmark som det første land med fuldt dækkende klimaregnskaber i vandsektoren.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye