Kristendemokraterne

Dansk fregat i krig og manglende forsvarsinvesteringer

Del

Mandag den 29. januar, sendte Danmark en af vores moderne fregatter, Iver Huitfeldt, til Rødehavet for at beskytte skibene dernede, da skibstrafikken ved det sydlige smalle Bab el-Mandeb-stræde er kommet under kraftig beskydning gennem de sidste par måneder af Houthierne, der befinder sig i Yemen. Med en besætning på i alt 175 personer, er Danmark ganske enkelt gået i krig i et af verdens brændpunkter, hvilket forpligter.

Civilingeniør Hans Otto Kristensen
Civilingeniør Hans Otto Kristensen Privatfoto Fri anvendelse

Indsatsen udstiller desværre, hvor dårligt det danske forsvar er forberedt på de tiltagende trusler rundt omkring i verden, hvor vi mere eller mindre engagerer os. Det er efterhånden blevet mere og mere tydeligt, hvor stor manglen er på militært udstyr i det danske forsvar. Søværnet går desværre ikke ram forbi, når man ser på den våbenrustning, fregatten er forsynet med. Den er et af vore nyeste krigsskibe, og skibsteknisk topmoderne og har vundet anerkendelse i udlandet for dens skibstekniske formåen, så meget, at et dansk firma, Odense Maritime Technology (OMT), faktisk eksporterer selve skibsdesignet til andre lande.

Men store interne besparelser i Søværnet har desværre medført, at skibet våbenteknologisk ikke lever op til de krav, der i dag stilles til et effektivt missilforsvar. Man anvender på fregatterne de forældede Sea Sparrow missiler med en begrænset rækkevidde på ca. 50 km. Sågar indgår det mere end 40 år gamle Harpoon missil system som en del af fregattens mulige missilforsvar. Ved en fejl raserede et Harpoon missil et sommerhusområde ved Sjællands Odde på grund af en fejlafskydning tilbage i 1982, for at sætte alderen i relief.

Danmark forventes at modtage mere moderne SM2 missiler i 2026, der har en rækkevidde på ca. 160 km, men hverken de eller de to andre nævnte missiler vil kunne nedskyde ballistiske missiler, der formentlig vil benyttes af fjenden.

Til alt held kommer Iver Huitfeldt til at operere sammen med eksempelvis nogle topmoderne amerikanske destroyere, der er forsynet med moderne SM6 missiler, der kan nedskyde de farlige ballistiske missiler, så fregatten er dermed ikke overladt til sig selv, for så havde det ikke set godt ud, hvilket forsvarsministeren gjorde opmærksom på ved pressemødet, der blev holdt ombord på fregatten på afsejlingsdagen.

Den beskrevne problemstilling viser meget tydeligt, hvor dårligt Danmark er rustet på forsvarsområdet og helt konkret, hvor problematisk det er, når der virkelig bliver behov for at vise en militær styrke og kapacitet. Vi har ganske enkelt sovet i timen i flere år, uden at vi har forberedt os på, hvor alvorlig udviklingen på verdensplan har været indenfor krigsførelse.

Alvoren tydeliggøres netop nu, og derfor mener Kristendemokraterne, KD, at Danmark for alvor skal intensivere investeringerne i et moderne forsvar på alle planer, dvs. i forbindelse med anskaffelse af materiel, men i høj grad også for at sikre at der fremover sker en tilgang af veluddannet personel til at varetage forsvarets mange opgaver. Vi skal blandt andet sikre, at forsvarets ansatte opnår en ansættelse med gode karrieremuligheder, god løn og ikke mindst gode fysiske rammer for deres virke. Sidstnævnte sker med henvisning til den elendige forfatning mange militære bygninger (eksempelvis kasernerne) befinder sig i.

KristenDemokraterne vil opfordre til en snarlig igangsættelse og acceleration af forsvarets store investeringer. KristenDemokraterne ønsker også, at man internt i forsvaret sørger for, at det interne informationsniveau i forsvaret styrkes, så man fremover ikke skal opleve, at ministeren gang på gang overraskes over, hvor dårlig tilstand forsvaret befinder sig i – det virker efterhånden pinligt at se, hvor mange skelletter, der falder ud af skabet i forsvarsministeriet.

Afslutningsvis må vi også udtrykke vores dybe bekymring og kritik over for beslutningen om at sende Iver Huitfeldt til Rødehavet. Selvom intentionen om at beskytte skibstrafikken og imødegå trusler er forståelig, rejser det spørgsmål om, hvorvidt det var den mest hensigtsmæssige reaktion.

Denne beslutning afspejler en tendens til at engagere Danmark i internationale konflikter uden tilstrækkelig overvejelse af de langsigtede konsekvenser, både for vores nationale sikkerhed og for det involverede militærpersonales velfærd.

I lyset af de åbenbare mangler i det danske forsvars udstyr og beredskab, som denne mission har udstillet, er det påtrængende nødvendigt at genoverveje vores tilgang til internationale militære engagementer og sikre, at sådanne beslutninger træffes med større omhu og forsigtighed i fremtiden.

Nøgleord

Kontakter

Om Kristendemokraterne

Kristendemokraterne i Danmark er et borgerligt parti, som fokuserer på samfundet gennem familien. Vi har et stort hjerte for naturen, miljøet, klimaet, de mest sårbare i samfundet og mener, at Danmark skal være et positivt bidrag til de svageste - også udenfor vores grænser. Vi bliver kaldt social-konservative og røde-borgerlige, men vi er baseret på en stærk og helt egen kristendemokratisk ideologi. Vi er medlemmer af EPP, som er den største gruppe i Europa-parlamentet.

Følg pressemeddelelser fra Kristendemokraterne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kristendemokraterne

KristenDemokraterne til kamp mod unges brug af pengespil30.3.2024 09:49:31 CET | Pressemeddelelse

Statens skatteindtægt på danskernes spillelyst og liberaliseringen af det danske spilmarked i 2012 er ikke realiseret uden svære ofre! Antallet af danskere, der kom i vanskeligheder med pengespillene, blev mere end fordoblet i perioden fra 2016 til 2022. En rapport fra Rambøll og Spillemyndigheden viser således, at antallet af personer herhjemme, som har problemer med pengespil, er steget fra 212.000 i 2016 til 478.000 i 2022. Og som om disse fakta ikke var grumme nok, så fremgår det af den seneste undersøgelse foretaget af Spillemyndigheden og Rambøll, at 24.500 børn mellem 12 og 17 år i forskellig grad har problemer med pengespil. Dette på trods af, at det ikke er lovligt for unge under 18 år at gamble i henhold til dansk lov.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye