17 stærke klimaprofiler skal rådgive Nationalt Center for Klimaforskning
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) ved DMI har nedsat et nyt Advisory Board med 17 klima-kyndige medlemmer, der skal give NCKF en bedre indsigt i samfundets tendenser, udfordringer og behov. Dialogen med medlemmerne kan også danne grobund for nye partnerskaber, samarbejder og forskningsområder til gavn for samfundet.

De 17 medlemmer i NCKF Advisory Board kommer fra universiteter, kommuner, ministerier, virksomheder og uafhængige forskningsinstitutioner. De er udpeget for en 2-årig periode, og ledes af forperson Katrine Krogh Andersen fra Københavns Universitet.
Advisory boardets rådgivning skal sikre, at NCKF´s forskning, viden og data giver mest mulig værdi for samfundet. Medlemmerne bidrager med indsigt og perspektiver om samfundets behov for at forstå klimaændringer i Danmark, Nordatlanten, Færøerne, Grønland, Arktis, Antarktis, Afrika – og det globale klima. Arbejdet kan danne grobund for nye partnerskaber, samarbejder og forskningsområder til gavn for samfundet.
-Jeg er utroligt glad for, at blive rådgivet af et nyt advisory board med så stærke kompetencer og så stor faglig diversitet. Jeg er sikker på, at de kommer til at yde et meget vigtigt bidrag til vores arbejde i NCKF, ikke mindst når det gælder udvikling af nye partnerskaber og styrkelse af formidlingsindsatsen. Jeg ser derfor meget frem til gode diskussioner og det videre samarbejde med advisory boardet, siger Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning
Fredag den 26. januar trådte medlemmerne af NCKF Advisory Board sammen for første gang. Medlemmerne blev på det første møde introduceret til NCKF’s arbejde og nye strategi ligesom der var tid til at diskutere bl.a. klimakommunikation og tværfagligt samarbejde.
-Mens vi har meget fokus på de fysiske klimaforandringer, skal vi i stigende grad samarbejde på tværs for at belyse konsekvenser og muligheder for at handle i samfundet. Og vi skal have fokus både på rådgivning af regeringen, hjælp til landets kommuner og andre beslutningstagere – høj som lav. Det får vi nu fantastisk god hjælp til, siger Adrian Lema.
Om Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF)
- NCKF ved DMI blev etableret januar 2020 med det formål at forske i og formidle viden om klimaforandringer og deres konsekvenser for mennesker og natur i rigsfællesskabet.
- NCKF understøtter DMI’s arbejde som regeringens klimavidenskabelige rådgiver, jf.- klimalovens §9.
- NCKF’s forskning spænder bredt og fokuserer særligt på anvendelig klimaviden til det danske samfund og emner relateret til Rigsfælleskabet, Polarforskning og globale klimamodeller.
- NCKF samarbejder med danske universiteter og myndigheder samt med en lang række videninstitutioner i hele verden gennem nationale og internationale forskningsprojekter, samarbejdsaftaler og fælles ph.d.-studerende.
Om NCKF Advisory Board
- NCKF Advisory Board er sammenlægning af det tidligere Rådgivende Udvalg og Videnskabeligt Panel.
- NCKF Advisory Board har både nye medlemmer samt en række gengangere fra tidligere udvalg.
- Medlemmer er udpeget for en to-årig periode, og ledes af forperson Katrine Krogh Andersen fra Københavns Universitet.
- NCKF Advisory Board mødes to til tre gange om året.
Nøgleord
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkVedhæftede filer
Om Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
Ny vejledning til udledningsscenarier styrker grundlag for klimatilpasning i Danmark29.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på Danmarks Meteorologiske Institut har i samarbejde med Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen i dag opdateret Vejledning i anvendelse af udledningsscenarier til klimatilpasning. Ændringen følger udgivelsen af nye udledningsscenarier fra FN’s Klimapanel og DMI’s Klimaatlas. Opdateringen afspejler også, hvilke fremtidige drivhusgasudledninger vi kan forvente med nuværende klimapolitik på tværs af verdens lande.
DMI søger snemålere21.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at DMI kan overvåge og bogføre, hvor meget sne, der falder i Danmark, kræver det håndførte målinger fra en autoriseret sneobservatør. Vinteren står for døren, og det er tid til at få fyldt hullerne på landkortet ud, så nettet af snemålinger igen dækker hele Danmark.
Havet truer – men hvor, hvor meget og hvornår?13.11.2024 08:58:38 CET | Pressemeddelelse
DMI opdaterer Klimaatlas med nyeste data for vandstand og stormflod. Nu vises fem mulige fremtider og et mere detaljeret overblik over fremtidens stormfloder – herunder den fremtidige hyppighed af nutidens 100 års-hændelser, som den vi oplevede i oktober 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum