Det er svært at få nye vaner – overvind den skjulte fjende i 2024

Del

Et nyt år betyder nye vaner for rigtig mange – man starter i fitnesscenteret, slukker for fjernsynet til middagsmaden og skruer op for sexlivet. Men ofte falder man tilbage til den samme rille efter et par måneder. Så er det propfyldte fitnesscenter affolket igen, og det er jo hyggeligt at se TV, mens man spiser, og nu har vi da vist også knaldet for resten af året…

Det første skridt på en rejse, er ikke at påbegynde selve turen, men at forstå, hvad der skal til for at nå til destinationen.

Ingrid Ann Watson med sin bog 'Elsk ham igen'
Ingrid Ann Watson med sin bog 'Elsk ham igen'

Uden et klart mål eller kendskab til vejen derhen - hvordan flytter vi os så overhovedet ud af stedet?

Kort fortalt tror du, at du er i mål længe før du er det – du skal tage højde for den skjulte fjende 

30 dage

Når du vil lave op på en vane, så er de første 30 dage der hvor din krop og psyke går rundt og føler sig overraskede. Forbløffede over at dette nye tilsyneladende bliver ved. Vanen vil poppe op næsten hele tiden. Fortælle dig at dette er en dum ide, at du slet ikke behøver at lave noget om, at det er for besværligt, at det ikke behøver være lige nu (du kan altid starte i morgen igen) alskens tanker som alsammen handler om at saboterer dig og dine ønsker om forandring af en eller flere vaner.

Vanen ligger på lur

De næste 30 dage, er systemet kommet sig og begynder at lede efter smuthuller. Hjernen siger listigt: Hør nu her, nu har du været så dygtig i over en måned, nu kan du godt slappe lidt af, med motionen, tage et stykke chokolade, sove lidt længere, skippe alle de grønsager, tage en cigaret eller en øl. Kommer du over disse 2x30 dage er du rigtig godt på vej.

I mål… næsten

De næste 30 dage, lægger vanen våbnene og er lidt stille. Men de sover ikke vanerne, de er bare stille og her i disse dage.

Så nu kan du nyde godt af din udholdenhed, danse på stuegulvet og mærke glæden, ved at være kommet så langt.

Men hold øje med vanen, for den sover kun og ofte er vi i en slags kærlighedsrelation med vanen. Så vær opmærksom. Giv den ikke en lillefinger for så vil du fluks kunne mærke den lidt sygelige kærlighedsrelation. Et ja og nej, på samme tid, som forvirrer hovedet og giver adgang til at prøve - bare en gang til. Ofte med det resultat at du synker i - og og må starte forfra med selvlede oveni.

Det tager tid og kræver en indsats at f.eks.

Stå tidligere op

Være sødere overfor din partner

Få din sexlyst igen

Gå morgentur med hunden og ikke bare lukke den ud i haven

Meditere 10 min

Spise sundere

Uanset hvilken vane du ønsker at forandre, vil vanen ligge på lur, længe efter du har klaret at overgå den og stikke hovedet frem, med frække vanemæssige forslag, når du mindst venter det.

Men du kan godt.

Du gør det så godt.

Go for it.

Du skal nok klare det.

Hvis det går galt igen og igen?

Har du allerede prøvet flere gange, men erfaret at du ikke kan klare effektivt at forlade dine vaner alene om det er en usund kærlighedsrelation, en nedgørende jobsituation/ kollega, mad der skader dig, rygning eller uhåndterbare vredesudbrud, så kan det forandres.

Det er mit løfte til dig.

Men det kræver professionel hjælp.

Links

Ingrid Ann Watson

Parterapeut, Selvværdsmentor, forfatter, sjælesørger og konfliktmægler. Jeg hjælper folk med at 'finde hjem'. Mere end 30 års erfaring som terapeut. 

Følg pressemeddelelser fra Ingrid Ann Watson

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingrid Ann Watson

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye