Små firmaers krisekorps ringes ned af nødstedte ejere
Aldrig før har så mange ejere af små firmaer og butikker fået hjælp hos Early Warning, som i 2023. De 112 frivillige rådgivere hjalp 1271 ejere mod 859 i 2022, og tallet forventes at stige i 2024.
2023 blev rekordernes år for det offentligt støttede program Early Warning, hvor et korps på over 100 frivillige erfarne erhvervsfolk siden 2007 helt gratis har rykket ud med gode råd, som kan redde firmaet eller se til, at ejeren og dennes familie lander på benene, hvis en konkurs er den bedste vej ud af en økonomisk krise.
De to seneste år er antallet af opkald fra ejere af mindre virksomheder vokset markant. Stigningen er omkring 50 pct. årligt, viser en opgørelse, som Early Warning netop har foretaget.
I 2023 henvendte 1271 virksomhedsejere sig for at få hjælp ud af en krise. Det er det største antal nogensinde og er en stigning på 48 pct. i forhold til 2022, der i forvejen var rekordhøjt med 859 henvendelser. Her var stigningen på 51 pct. i forhold til 2021, hvor antallet var 568, som er et mere ’normalt’ niveau for antal henvendelser.
"Boomet er en effekt af nedlukningerne i årene med corona og de såkaldte coronalån med udskudt moms, som mange virksomheder optog for at få økonomien til at løbe rundt, men som de har haft svært ved at betale tilbage. Og selv om lånene er udløbet, forventer vi mindst samme antal opkald i år. Allerede nu kan vi se, at de første uger af 2024 viser, at antallet af henvendelser er på samme høje niveau som i 2023," siger Morten Møller, national projektleder for Early Warning-programmet.
De brancher, der på landsplan mest har benyttet sig af Early Warning i 2021-2023, er:
- 25 pct. Videnservice (liberale erhverv, undervisning, rådgivning mv.)
- 16 pct. Oplevelseserhverv, restauration, rejsebureauer mv.
- 15 pct. Detailhandel
- 11 pct. Bygge og anlæg
- 8 pct. Industri
Den konkrete hjælp fra Early Warning spænder vidt. Det kan være vejledning om, hvordan forretningen kan drives mere lønsomt eller bistand til at få aftaler på plads med banker eller Gældsstyrelsen. Hvis firmaet ikke kan reddes, bistår Early Warning med at lukke virksomheden på de bedst mulige vilkår.
Langt hovedparten af virksomheder, som henvender sig til Early Warning, bliver videreført, men også antallet af konkurser har været i markant vækst. I 2023 blev 326 af de hjulpne firmaer begæret konkurs. Konkurstallene var 214 i 2022 og 172 i 2021. Antallet af konkurser ifølge Danmarks Statistik var 3078 i 2023 og det højeste i 13 år.
Landets seks Erhvervshuse er indgangen til Early Warning. Hos Erhvervshusenes er der særlige konsulenter, der som de første taler med ejerne. Konsulenterne afklarer virksomhedens situation og kan blandt andet henvise til en af de frivillige erhvervsfolk, der er tilknyttet Early Warning, så virksomhederne får et godt forløb med støtte og bistand fra den frivillige rådgiver.
"Det giver god mening, at Erhvervshusene er indgangen til Early Warning, idet Erhvervshusene geografisk dækker hele landet, har gode lokale netværk og kender de lokale erhvervsmiljøer," forklarer Morten Møller.
Fakta om Early Warning
Early Warning finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og administreres af Erhvervshusene med Erhvervshus Midtjylland som tovholder. Knap 10.000 ejere af mindre virksomheder har siden 2007 fået hjælp hos Early Warning. Se www.earlywarning.dk
Nøgleord
Kontakter
National projektleder Morten Møller, 30 80 20 63, mmo@erhvervshusmidtjylland.dk
Udviklingschef Anna Maria Sønderholm, 20 99 17 09, ams@erhvervshusmidtjylland.dk
Billeder
Early Warning
Early Warning finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og administreres af Erhvervshusene med Erhvervshus Midtjylland som tovholder. Knap 10.000 ejere af mindre virksomheder har siden 2007 fået hjælp hos Early Warning. Se www.earlywarning.dk
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Midtjylland
Nye rapporter sætter fokus på topaktuelt tema om midtjyske ejerledede virksomheder12.9.2024 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervshus Midtjylland har netop lanceret nye rapporter om den midtjyske erhvervsudvikling med særtema om ejerledede virksomheder, generationsskifte og diversitet.
Spil dig klogere på cybersikkerhed med Industriens Fond og Center for Cybersikkerhed hos Erhvervshus Midtjylland3.9.2024 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Er der styr på cybersikkerheden i jeres virksomhed?
Erfaren leder indskiftes på direktørposten i Erhvervshus Midtjylland: Første prioritet er arbejdsmiljøet28.5.2024 09:15:19 CEST | Pressemeddelelse
Mette Højborg er tirsdag morgen trådt ind ad døren som midlertidig direktør i Erhvervshus Midtjylland. Hendes vigtigste opgave bliver at sætte gang i en kulturproces, som skal genoprette et godt og trygt arbejdsmiljø i hele organisationen.
Ny direktør er et af flere initiativer, der skal rette op på kritisable arbejdsforhold i Erhvervshus Midtjylland24.5.2024 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
En enig bestyrelse har torsdag eftermiddag igangsat flere initiativer, der skal medvirke til at genetablere et godt psykisk arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland. Blandt disse er en fratrædelsesaftale med direktør Erik Krarup.
Danskledet Early Warning-projekt vinder EU-pris16.11.2023 06:58:21 CET | Pressemeddelelse
På EU-Kommissionens årlige SMV-topmøde, SME Week, vandt Early Warning Europe og Erhvervshus Midtjylland tirsdag EU's erhvervsfremmepris ’European Enterprise Promotion Award’ for projektet ResC-EWE, der ruster iværksættere til at skabe modstandsdygtige virksomheder. I oktober fik Early Warning Fonden Håndværkets Hus SMV-pris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum