Pas på i ferien: Ulovlige og truede koraller fylder i danske kufferter
Selvom koraller er både flotte og i mange tilfælde nemme at finde på stranden, så er de ulovlige at samle op og tage med hjem fra ferien. Alligevel bliver mange danskere hvert år stoppet i tolden med koraller i kufferten. Det viser en ny opgørelse, Miljøstyrelsen har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.

Vinterferien står for døren, og de kolde temperaturer får mange til at rejse mere eksotiske destinationer end Europa.
Men hvert år ender et stort antal danskere med at få beslaglagt ferieminder i tolden, når de vender hjem fra de mere eksotiske destinationer, som eksempelvis Asien eller Afrika, med koraller i kufferten.
Koraller er nemlig omfattet af internationale regler, der beskytter truede dyr mod udryddelse, og det er derfor som udgangspunkt forbudt at tage dem med til Danmark.
Alene de seneste to år er der blevet oprettet omkring 80 sager årligt, fordi danskere er blevet stoppet i tolden med koraller, de har taget med hjem fra ferien.
Det viser en ny opgørelse, som Miljøstyrelsen har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.
Og selvom det altså er både ulovligt og potentielt skadeligt for både natur og dyr, så handler en stor del af sagerne formentlig om uvidenhed blandt de danskere, der tager dem med hjem.
Sådan lyder vurderingen fra fagchef i Gouda Rejseforsikring, Louise Hertzum Andersen.
“Ofte er koraller noget, man finder på stranden, eller køber på lokale markeder, og derfor tænker de fleste, at det er problemfrit at tage med hjem som en souvenir. Men det er altså ulovligt, og derfor bør man tænke sig om, inden de ryger i kufferten,” siger hun.
Der findes dog også ting, man godt må tage med hjem. Det kan eksempelvis dreje sig om muslingeskaller eller konkylier, men der kan reglerne variere fra land til land, og derfor bør man læse op på de lokale regler, inden man rejser hjem, lyder rådet fra Louise Hertzum Andersen.
“Der gælder forskellige regler i de enkelte lande, og når man sørger for at læse op på reglerne, sørger man både for at respektere og passe på det lokale økosystem, samtidig med at man undgår en ubehagelig oplevelse i tolden, når man kommer hjem,” siger hun.
Importerer man ulovlige koraller ind i Danmark vil man få dem konfiskeret i tolden, ligesom man risikerer at blive straffet med en bøde.
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Det flyder med skrald i vejkanten: Fire ud af ti danskere har set bilister smide affald ud af vinduet17.4.2025 07:39:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ender tonsvis af affald i vejkanten, fordi bilister ikke gider bruge en skraldespand. Problemet er så omfattende, at fire ud af ti danskere det sidste år har oplevet bilister, der smider skrald ud af bilvinduet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
Hjælp fra YouTube: Sådan søger vi viden om renovering i hjemmet15.4.2025 07:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er blevet populært at lave forbedringer og renoveringer i hjemmet uden professionel hjælp. I stedet vælger en stor del af danskerne at finde råd og vejledning på sociale medier som Instagram og Youtube. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og NRGi.
Danskerne glemmer vigtig ting på ferien11.4.2025 07:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder at rigtig mange danskere pakker bilen og kører udenlands på ferie. Hver fjerde dansker kender dog ikke til reglerne for det digitale kørekort i udlandet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige.
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
Tusindvis af danskeres ferie bliver påvirket af nye regler fra 2. april31.3.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på onsdag d. 2. april 2025 skal du have en forhåndsgodkendelse, også kaldet Electronic Travel Authorisation (ETA), hvis du skal rejse til Storbritannien eller Nordirland. En ny undersøgelse viser, at lige knap 70 procent af danskerne ikke kender til de nye regler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum