Lyngby-Taarbæk Kommune

Endnu et rekordår for udlån i Lyngby-Taarbæk!

Del

Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne melder om en udlånsstigning på 10% i årene 2022 og 2023. Hvilket siden år 2019 giver en samlet stigning på hele 17%. En række nye initiativer i forhold til samlingen og bogudstillinger i biblioteksrummet, samt en samtalebaseret og litterær formidlings-strategi vurderes at spille ind.

Levende formidling trækker udlånstallet op på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne
Levende formidling trækker udlånstallet op på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne

Målrettet fokus på faglitteratur og grafiske noveller

”Især stigningen på udlån af faglitteratur springer i øjnene”, udtaler Flemming Rasmussen som er ansvarlig for indkøb af bøger til Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne. ”Hvilket måske hænger sammen med, at vi med introduktionen af vores faglitterære festival i 2019 indkøbte langt mere faglitteratur- ikke bare efter emne men også efter kriterier om sproglig kvalitet og indholdsmæssig værdi. Satsningen på mere formidling af faglitteratur i biblioteksrummet har også skabt en kæmpe interesse for faglitteraturen, der direkte har påvirket udlånstallene”.

Børnebibliotekets indsats for at fremme læselysten, ved målrettet at indkøbe mere letlæst faglitteratur, og at investere i flere tegneserier og grafiske noveller med dertilhørende workshops, har også ført til en markant stigning af udlån indenfor genrerne. På Virum Bibliotek har et samarbejde med børneinstitutioner givet flere udlån, hvor målinger viser at stigningen her især gælder billedbøger. Også åbningen af Lundtofte Bibliotek i 2023 har haft betydning for et stigende udlån til byens lokale borgere og Lundtofte skole.   

Indbydende samling spiller ind

Et andet fokus der hele tiden arbejdes med på Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne, er at samlingen, skal være indbydende, fremstå overskuelig og at aktuel kvalitetslitteratur altid være tilgængelig i rigt mål. Henrik Simoni som arbejder med bibliotekernes udstillinger fortæller: ”Det inspirerer når stakke med bøger og nyere titler bugner på bordene, ligesom vi kender det fra boghandleren.  Faktisk er vores udstillinger blevet så populære, at der hele tiden udskiftes, så der som ekstra gevinst altid er nye relevante bøger at hente. Og så ved lånerne efterhånden også, hvor levende, vi prøver at gøre samlingen for dem.”

Levende formidling og samarbejder uden for biblioteket påvirker udlånstallet

Litteraturformidler Line Stentoft-Larsen, som arbejder med formidlingsstrategier, siger; ”Vi brænder for, at skabe et levende litteraturhus med et samlende udgangspunkt. Hvor vores lånere anspores til at synke ind i det indhold biblioteket, har til overflod i form af litteratur. Lige fra Jussi Adler krimier til Olga Ravn romaner. Og hvor man mærker det samvær, der skabes, når man sammen med andre står og bladrer i bøgerne, lytter til de synlige forfattersamtaler, der arrangeres blandt reolerne, eller oplever i mødet med personalet, som flere og flere efterhånden ved, altid hjælper og står klar med at inspirere til det næste lån.”

Udover over de synlige arrangementer på biblioteket, arbejdes der med oplæsning på plejehjem og i børnehaver. Hvilket bevirker at flere og flere melder sig ind i vores tilbud om at få kørt bøger ud og flere børnehaver bestiller stakkevis af bøger, når vi har været ude og læse op. Samlet set har alle grebene tydeligvis påvirket udlånet i en positiv retning.

Stadsbiblioteket i Lyngby, Lyngby Hovedgade 28, 2800 Kgs. Lyngby. For mere information og materiale kontakt: Presseansvarlig Mia Flindt på mail miafl@ltk.dk eller mobil 23 32 31 54.

Få mere at vide mere om Lyngby-Taarbæk Bibliotekernes eksisterende læserservices på lyngbybib.dk

Om Faglitterær Festival på faglitterærfestival.dk og live-arrangementer Lyngbykultur.dk

 

Faglitterær Festival – talks, debat og anbefalinger af årets bedste faglitteratur. Faglitterærfestival.dk

 

Wake-up Calls – forfatteropsang lige før jobbet med afsæt i aktuel faglitteratur.

 

Lyngbykultur – Litterære arrangementer og forfatter samtaler  

 

 Bogormen, Bogmærket, Booklovers, Readers of the Round Table – læseklubber for børn og unge.

 

Det Skræddersyede Bibliotekbibliotekaren sammensætter bogposer til børn og voksne

 

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Links

Følg pressemeddelelser fra Lyngby-Taarbæk Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lyngby-Taarbæk Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye