Region Midtjylland

Region Midtjylland beder politiet undersøge helt usædvanlige Ozempic-forbrug

Del

Region Midtjylland har tirsdag besluttet at politianmelde seks borgere, der har indløst recepter til mere end tre års forbrug af Ozempic. Regionen undersøger sideløbende i alt 39 sager og vil sende dem, der rejser bekymring, videre til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Efter grundige analyser af forbruget af Ozempic har Region Midtjylland besluttet at anmelde seks borgere, der har indløst recepter på mere end tre års forbrug af maksimal dosis af diabetesmedicinen.

- Både politisk og i medierne har der været stort fokus på enkeltsager, hvor der er blevet hentet Ozempic på apoteket i omfang, som langt overstiger normalt forbrug. Det beder vi nu politiet undersøge nærmere, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Andre regioner har også bedt politiet undersøge receptudstedelser.

- Vi ønsker på ingen måde at bekymre patienter med et Ozempic-forbrug, der ligger indenfor normalen. Men i en række tilfælde kan vi ikke finde frem til en fornuftig forklaring på, hvorfor der er udskrevet meget store mængder medicin. Det er de eksempler vi interesserer os for, og dem vi nu beder politiet undersøge, uddyber formanden for Region Midtjylland.

Ud over en politianmeldelse af de borgere, hvor forbruget stikker markant ud, vil regionen også bede receptudstedere i både almen praksis og på hospitaler om en redegørelse for, hvorfor nogle borgere på et år har kunne hente Ozempic til mere end halvandet års forbrug.

- Når vi kender baggrunden, så tager vi stilling til, om receptudstederne skal indberettes til Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland betalte i 2023 252 mio.kr. i tilskud til Ozempic købt på recept.

Fakta om Ozempic

 1. De seks borgere fra Region Midtjylland, der har hentet Ozempic til mere end tre års forbrug, har tilsammen modtaget tilskud for ca. 1.017.000 kr.
 2. Regionen gav i 2023 252 mio. kroner i tilskud til Ozempic. Udgifterne til medicintilskud er vokset markant fra 2022 (1.520 mio.kr.) til 2023 (1.842 mio.kr.)
 3. Hvor Ozempic i 2022 udgjorde 8% af de samlede udgifter, er andelen i 2023 steget til 14%.
 4. Der kan være flere årsager til stigende udgifter til Ozempic:
  Flere patienter behandles med Ozempic: Antallet af patienter, der behandles med Ozempic er steget med 23% fra 2022-2023
  Forsyningsvanskeligheder og prisstigninger: Ozempic-producenten, Novo Nordisk, har store forsyningsvanskeligheder, og det har givet parallelimportører mulighed for at sælge Ozempic i Danmark til en stærkt forhøjet pris. En opgørelse viser, at udgifterne i Region Midtjylland havde været ca. 18,5 mio. kr. lavere, hvis Novo Nordisk ikke havde haft forsyningsvanskeligheder ift. levering af Ozempic til danske apoteker.

Politisk behandling af medicintilskud og forbrug af Ozempic og Wegovy:

 • 15. januar 2024 Orientering til regionsrådet om tal på borgere, der har indløst recept på Ozempic for tilskud på mere end 100.000 kr. Dertil beskrivelse af videre proces ift. fastsættelse af tærskelværdier og afklaring af videre håndtering.
 • 18. december Orientering til regionsrådet om henvendelse til Danske Regioner om bl.a. undersøgelsen af borgere, hvor der er mistanke om videresalg.
 • 22. november 2023 Orientering til regionsrådet om udviklingen i tilskudsmedicin, herunder de stigende udgifter til Ozempic.

Kontakter

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye