Langelands Museum

Guld, bling bling eller fake - museet giver dig svaret!

Del

I vinterferien kan du få undersøgt, om forlovelsesringen, arvestykket eller loppefundet er den ægte vare. Med ny teknologi kan museer nemt og hurtigt afgøre hvad fortidens skatte eller dine smykker er lavet af.

Den danske krigshelt Anders Lassens medaljer
Den danske krigshelt Anders Lassens medaljer Langelands Museum Langelands Museum

I vinterferien kan du besøge Langelands Museum og få testet om arvestykket nu også er ægte guld, sådan som oldemor påstod. Det sker i forbindelse med åbningen af udstillingen ”Magtens grundstof - Længere ind i historien”.

Hvordan finder man ud af, om vikingefyrstens stigbøjler er af ægte sølv eller om krigshelten Anders Lassens medaljer rent faktisk er lavet af bronze? Det afslører konservator Simon Schölch som onsdag den 14. januar står klar med den såkaldte XRF-scanner. Med den kan han afsløre, om guldfundet i virkeligheden er messing eller om spejlet er belagt med sølv eller kviksølv.

Kom forbi med arvesmykket eller vielsesringen - hvis du tør. For husk - ikke alt der skinner er guld. Der er kun mulighed for at få analyseret én genstand pr. gæst, og der er ikke tale om en vurdering i kroner og øre.

Udstillingen åbnes onsdag den 14. februar kl.12.00 af museumsleder Peer Henrik Hansen samt konservator Simon Schölch på Langelands Museum, Jens Winters vej 12. Langelands Museum byder på væske med H2CO3 og kartofler med NaCl.

Udstillingen er en del af det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden”, hvor Bevaringscenter Fyn sammen med fem fynske museer kryber under huden på kulturhistorien. Det sker ved hjælp af fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Billeder

Den danske krigshelt Anders Lassens medaljer
Den danske krigshelt Anders Lassens medaljer
Download
XRF-scanneren som kan bruges til at bestemme metallers sammensætning
XRF-scanneren som kan bruges til at bestemme metallers sammensætning
Download
Download
Konservatorer fra Bevaringscenter Fyn på besøg hos Frømandskorpset i Kongsøre, hvor de havde medbragt XRF-scanneren for at undersøge krigshelt Anders Lassens medaljer.
Konservatorer fra Bevaringscenter Fyn på besøg hos Frømandskorpset i Kongsøre, hvor de havde medbragt XRF-scanneren for at undersøge krigshelt Anders Lassens medaljer.
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye