Ny ekspertgruppe skal forebygge alvorlige arbejdsulykker
Beskæftigelsesministeren har nedsat en ekspertgruppe for arbejdsulykker med Dan Radmer Henriksen i spidsen. Ekspertgruppen skal de kommende tre år analysere og samle ny viden om forskellige emner, som kan være med til at forebygge alvorlige arbejdsulykker. I 2024 bliver der sat fokus på ulykker ved arbejde med maskiner i landbruget.
Nu skal en ekspertgruppe gå i dybden med årsager til alvorlige arbejdsulykker. Opgaven består i at opnå en viden og indsigt, der kan bruges til at forebygge alvorlige arbejdsulykker – herunder dødsulykker.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen:
- Vi ser alt for mange alvorlige arbejdsulykker hvert år. Det skal vi gøre mere ved. Ingen skal risikere ikke at komme hjem til sine kære, når arbejdsdagen er slut. Arbejdsgiverne har ansvaret for et trygt og sikkert arbejdsmiljø, men vi har politisk et ansvar for at levere rammerne og ny viden til at forebygge, at ulykkerne opstår.
- Det er godt, at vi i forlængelse af arbejdsmiljøaftalen fra foråret nu får nedsat ekspertgruppen. Det vil være naturligt at se på de brancher, hvor vi ser flest ansatte, der kommer alvorligt til skade – herunder landbruget. Det er min forventning, at ny viden og deling af erfaringer kan bidrage til færre alvorlige arbejdsulykker fremover. Jeg ser frem til at følge ekspertgruppens arbejde i de kommende år.
Formand for ekspertgrupper for arbejdsulykker, Dan Radmer Henriksen:
- Alle skal kunne gå sikkert på arbejde, og ingen burde komme alvorligt til skade under arbejdet. Jeg glæder mig til at se, hvordan ekspertgruppens anbefalinger kan bidrage til at opnå dette mål.
- Desuden ser jeg frem til at påtage mig de opgaver, som ligger foran ekspertgruppen, samt at arbejde med den nye arbejdsform, der vil danne grundlag for gruppens fremtidige anbefalinger.
I 2022 skete der flere arbejdsrelaterede dødsulykker end i de foregående 14 år. Og antallet af arbejdsulykker har været opadgående i de seneste mange år. Først og fremmest er det en menneskelig tragedie, når ansatte kommer skade på arbejdet og i værste fald dør. Men derudover viser en analyse fra Beskæftigelsesministeriet også, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker hvert år løber op i godt 28,4 milliarder kroner. Det svarer til et arbejdsudbud på ca. 26.000 fuldtidspersoner.
Derfor besluttede forligskredsen bag arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 at nedsætte en ekspertgruppe som en del af en handlingsplan mod arbejdsulykker. Den vil fra 2024-2026 have fokus på én type af ulykker hvert år for at komme helt til bunds i årsagen til ulykkerne i de pågældende brancher. Arbejdet skal munde ud i en årlig rapport med anbefalinger til, hvad der kan gøres for at forebygge de konkrete ulykker. I 2024 vil ekspertgruppen kigge nærmere på alvorlige arbejdsulykker inden for landbrug.
Ekspertgruppen skal hvert år foretage analyser af 15-25 arbejdsulykker inden for årets emne. Gennem analyser og data skal gruppen få et præcist billede af ulykkesomstændighederne og en større viden om de bagvedliggende faktorer. Ekspertgruppen vil bestå af faste medlemmer og ad hoc medlemmer, der har særlig ekspertise i forhold til det årlige emne.
De faste medlemmer er følgende:
- Formand Dan Radmer Henriksen, Senior Director I Group Health & Safety i STARK
- Pete Kines, seniorforsker, NFA
- Kent Jacob Nielsen, seniorforsker og souschef, Regionshospitalet i Gødstrup
- Kirstine Lindved, tilsynschef, Arbejdstilsynet
I 2024 vil ad hoc medlemmerne være:
- Christina Edstrand, arbejdsmiljøchef, SEGES Innovation
- Christine Ipsen, professor ved Institut for Ingeniørteknologi og -didaktik, DTU
Ekspertgruppen bliver suppleret af en undersøgelsesgruppe, der fx kan foretage undersøgelse af ulykkesstedet og interviews af implicerede parter. Det er også undersøgelsesgruppen, der giver virksomheder en tilbagemelding, som kan understøtte deres forebyggelse af lignende ulykker.
Der er afsat 2,5 mio. kr. årligt i perioden 2023-2026 til initiativet.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Ny overenskomstordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping30.6.2025 11:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer en ny overenskomstbaseret erhvervsordning, som skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra udvalgte lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Derudover præsenterer regeringen nye initiativer mod social dumping, herunder krav om ID-kort på større bygge- og anlægsprojekter.
Invitation til doorstep om udenlandsk arbejdskraft og initiativer mod social dumping30.6.2025 09:36:22 CEST | Pressemeddelelse
Der afholdes i dag doorstep om en ny ordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund
Over en halv milliard kroner fordelt mellem alle 98 kommuner til Ungeløftet19.6.2025 07:02:53 CEST | Pressemeddelelse
Over en halv milliard kroner er på vej til landets kommuner. Pengene er en del af Ungeløftet og skal bruges til indsatser til gavn for de 43.000 unge uden arbejde eller uddannelse - indsatser, som vi véd virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum