Landdistrikterne: Afstand til sundhedstilbud kan være fatal for ældre og svage!
Det er altafgørende for danskernes sundhed, at vi styrker det nære sundhedsvæsen og skaber nogle mere sammenhængende behandlingsforløb tæt på dem, der har mest brug for det, mener Landdistrikternes Fællesråd. Ifølge organisationen har årtiers centraliseringsreformer særligt ramt ældre, svage og udsatte i landdistrikterne, som har fået længere til de nærmeste sundhedstilbud.

Vi ser ind i en fremtid med flere og flere ældre, særligt i land-, ø- og yderkommunerne. Kommuner hvor borgerne oplever store afstande til det nærmeste supersygehus. Det kan udgøre en barriere for deltagelse i undersøgelser, behandlinger og kontroller og kan få alvorlige konsekvenser, særligt for de ældre og mest udsatte borgere. Det er et svigt af patienterne, mener Landdistrikternes Fællesråd, som opfordrer til at etablere langt flere sundhedshuse med sygehus- og miniakutfunktioner, ambulante behandlinger og undersøgelser, for at styrke det nære sundhedsvæsen.
- Det er afgørende for vores sundhed, særligt når vi bliver ældre, at vi kan få hjælp i vores nærområde. Blandt andet gennem sundhedshuse som kan løse, det som ikke er svært, men som kan behandles nært af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. De sundhedsfaglige kompetencer kan udnyttes bedre hvis sundhedshusene også har praksislægeklinikker i samme bygning. Dels for at forebygge, men også forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd og fortsætter:
- Det er der behov for og derfor håber jeg også, at der vil komme mere fokus på dette i Sundheds- og Ældrepolitikken fremadrettet, herunder i Regeringens kommende ældreudspil og fremtidens indretning af sundhedsvæsnet.
Borgere i landdistrikterne er oftere multisyge, og har dermed et større forbrug af medicin end resten af landet. Dette skyldes særligt, at der bor flere ældre og svage i de fleste landdistrikter. Det gør det ekstra vigtigt, at der bl.a. er gode sundhedstilbud og medicinrådgivning tæt på borgeren, hvor der er mulighed for fysisk rådgivning og fremmøde suppleret med digitale løsninger.
- For at imødekomme behovet for sundhedshjælp i landdistrikterne, anbefaler vi samtidig, at man styrker de digitale sundhedsløsninger som supplement til det fysiske sundhedsvæsen. De digitale løsninger må dog ikke erstatte muligheden for det fysiske fremmøde. Det skal stadig være muligt at møde op i det lokale sundhedshus til en konsultation eller at hente sin medicin på et apotek i nærheden og ikke vente på, at det bliver sendt med posten, udtaler Steffen Damsgaard.
Yderligere foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der kommer en større forebyggende indsats for at forbedre sundhedstilstanden i landdistrikterne, og at der udarbejdes en national uddannelses- og rekrutteringsplan med mulighed for også at rekruttere sundhedspersonale fra andre lande. Det kan være med til at løse udfordringen med personalemangel i sundhedssektoren i land- og yderkommunerne.
- Vi kan ikke have et land, hvor dine chancer for overlevelse er bedre, hvis du bor tæt på en storby. Derfor er vi nødt til at skabe et sundhedsvæsen, der er tilgængeligt og bæredygtigt for alle, uanset hvor i landet man bor, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPresse- og kommunikationsansvarligLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkJulie Ronge LaursenPolitisk KonsulentLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850124jrl@landdistrikterne.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum