Ny Analyse: Profitabel landbrugspraksis fremmer den grønne omstilling

Del

Landbruget står for en tredjedel af hele Danmarks udledning af drivhusgasser, hvilket fremhæver behovet for bæredygtige løsninger i branchen. En ny analyse fra Boston Consulting Group, Danmarks Naturfredningsforening og Food Nation præsenterer 'regenerativt landbrug' som en løsning til at adressere klima- og miljøudfordringer. Regenerativt landbrug tilbyder en metode til at forbedre jordens sundhed og reducere drivhusgasser, der i 2035 kan reducere landbrugets klimaaftryk med cirka 30%.

Landbruget spiller en afgørende rolle i at brødføde verdens befolkning, samtidig er sektorens påvirkning af miljøet markant. Der er brug for nye løsninger til at sikre et bæredygtigt fødevaresystem, hvor både naturen og landmændene kan stå stærkt.   

En ny analyse lavet af Boston Consulting Group (BCG) i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Food Nation viser, at regenerativt landbrug kan være en del løsningen - en praksis, der fremmer det naturlige økosystem i jorden til gavn for både natur og landbrug. 

”Regenerativt landbrug giver landmænd muligheden for at mindske pres på miljøet. Samtidig viser beregninger, at regenerativt landbrug kan have en positiv indvirkning på landmænds økonomi”, siger Peter Jameson, Managing Director & Partner i BCG. 

Helt konkret er regenerativt landbrug en metode, hvor der fokuseres på at genopbygge jordens naturlige økosystem og kulstofindhold. Primære elementer udgør at forstyrre jorden så lidt som muligt, samt at sikre at jorden har et konstant og diverst plantedække. 

Reducerer op mod 30 pct. af landbrugets drivhusgasser og forbedrer miljø

Analysen ‘Potentialet af Regenerativt Landbrug i Danmark’, som udkommer den 7. februar, tager et holistisk blik på mulighederne for landmændenes økonomi og naturen. Analysen viser, at regenerativt landbrug kan reducere Danmarks udledning af CO2 ækvivalenter med op til 4 megaton per år fra 2035-2040. Det svarer til 30 procent af dansk landbrugs udledninger i 2022. 

”Landbruget har historisk været en stor del af årsagen til biodiversitetskrisen samt påvirkning af vandmiljø. Regenerativt landbrug er et skalerbart skridt i den rigtige retning, der giver landbruget en mulighed for at være en del af løsningen,” forklarer Lars Midtiby, adm. direktør i Danmarks Naturfredningsforening. 

Regenerative landbrugspraksisser såsom minimal jordbearbejdning, optimeret brug af efterafgrøder og nedmuldning af afgrøderester, forbedrer jordens naturlige økosystem. Dette giver ro til ny opblomstring af mikroorganismer og anden biodiversitet i jorden, samt øger jordens naturlige indhold af nærrigsstoffer til afgrøder, hvilket reducerer behovet for kunstgødning. Netop kunstgødning udgør en stor del af årsagen til påvirkning af danske søer, vandløb, fjorde samt kystområder pga. udvaskning fra landbrugsjorden. Derfor forventes regenerativt landbrug også at have en positiv effekt på den danske vandkvalitet. 

“Det er langt fra alene landmanden og naturen, som kan drage fordel af regenerativt landbrug. Hele fødevareværdikæden i Danmark inklusive fødevareproduktionsvirksomheder kan tage en international førerposition ved at være i front og blandt de første, der aktivt arbejder med regenerativt landbrug. Det er et tema der i stigende grad er international opmærksomhed omkring, og det kan derfor være et konkurrenceparameter for Danmark på det globale fødevaremarked, ” siger Lise Walbom, CEO i Food Nation.

Økonomisk investering og gevinst  

Regenerativt landbrug er ikke et quick fix, men en praksis som skal implementeres over tid, og som kræver en investering. Til gengæld vil landmænd kunne opnå et øget dækningsbidrag per hektar på op mod 40 procent seks år efter implementering.

Den høje stigning skyldes omkostningsbesparelser i maskiner og arbejdstimer på grund af minimal jordbearbejdning, samt i kunstgødning på grund af optimeret brug af efterafgrøder og nedmuldning af afgrøderester.

Landmænd vil også opleve, at deres afgrøder bliver mere modstandsdygtige og giver bedre udbytte, fordi jordens naturlige økosystem bliver forbedret og bedre i stand til at modstå tørke og skybrud. Derudover kan metoderne i regenerativt landbrug være med til at sænke landmændenes omkostninger, hvis en drivhusgasafgift på dansk landbrug realiseres.

Kontakter

Om Boston Consulting Group (BCG)

Boston Consulting Group (BCG) er en global konsulentvirksomhed med kontorer i over 100 byer fordelt på 50 lande, herunder Danmark. BCGs 30.000 konsulenter samarbejder med erhvervs- og samfundsledere om at løse deres vigtigste udfordringer og gribe deres største muligheder. BCG var frontløberen inden for forretningsstrategi ved sin grundlæggelse i 1963. I dag samarbejder BCG med sine klienter om transformationer, der gavner alle interessenter, og som styrker kunders vækstmuligheder, grønne konkurrencemæssige fordele og positive samfundsbidrag.

Om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation med over 130.000 medlemmer og 1.500 frivillige. Organisationen arbejder for bedre natur- og miljøbeskyttelse, hensyntagen til natur og miljø i offentlig planlægning, forbedret adgang til naturen, stærkere natur- og miljølovgivning, samt oplysning om natur- og miljøforhold. Udover naturfredninger, fungerer organisationen som et fællesskab for alle, der ønsker at handle for naturen, miljøet og klimaet.

Om Food Nation

Food Nation er et non-profit offentlig-privat partnerskab etableret af den danske regering og førende private organisationer og virksomheder. Food Nation skaber opmærksomhed om Danmark som frontløber inden for innovativ, bæredygtig og effektiv fødevareproduktion og fungerer som en gateway for internationale interessenter, der søger information om danske fødevareløsninger. 

Følg pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Fhv. toppolitiker bliver seniorrådgiver i BCG30.10.2024 07:55:00 CET | Pressemeddelelse

Morten Helveg Petersen tiltræder som seniorrådgiver i det internationale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG). Morten kommer med over 20 års erfaring inden for energipolitik fra både Danmark og EU. I BCG skal han blandt andet bidrage til rådgivning om energimarkeder, europæisk konkurrencedygtighed samt infrastruktur. Morten har siddet i to perioder i Europa-Parlamentet fra 2014-2024, hvor han blandt andet sad som næstformand for Udvalget for Industri og Energi. I dag sidder han i bestyrelser for flere virksomheder inden for energi- og infrastruktursektoren. Morten bringer dermed en stor ekspertise inden for energi, industriel konkurrenceevne og regulativer inden for dekarbonisering.

Ny forbrugeranalyse: Danskerne skærer ned på forbruget – trods høj tillid til økonomien23.10.2024 15:07:36 CEST | Pressemeddelelse

Selvom danskerne er blandt de mest optimistiske i Europa, både hvad angår landets økonomi og deres personlige situation, ser vi en enorm prisfølsomhed og et tydeligt fald i forbruget. Faktisk har danskerne i 2024 skåret ned på udgifterne på tværs af alle kategorier bortset fra dagligvarer og håndkøbsmedicin. Det viser en ny forbrugeranalyse fra det internationale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG), offentliggjort den 22. oktober 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye