Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren åbner Danmarks ambassade i Moldova

Del

Den 25. januar besøger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen Moldovas hovedstad Chișinău, hvor han vil åbne Danmarks nye ambassade i Moldova.

Moldova fik EU-kandidatstatus i juni 2022, og i december 2023 besluttede EU’s stats- og regeringsledere, at der skal åbnes forhandlinger med Moldova om en optagelse i unionen.

Før Moldova kan blive medlem af EU, skal landet dog fortsat gennemføre en række reformer. Det gælder blandt andet reformer af retsvæsenet, antikorruption og de-oligarkisering.

”Jeg rejser til Moldova for at sende et vigtigt signal om, at vi vil hjælpe dem med at indfri ambitionen om en fremtid i EU. Det er en af mine vigtigste udenrigspolitiske opgaver at støtte EU’s østlige nabolande i at nærme sig den europæiske familie, og ambassadeåbningen i dag er et vigtigt skridt i den retning. Med en ambassade i Moldova kan vi fra dansk side hjælpe landet endnu bedre med reformer på vejen frem til EU-medlemsskab,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har den danske regering arbejdet målrettet på at styrke de diplomatiske forbindelser med EU’s nabolande mod øst. Moldova er et af de lande, som Danmark har særligt fokus på.

Som nabo til Ukraine mærker Moldova for alvor konsekvenserne af krigen. Eksempelvis oplevede Moldova flere strømafbrydelser i slutningen af 2022, da Rusland pludseligt skruede ned for gassen til landet.  

Rusland har desuden cirka 1.500 soldater til stede i Transnistrien, der grænser op til Ukraine. De moldoviske myndigheder frygter, at Transnistrien kan blive en ny front i krigen.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har Moldova haft et forhøjet trusselsbillede med blandt andet jævnlige bombetrusler mod Chișinău lufthavn, og Rusland forsøger gennem omfattende desinformationskampagner at afskrække Moldovas befolkning mod at nærme sig EU.

”Det er tydeligt at se, hvordan Rusland forsøger at skræmme Moldova til at makke ret. Men konsekvensen har i stedet været, at Moldova frigør sig af russisk gas, og der i dag er rekordhøj opbakning til EU hos landets befolkning. Det skal vi selvfølgelig støtte op om fra dansk side,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Udover at åbne Danmarks nye ambassade skal Lars Løkke Rasmussen under besøget mødes med Moldovas præsident Maia Sandu samt vicepremierminister og udenrigsminister Nicu Popescu.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye