Københavns Museum

PRESSEINVITATION: Rundt om et kirsebær – Christianshavn set fra Heerings Gaard 1838-1857

Del

Udstilling 25. januar – 8. december 2024 på Bank- og Sparekassemuseet, Christianshavn.

Pressen har mulighed for at se udstillingen fra tirsdag d. 23. januar 2024. For yderligere oplysninger samt fotos kontakt: Bente Vinge Pedersen, tlf. 2278 9514

Heerings Gaard er et af de smukkeste huse ved Christianshavns Kanal. Men hvor kommer husets navn fra, og hvad findes der af historiske spor af livet på Christianshavn i midten af 1800-tallet? En ny udstilling på Bank- og Sparekassemuseet, der ligger i Heerings Gaard, bruger historien om Peter F. Heerings kirsebærlikør-forretning til at fortælle om en tid, hvor Christianshavn, København og Danmark forandrede sig. Kom helt tæt på dagliglivet ved en borgerskabsfamilies stuebord, på skolebænken og i virksomheden gennem breve, fotos og kontorprotokoller. Og få en fornemmelse af stemningen på Christianshavn i en tid, hvor Knippelsbro var smal, og der endnu var sejlskibe i havnen, men hvor fremtidens dampdrevne maskiner var begyndt at rykke ind.

Udstillingen plukker historiske ”kirsebær”, forstået som en masse små konkrete historier fra tiden, materialiseret i billeder, genstande og arkivalier, og blander dem i historiens ”vintønder”, så historiens lange udviklingstræk bliver tydelige.

Stemningen af Christianshavn 1846, Carl Dahl.
Stemningen af Christianshavn 1846, Carl Dahl. Foto Københavns Museum.

Udstillingen har historien om livet i Heerings Gaard på Christianshavn som afsæt til at skildre en periode midt i 1800-tallet, hvor den danske økonomi langsomt rejste sig efter krig og krisetider, og hvor nye teknologier bankede på og ændrede produktionsmåderne og byens udseende. Det er en periode, hvor den begyndende industrialisering og økonomisk liberalisme presser på for at lave forretning på nye måder. Netop da byggede Peter F. Heering sin kirsebærlikør-virksomhed op – og selvom det blev kirsebær, der udødeliggjorde hans navn, var det ikke givet, da han flyttede ind på Christianshavn.

Udstilling på åstedet for historien – med duft af gærede bær

Omdrejningspunktet for udstillingen er Heerings Gaard – udstillingen er opstillet i det gamle pakhus, hvis vægge og gulve endnu bærer spor af fortidens brug – ikke mindst i kælderen, hvor vintønder, hvor kirsebærlikøren har været lagret, endnu står og spreder en duft af gærede, røde bær.

Ved at følge de historiske spor af fortiden, der i dag ligger på arkiver og i museumsmagasiner, skaber udstillingen forbindelser til de store forandringer, som byen og landet undergik i midten af 1800-tallets Christianshavn.

Udstillingen er skabt af kurator Bente Vinge Pedersen fra Kunst og Historie, Københavns Kommune, for Bank- og Sparekassemuseet, i samarbejde med grafisk designer Petrine Prien.

Se en af Christianshavns mest velbevarede købmandsgårde

Gorm Praefke, der er formand for Bank- og Sparekassemuseets Fond, udtaler:

”Med den centrale placering, museet har på Christianshavn, og med en beliggenhed i en af områdets smukkeste og mest velbevarede købmandsgårde, føler vi det oplagt at bidrage til at fortælle en lille bid af områdets meget spændende historie”

Udstillingen er blevet mulig takket være økonomisk støtte fra Nordea-fonden.

Yderligere information:

Udstillingens kurator, museumsinspektør Bente Vinge Pedersen, Kunst og Historie, Københavns Kommune. Tlf. 2278 9514

Formand for Bank- og Sparekassemuseets Fond, Gorm Praefke. Tlf. 4026 8087

Billeder

Stemningen af Christianshavn 1846, Carl Dahl.
Stemningen af Christianshavn 1846, Carl Dahl.
Download
Rundt om et kirsebær logo
Rundt om et kirsebær logo
Download

Om Bank- og Sparekassemuseet

Bank- og Sparekassemuseet ligger i Heerings Gaard på Christianshavn. Museets permanente udstilling giver et indblik i 1800-tallets bankvæsen, hvor bankerne fik større og større betydning i den danske og internationale finansverden. På museet kan man bl.a. opleve en af Privatbankens første direktører, C.F. Tietgens, kontor.

Bank- og Sparekassemuseet
Heerings Gaard
Overgaden Neden Vandet 11
1414 København K

Åbningstider:
Onsdag            10–17
Søndag            10–16

Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum

Tidligste gengivelse af Absalon fundet i København27.6.2024 07:56:42 CEST | Pressemeddelelse

På Gammeltorv midt i København har arkæologer fra Københavns Museum for nyligt gjort et fund med en helt særlig betydning for byen. I en arkæologisk udgravning dybt nede under pladsen har arkæologerne fundet en mønt, der viser kammeraterne kong Valdemar den store og biskop Absalon - én på hver sin side. Mønten er fremstillet i perioden 1158-1182 og lå oven på en brolægning fra 1100-tallet. Alt tyder på, at den blev tabt mens Absalon var lyslevende.

Sommer på Københavns Museum: Spændende historier – hjemmelavede lækkerier25.6.2024 09:31:31 CEST | Pressemeddelelse

Kender du København? Vær ”turist i egen hovedstad” og oplev Københavns historie på Københavns Museum. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden, længe før byens “grundlægger” biskop Absalon. Over pest og brande til nutidens Christiania. Oplev det 600 år gamle skibsvrag, kom tæt på et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe store nøgle til Vesterport. Og se flotte fotos fra Alices Hundesalon på den nye udstilling "Min butik!" om byens små, finurlige butikker. Et besøg i Københavns Museums smukke bygning er som en vandring gennem byen og historien. Udstillingen er bygget op over 14 nedslag i byen fra Slotsholmen til Bispebjerg. De mange nøje udvalgte historier, ting fra fortiden og interaktive installationer gør, at du kommer tæt på både nutiden og fortiden. Deltag også i museets sommeraktiviteter, bl.a. ”Gå til arkæologi” for børn, børnebrunch og byvandring i Christian 4. fodspor for hele familien. Rund besøget af i museets Café Spirrevippen, og l

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye