Aalborg Universitet

Forskere har formentlig fundet helt specielt sort hul

Del

Professor i astrofysik Thomas Tauris, Aalborg Universitet, har sammen med et internationalt hold af astronomer identificeret det første kendte system, hvor en såkaldt millisekundpulsar sandsynligvis kredser om et sort hul. 

Professor i astrofysik Thomas Tauris, AAU, har sammen med et internationalt hold af astronomer identificeret det første kendte system, hvor en såkaldt millisekundpulsar sandsynligvis kredser om et sort hul.
Professor i astrofysik Thomas Tauris, Aalborg Universitet, har sammen med et internationalt hold af astronomer identificeret det første kendte system, hvor en såkaldt millisekundpulsar sandsynligvis kredser om et sort hul. Opdagelsen kan muligvis føre til præcisering af Einsteins generelle relativitetsteori. Daniëlle Futselaar

Da professor i astrofysik ved Aalborg Universitet Thomas Tauris i efteråret 2022 begyndte at regne på de observationer, som hans kolleger ved Max Planck Instituttet i Bonn havde skaffet via MeerKAT-radioteleskopet, blev han begejstret.

”Forskningen i Universet bliver ved med at overraske, men dette fund er noget helt særligt – kombinationen af en millisekundpulsar og et mystisk kompakt objekt, der enten er et sort hul eller en neutronstjerne. Hvis det viser sig at være en millisekundpulsar omkring et sort hul, er det nok det dobbeltstjernesystem mine pulsarkolleger har ledt mest efter i de sidste 40 til 50 år”, siger Thomas Tauris.

Det internationale forskerhold bag det nye studie, som er publiceret i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Science, har to bud på, hvad de kan have fundet:

Enten kan der være tale om en neutronstjerne – en slags afdød stjerne, som bliver skabt, når en tung stjerne eksploderer i en supernova og dør. I givet fald vil det ifølge forskerne være den hidtil tungeste neutronstjerne, man har fundet.

Alternativt kan det være et sort hul – et ekstremt kompakt objekt med en vanvittig stor tyngdekraft, hvor ikke engang lys kan undslippe. Men i givet fald vil det ifølge forskerne være det mindste sorte hul, man nogensinde har fundet.

»Kort fortalt har vi formentlig fundet det letteste sorte hul, der nogensinde er opdaget, eller alternativt har vi fundet den tungeste neutronstjerne, man kender,« opsummerer Thomas Tauris, som har ledet den teoretiske fortolkning af fundet i samarbejde med en kollega fra Bonn.

Fundet er gjort i vores egen galakse – nærmere betegnet i en stjernehob (kuglehob) ved navn NGC 1851, hvor stjernerne myldrer tæt og konstant påvirker hinanden.

Forskernes begejstring skyldes, at kombinationen af en millisekundpulsar og et sort hul i et binært system forventes at give mulighed for at teste Einsteins generelle relativitetsteori på punkter, hvor teorien ikke er helt klar. Dermed er døren måske åbnet på klem til at præcisere en af de allervigtigste videnskabelige teorier i det 20. århundrede.

”Vores ultimative håb er, at vi kan komme et skridt nærmere på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken i vores forståelse af tyngdekraften”, forklarer Thomas Tauris, der dog understreger, at det er alt for tidligt at sige, om det vil lykkes.

For at det skal være bare principielt muligt at videreudvikle relativitetsteorien, skal objektet, som millisekundpulsaren kredser om i det nyfundne system, være et sort hul. Men det er ikke med sikkerhed afgjort endnu, om det er tilfældet.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Life Science City Aalborg skal sætte nordjysk sundhedsinnovation på verdenskortet27.6.2024 14:44:45 CEST | Pressemeddelelse

Det østlige Aalborg med det kommende universitetshospital samt sundhedsuddannelser og -forskning i topklasse skal under navnet Life Science City Aalborg – Danmarks AI-hovedstad være et kraftcenter, hvor virksomheder og organisationer kan udvikle, teste og implementere fremtidens digitale sundhedsløsninger – med AI som omdrejningspunkt for de digitale indsatser. Det er visionen for et nyt partnerskab mellem Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og Region Nordjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye