Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Afstand til sundhedstilbud kan være fatal for ældre og svage!

Del

Det er altafgørende for danskernes sundhed, at vi styrker det nære sundhedsvæsen og skaber nogle mere sammenhængende behandlingsforløb tæt på dem, der har mest brug for det, mener Landdistrikternes Fællesråd. Ifølge organisationen har årtiers centraliseringsreformer særligt ramt ældre, svage og udsatte i landdistrikterne, som har fået længere til de nærmeste sundhedstilbud.

Foto: Mads Krabbe

Vi ser ind i en fremtid med flere og flere ældre, særligt i land-, ø- og yderkommunerne. Kommuner hvor borgerne oplever store afstande til det nærmeste supersygehus. Det kan udgøre en barriere for deltagelse i undersøgelser, behandlinger og kontroller og kan få alvorlige konsekvenser, særligt for de ældre og mest udsatte borgere. Det er et svigt af patienterne, mener Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer til at etablere langt flere sundhedshuse med sygehus- og miniakutfunktioner, ambulante behandlinger og undersøgelser, for at styrke det nære sundhedsvæsen.

- Det er afgørende for vores sundhed, særligt når vi bliver ældre, at vi kan få hjælp i vores nærområde. Blandt andet gennem sundhedshuse som kan løse, det som ikke er svært, men som kan behandles nært af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. De sundhedsfaglige kompetencer kan udnyttes bedre hvis sundhedshusene også har praksislægeklinikker i samme bygning. Dels for at forebygge, men også forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd og fortsætter:

- Det er der behov for og derfor håber jeg også, at der vil komme mere fokus på dette i Sundheds- og Ældrepolitikken fremadrettet, herunder i Regeringens kommende ældreudspil og fremtidens indretning af sundhedsvæsnet.

Borgere i landdistrikterne er oftere multisyge, og har dermed et større forbrug af medicin end resten af landet. Dette skyldes særligt, at der bor flere ældre og svage i de fleste landdistrikter. Det gør det ekstra vigtigt, at der bl.a. er gode sundhedstilbud og medicinrådgivning tæt på borgeren, hvor der er mulighed for fysisk rådgivning og fremmøde suppleret med digitale løsninger.  

- For at imødekomme behovet for sundhedshjælp i landdistrikterne, anbefaler vi samtidig, at man styrker de digitale sundhedsløsninger som supplement til det fysiske sundhedsvæsen. De digitale løsninger må dog ikke erstatte muligheden for det fysiske fremmøde. Det skal stadig være muligt at møde op i det lokale sundhedshus til en konsultation eller at hente sin medicin på et apotek i nærheden og ikke vente på, at det bliver sendt med posten, udtaler Steffen Damsgaard. 

Yderligere foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der kommer en større forebyggende indsats for at forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, og at der udarbejdes en national uddannelses- og rekrutteringsplan med mulighed for også at rekruttere sundhedspersonale fra andre lande. Det kan være med til at løse udfordringen med personalemangel i sundhedssektoren i land- og yderkommunerne.

- Vi kan ikke have et land, hvor dine chancer for overlevelse er bedre, hvis du bor tæt på en storby. Derfor er vi nødt til at skabe et sundhedsvæsen, der er tilgængeligt og bæredygtigt for alle, uanset hvor i landet man bor, afslutter Steffen Damsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Kun hver fjerde starter på en videregående uddannelse uden for de største byer26.7.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

75 pct. af de studerende starter i år på en videregående uddannelse i en af de fire største universitetsbyer. Landdistrikternes Fællesråd kalder udviklingen alarmerende, da fordelingen kun har ændret sig marginalt på trods af udflytning og nye uddannelsesudbud uden for de største byer. Organisationen opfordrer til nye tiltag, herunder at SU’en forhøjes med op til 60 pct. til studerende på videregående uddannelser i de mindre studiebyer.

Landdistrikterne: Fjernvarmeaftale svigter borgeres mulighed for at vælge andre kollektive varmeløsninger8.7.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Fjernvarme kan være på vej mod en udfasning i mange landdistrikter, som følge af ny fjernvarmeaftale. Samtidig giver aftalen ikke kommunerne direkte mulighed for at sikre finansieringen af andre kollektive varmeforsyningsløsninger, såsom termonet. Formand for Landdistrikternes Fællesråd savner en minister, der kommer ud og oplever virkeligheden i landdistrikterne.

Landdistrikterne: Prisloft presser fjernvarme i landdistrikterne og lader de svageste i stikken med højere varmeregninger2.7.2024 10:31:27 CEST | Pressemeddelelse

Ny politisk aftale kan være vejen mod afvikling af mange små forbrugerejede fjernvarmeværker i landdistrikterne. De stærkeste borgere vil vælge alternativer, mens de svageste kunder kan blive stavnsbundet til fjernvarmeværker på vej mod konkurs. Landdistrikternes Fællesråd efterlyser svar på, hvem der skal dække tabet, og hvor de tusindvis af mindre bemidlede borgere skal få varme fra, når fjernvarmeværker går konkurs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye