SMVdanmark: Fair vilkår for private velfærdsleverandører sikrer borgerne et reelt frit valg

Del

SMVdanmark roser regeringen for opgøret med underbetaling af private leverandører på ældreområdet. “På høje tid at private får retfærdige vilkår”.

“Regeringens seneste udspil på ældreområdet er en stor sejr for borgernes valgfrihed,” siger Jesper Beinov, der er direktør i SMVdanmark. 

Reaktionen kommer efter, at økonomiminister Stephanie Lose (V) i dag har præsenteret endnu en del af regeringens ældrereform. Regeringen lægger blandt andet op til, at kommunerne fremover skal regne alle udgifter med, når de beregner, hvad hjemmehjælp koster. Det skal sikre gennemsigtighed for private leverandører, der nu får lettere ved at se, hvad de kan afregne for at levere hjemmehjælp. Samtidig får private firmaer mulighed for at klage over underbetaling til en uafhængig klagemyndighed, ligesom borgerne fremover kan vælge private leverandører på genoptræning og rehabilitering. 

Regeringens udspil glæder SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, da private leverandører på velfærdsområdet i mange kommuner ikke er blevet afregnet en retfærdig timepris, der afspejler den reelle udgift.  

“Kommunerne har i årevis betalt de private leverandører langt under, hvad det reelt koster at levere hjemmepleje. Det har ført til, at flere kommuner står uden private leverandører af hjemmehjælp. Borgerne i Danmark har i princippet frit valg til at vælge en privat leverandør af hjemmehjælp, men i dag har alt for mange borgere kun én valgmulighed – den offentlige,” siger direktør i SMVdanmark Jesper Beinov. 

Ifølge SMVdanmark vil netop disse greb gøre en stor forskel for de ældre.  

“Når timepriserne ikke afspejler de faktiske omkostninger, så er det meget svært at drive virksomhed på ældreområdet. Det skræmmer private leverandører væk, og det betyder i sidste ende, at der ikke reelt konkurrence om at yde den bedste service til de ældre. Det kan vi ikke være bekendt overfor vores ældre medborgere, og derfor kan betydningen af regeringens udmelding fra ikke overvurderes”, siger Jesper Beinov. 

Stor forskel mellem kommunerne 
SMVdanmark har i en ny analyse vist, at de kommunale takster i dag svinger unaturligt meget fra kommune til kommune. I Ringkjøbing-Skjern Kommune afregnes en times hjemmehjælp til 354 kr. mens samme ydelse i Viborg Kommune afregnes til 613 kr.  

Ifølge undersøgelsen, som SMVdanmark har lavet i samarbejde med KA Pleje, var der i 2023 24 kommuner, der ikke havde en privat plejeleverandør, selvom Serviceloven siger, at ældre skal have mulighed for at kunne vælge mellem kommunal og privat pleje. 

“Det tyder jo på, at der er noget helt galt med systemet, som det er i dag, når en fjerdedel af de danske kommuner står uden private leverandører”, siger direktør i SMVdanmark Jesper Beinov 

Vigtigt bidrag til flere kvindelige iværksættere 
Regeringens udspil vil ifølge SMVdanmark have den positive bivirkning, at vi kan forvente flere kvindelige iværksættere i Danmark. I dag er kun hver fjerde iværksætter kvinde.  

“Mange af de fag, der traditionelt har en høj repræsentation af kvinder, er i Danmark organiseret i det offentlige. Når vi får åbnet mere op for et privat marked på velfærdsområdet, så kan vi også forvente, at det vil få flere kvinder til at starte egen virksomhed”, siger Jesper Beinov.  

Omsorgsbranchen, som også dækker ældreplejen, står for næsten hver femte kvindelige beskæftigede i Danmark, men under 1 pct. af er iværksætter.  

“Generelt er det svært at være iværksætter i Danmark, og vi kan se, at kvinder generelt er underrepræsenterede i kategorien. Derfor er det positivt, at regeringen nu gør det lettere at drive virksomhed på et område, hvor kvinder er stærkt repræsenteret, og derfor ser vi forhåbentligt nogle flere iværksættere på ældreområdet,” siger SMVdanmarks direktør Jesper Beinov 

Nøgleord

Kontakter

Links

SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye