Studerende tester en ny metode i Afrika til diagnosticering af malaria

Del

Trine Juul-Kristensen og Celine Thiesen, specialestuderende ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik (MBG) ved Aarhus Universitet, tester en ny metode baseret på spytprøver til diagnosticering af malaria ved Centre de Recherches Médicales de Lambaréné i Gabon i Afrika, som en integreret del af deres studier.

Trine Juul-Kristensen (tv) og Celine Thiesen har arbejdet i tre uger ved Centre de Recherches Médicales de Lambaréné i Gabon i Afrika for at teste en ny metode baseret på spytprøver til diagnosticering af malaria.
Trine Juul-Kristensen (tv) og Celine Thiesen har arbejdet i tre uger ved Centre de Recherches Médicales de Lambaréné i Gabon i Afrika for at teste en ny metode baseret på spytprøver til diagnosticering af malaria. Yann Bakoukou

Metoden er udviklet som et resultat af mange års grundforskning ved MBG, og giver som noget helt nyt mulighed for at måle tilstedeværelsen af malariaparasitten i spyt. Dette giver en række fordele i forhold til eksisterende metoder, som baseres på blodprøver, der ofte kan være svært tilgængelige i epidemiske områder som Afrika.

Trine Juul-Kristensen og Celine Thiesen rejste til Gabon, et område med høj forekomst af malaria, for at udføre de første afprøvninger af metoden i et testlaboratorium. Lokale læger udtager spytprøver, og afprøvningen udføres i samarbejde med lokale forskere, ledet af overlæge og professor Ghyslain Mombo-Ngoma og VPCIR Biosciences, et spin-out firma fra Aarhus Universitet.

Personer med malariasymptomer opsøger klinikken i Lambaréné for at få stillet en diagnose. Udover den traditionelle blodprøve, der anvendes til standarddiagnosticering, bliver de også spurgt, om de har lyst til at afgive en spytprøve til forskningsprojektet, hvilket langt de fleste siger ja til.

Lektor Birgitta Knudsen (MBG), der står i spidsen for projektet, udtaler:
”Vi har opnået meget lovende resultater i denne pilotafprøvning. Dette skyldes ikke mindst de to studerendes helt enorme indsats, ikke bare i forberedelserne herhjemme, men også i deres helt enestående evne til at løse uforudsete problemer, som opstår, når ny teknologi skal afprøves i fjerntliggende områder,” fortsætter hun.

”For eksempel var Trine og Celine ikke sene til at finde en løsning, da det viste sig, at testlaboratoriet manglede en varmeinkubator. Det problem løste de let i form af en simpel flamingokasse med opvarmet vand stillet ud i Afrikas sol,” slutter Birgitta Knudsen.

Trine Juul-Kristensen:
“Vores felttestning har givet os et unikt indblik i hospitals- og forskningsverden i Gabon. Anderledes forskningsforhold og uforudsigelige hændelser har medført en ny kreativitet omkring forsøgsopsætning og kræver en høj grad af omstillingsparathed, fordi man aldrig ved, hvornår strømmen går igen. Det er en anderledes måde at arbejde på, som nogle gange kan være frustrerende, men også giver nogle sjove udfordringer.”

*Celine Thiesen:
”Gabon er et utroligt smukt og frodigt land med en imødekommende og hjælpsom befolkning, men også et land med rigtig mange udfordringer. Vi er især blevet overrasket over lokalbefolkningens tanker om sygdom, heriblandt malaria. De mener, at det i høj grad er en sygdom, man lever side om side med, og som man accepterer ikke kan undgås.”

Efterfølgende planlægges det at overføre metoden til laboratoriet i Gabon, så lokale forskere kan udføre yderligere tests. De danske og afrikanske forskere vil samarbejde om at finpudse de sidste tekniske detaljer, inden testmetoden færdiggøres i samarbejde med VPCIR Biosciences.

Kontakter

Billeder

Trine Juul-Kristensen (tv) og Celine Thiesen har arbejdet i tre uger ved Centre de Recherches Médicales de Lambaréné i Gabon i Afrika for at teste en ny metode baseret på spytprøver til diagnosticering af malaria.
Trine Juul-Kristensen (tv) og Celine Thiesen har arbejdet i tre uger ved Centre de Recherches Médicales de Lambaréné i Gabon i Afrika for at teste en ny metode baseret på spytprøver til diagnosticering af malaria.
Download

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye