Disse kommuner har udsigt til flest seniorer i 2050

Del

En lang række kommuner landet over har udsigt til en stærkt stigende andel af ældre de kommende år. Det illustrerer behovet for at få indrettet arbejdslivet på en måde, så flere både kan og vil arbejde længere til gavn for både dem selv og samfundet, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2050. Lyseblå har under 15 procent, mens sorte kommuner har 25 procent eller derover. Kilde: Danmarks Statistik
Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2050. Lyseblå har under 15 procent, mens sorte kommuner har 25 procent eller derover. Kilde: Danmarks Statistik

Faldende ungdomsårgange vil de kommende år udfordre arbejdsmarkedet. Det gælder ikke mindst i det tekniske erhvervsliv, hvor der langtfra bliver uddannet tilstrækkeligt med nye faglærte til at matche efterspørgslen. 

Men der er store forskelle på tværs af landsdele og kommuner i Danmark, viser fremskrivninger af den demografiske udvikling, som Danmarks Statistik har lavet. I mange landkommuner vil der være omkring 40 procent, der er fyldt 66 år eller derover i 2050. I den anden ende af skalaen finder man de store universitetsbyer med en langt yngre befolkningsprofil på cirka 15 procent +66-årige. Seniorerne kommer derfor i stigende grad til at spille en central rolle på arbejdsmarkedet. Det er baggrunden for, at TEKNIQ Arbejdsgiverne nu sætter fokus på emnet under overskriften “Lev godt, arbejd længere”. 

- Det er en udvikling, der rummer nogle dystre konsekvenser med en selvforstærkende effekt, hvor nogle kommuner gradvist vil få sværere og sværere ved at skaffe de kvalificerede medarbejdere, de har brug for. Derfor er der behov for at gentænke pensionsalderen som en mere fleksibel størrelse, der både gavner den enkelte medarbejder og virksomhederne, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer store dele af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.  

Samtidig viser undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, at det endda gavner livskvaliteten at fortsætte på arbejdsmarkedet. I undersøgelsen sammenligner man 67-årige, der har trukket sig fra arbejdsmarkedet med andre 67-årige, der stadig arbejder. Det interessante er, at de beskæftigede oplever både bedre helbred og en højere livskvalitet i forhold til deres jævnaldrende, der er gået på pension.   

“Stopper når jeg bliver gammel” 

En af de medarbejdere, der har valgt at forlænge arbejdslivet ud over pensionsalderen, er 78-årige Finn Pedersen, der arbejder tre dage om ugen i metalvirksomheden JPBC A/S. Her har han de seneste seks år været “fejedreng”.  

- Jeg gider ikke sidde stille i en stol. Det er langt bedre at lave noget, så jeg bevarer helbredet. Jeg tror derfor, jeg vil fortsætte, til jeg bliver gammel, siger Finn Pedersen med et grin.  

Han er ikke den eneste. Faktisk er de fem seniorer over pensionsalderen i virksomheden, der laver både smede- og maskinarbejde samt forefaldende arbejde. Og det er et stort aktiv, mener direktøren.  

- Det er helt sikkert ikke pengene, der får de ældre til at møde på arbejde i stedet for at være pensionister. Det er samværet, anerkendelsen og ros for løsningen af en opgave. De har stor identitet i jobbet efter så mange år på arbejdsmarkedet. Og vi har stor respekt for deres indsats, der giver vores virksomhed værdi, siger Henrik Høgh, adm. direktør i JPBC A/S. 

Læs mere på TEKNIQ Arbejdsgivernes temaside om seniorernes betydning for fremtidens arbejdsmarked.  

For flere cases fra udvalgte dækningsområder, kontakt: Michael Degn, presseansvarlig i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 42 42 27 / mdc@tekniq.dk  

Kontakter

Billeder

Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2023.
Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2023.
Download
Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2030.
Andelen af +66-årige i landets kommuner i 2030.
Download
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Vedhæftede filer

Links

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer en stor del af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere og har en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund: Fyr op under den faglige stolthed15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge søger i stigende grad efter meningsfulde arbejdsliv, hvor de ikke kun får en løncheck hver måned, men også bidrager til et større formål. Og her har Danmarks faglærte al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte over det, de bidrager til samfundet med. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor taget initiativ til kampagnen “Værdi Hver Dag”, der bliver bakket op af Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye