Sved på panden, fællesskab og boldspil: Idrætsfokus skal bane vej for et bedre liv for udsatte aarhusianere
Bevægelse og idrætsfællesskaber kan gøre stor forskel for udsatte mennesker og forbedre både sundhed og livskvalitet. Nu har medarbejdere på socialområdet i Aarhus Kommune afsluttet et 1-årigt idrætscertificeringsforløb, så idrætten kan blive en større del af kommunens socialpædagogiske arbejde.

Idrætscertificeringen betyder, at medarbejderne har fået kompetencer og konkrete redskaber til at bruge idræt som en del af det socialpædagogiske arbejde med Aarhus’ udsatte borgere.
- På boldbanen eller i fitnesscentret er vi alle ligeværdige. Når vi sveder sammen og griner sammen, bygger vi nogle stærke relationer, som kan være første skridt til at åbne op om og få hjælp til noget af det, der udfordrer. Og så er det jo heller ingen hemmelighed, at det er godt for den fysiske sundhed at få pulsen op, og det gælder også, når man lever et liv på kanten. Derfor er jeg glad for, at vores medarbejdere er blevet klædt på til at bruge idrætten som et pædagogisk redskab, fortæller Anders Winnerskjold, Social- og Beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.
Idrættens potentiale kan ikke overvurderes
Målet med at bruge idræt og bevægelse er klart: At styrke udsatte borgeres sociale kompetencer, så de kan blive en del af positive og sunde fællesskaber. For selvom det som oftest er idrættens gavnlige effekter for den fysiske sundhed, der fremhæves, så kan idræt meget mere end at give sved på panden og få pulsen til at stige:
- Viden om idræt og bevægelse som en pædagogisk metode fremhæver de skjulte værdier, som idrætten har. Vi kan i det pædagogiske rum skabe en ”parallelverden”, og her kan vi styrke sociale relationer og interaktioner, fordi de er en naturlig del af idrætsfællesskaber, udtaler Grethe Sandholm, underviser på idrætscertificeringen og lektor på VIA University College.
Thomas Sørensen er en af de medarbejdere, som nu er klædt på til at bruge idrætten aktivt i sin daglige kontakt med udsatte aarhusianere. Han har oplevet, hvordan mange borgere allerede har flyttet sig:
- Succeskriterierne er forskellige fra borger til borger, men der er ingen tvivl om, at idræt gør en kæmpe forskel for de mennesker, som jeg arbejder med. For nogle er det en kæmpe succes, at de deltager aktivt i vores idrætsfællesskaber uge efter uge, mens andre har taget skridtet videre og er blevet en del idrætsfællesskabet i DGI Huset. Det handler om at give borgerne succesoplevelser og blive ved med at bygge på, og her er idræt et perfekt værktøj, fortæller Thomas Sørensen, gadesygeplejerske i Aarhus Kommune.
Positive livsforandringer gennem idræt
OMBOLD, der er projektejere på idrætscertificeringen, har mange års erfaring med at skabe positive forandring for udsatte mennesker gennem fodbold, og NGO’en er også fulde af forventninger i forhold til øgede kompetencer og fokus på idræt.
- Mange mennesker i udsatte positioner har dårlig sundhed, er ensomme og har dårligere livskvalitet end resten af befolkningen. Vi ved vi af erfaring, at idræt, og det fællesskab der følger med, kan gøre en stor forskel på alle de parametre for mennesker på kanten af samfundet. Det er fantastisk, at Aarhus Kommune gennem idrætscertificeringen har prioriteret at gøre idræt til en integreret del af den socialpædagogiske praksis i arbejdet med kommunens udsatte borgere, udtaler Martin S. Pedersen, direktør hos OMBOLD.
Det er OMBOLD, VIA University College, DIF og WeShelter der har udviklet forløbet med støtte fra TrygFonden, og målsætningen er, at idrætscertificeringen skal udbredes til forsorgstilbud og kommuner i hele Danmark.
Kontakter
Kasper SusaaKommunikationsansvarlig
Tlf:+45 51 35 91 60kasper@ombold.dkPressetelefonen i Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune
Tlf:89 40 99 00Billeder
Ombold
NGO’en OMBOLD er et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed, som danner grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, nye venskaber og øget livskvalitet.
Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 20.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger, via vores åbne lokale træninger, stævner og AsfaltLigaen.
Følg pressemeddelelser fra Ombold
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ombold
Ingen skal stå udenfor: Holbæk sætter handling bag ord med nye idrætstilbud til mennesker i udsatte positioner9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Holbæk Kommune har i årevis understøttet idrætsfællesskaber for kommunens udsatte borgere i samarbejde med blandt andet OMBOLD og Idræt For Sindet. Nu er paletten af idrætsaktiviteter for udsatte målgrupper blevet udvidet med floorball, gå/løb og badminton. Målet er at engagere endnu flere udsatte borgere gennem tilpassede idrætsaktiviteter i samarbejde med udvalgte lokale idrætsforeninger og OMBOLD i et 3-årigt pilotprojekt, der er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med 6 mio. kr.
REMA 1000 er ny hovedsponsor for det danske hjemløselandshold i fodbold3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dagligvarekæden REMA 1000s velkendte logo er for mange ensbetydende med dagligvarer til fornuftige priser, men nu kan danskerne også begynde at sætte lighedstegn mellem REMA 1000 og det danske hjemløselandshold.
Det åbne fynsmesterskab i gadefodbold skal spilles i Odense2.4.2025 12:48:06 CEST | Pressemeddelelse
Når dommeren fløjter op til kamp i Odense, bliver det startskuddet til en fodboldfest med noget på spil både på og uden for banen. Det åbne fynsmesterskab samler udsatte fodboldspillere fra hele Danmark til en dag fyldt med sammenhold, intensitet og masser af boldglæde.
Første Danmarksmesterskab i indendørs OMBOLD spilles i Ballerup13.3.2025 12:19:40 CET | Pressemeddelelse
Når fløjten lyder i Ballerup Super Arena, bliver det starten på et stykke danmarkshistorie. For første gang nogensinde skal der kæmpes om titlen som Danmarksmester i indendørs OMBOLD, når udsatte fodboldspillere fra hele landet samles til en dag fyldt med intensitet, fællesskab og fodboldglæde.
Historiens første indendørs Sjællandsmesterskab i OMBOLD bliver spillet i Slagelse18.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 25. februar 2025 samles op mod 150 fodboldspillere fra hele Danmark i Spar Nord Arena Slagelse til en helt særlig dag. Spillere, der lever med hjemløshed, misbrug og psykisk sårbarhed, deltager nemlig i historiens første åbne Sjællandsmesterskab i OMBOLD.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum