Vestjysk Bank A/S

2500 unge blev advaret mod at blive et muldyr

Del

Unge skal vide, hvad de skal være opmærksomme på for at undgå at ende som økonomiske muldyr for kriminelle. Derfor afholdt Vestjysk Bank i samarbejde med Politiet et webinar midt i januar om muldyr. I alt deltog 2500 elever fra grundskoler i Jylland.

Elever fra Spjald Skole ser webinaret om muldyr
Elever fra Spjald Skole ser webinaret om muldyr

Unge helt ned til 13-års alderen bliver i stigende grad lokket til at være mellemmænd ved pengeoverførsel for kriminelle. Dermed kan de unge, ofte helt uvidende, medvirke til hvidvask af penge. Begrebet kaldes for ’muldyr’.

På webinaret deltog to betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi, der til daglig arbejder med økonomisk kriminalitet. De fortalte, hvad et muldyr er, og hvordan det foregår, når kriminelle lokker unge til at blive muldyr. Samtidig blev det gjort klart, at det er strafbart at medvirke til hvidvask, og det kan have konsekvenser for de unges fremtidige jobmuligheder. Til sidst i webinaret havde de unge mulighed for at stille spørgsmål, og de to betjente blev spurgt om alt lige fra straffeattest til pengeoverførsler via salg på DBA.

- Vi oplever, at mange unge ikke ved, at de begår en kriminel handling, som kan give en plet på straffeattesten. Derfor er det vigtigt, at de unge lærer, hvad et muldyr er, så de ved, hvornår de skal være på vagt, fortæller Erik Hykkelbjerg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Anders Ulriksen, matematiklærer i udskolingen på Spjald Skole, havde tilmeldt sine klasser til webinaret for at klæde eleverne godt på:

- Jeg tænker, det er et rigtig vigtigt emne at komme omkring i en ungdomskultur, hvor ting går hurtigt - særligt på de sociale medier. De unge skal være påpasselige, når det handler om “hurtige penge” og samtidig være bevidste om konsekvenserne. Så det er vigtigt, at der bliver sat spot på et område, hvor de unge let kan lokkes i en fælde.

En undersøgelse, som Finans Danmark lavede i 2022 viste, at kun 1 ud af 10 unge under 30 år kendte til begrebet muldyr.

______________________________________________________________________________________

Hvad er et muldyr?
Du bliver muldyr, hvis du giver en person lov til at føre penge gennem din konto, og pengene viser sig at stamme fra kriminelle aktiviteter. Det foregår typisk ved, at en person overfører penge til din konto, og I har aftalt, at du herefter fx skal hæve pengene i en hæveautomat eller overføre pengene til en anden konto. Nogle gange tilbyder de kriminelle penge for overførslen, og andre gange finder de på dækhistorier, så det virker som om, de blot har brug for en tjeneste.

Kontakter

Billeder

Om Vestjysk Bank A/S

Vestjysk Bank er blandt de 10 største pengeinstitutter i Danmark. Banken har 25 filialer i Øst-, Midt- og Vestjylland, og hovedsædet ligger i Herning.

Vores ambition er at være Danmarks stærkeste lokalbank. Vi engagerer os aktivt i de lokalsamfund, vi er en del af og har fokus på at skabe en tæt relation til kunderne gennem nærværende og personlig rådgivning. Det er vores udgangspunkt for at skabe mest mulig værdi for både kunderne og banken.

Følg pressemeddelelser fra Vestjysk Bank A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vestjysk Bank A/S

Ny filialdirektør i Vestjysk Bank i Randers29.11.2023 11:20:49 CET | Pressemeddelelse

Vestjysk Bank har netop udnævnt 37-årige Christina Mørch Koue som ny filialdirektør for bankens filial i Randers. Christina kender allerede både filialen og kollegerne særdeles godt, da hun har været ansat som privatkundechef siden 2017. Samtidig kommer hun selv fra Randers og glæder sig til at bringe sit lokalkendskab endnu mere i spil som filialdirektør. - Randers er en fantastisk by i udvikling, som er godt i gang med at løfte byens image og sætte fokus på de mange gode kvaliteter og tiltag, byen tilbyder. Det er dejligt at opleve som randrusianer, og sammen med mine gode kolleger vil jeg gerne bidrage ved at formidle det gode budskab via vores lokale engagement, netværk og relationer, fortæller Christina Mørch Koue. Privat er hun gift med Morten og bor i Hornbæk i udkanten af Randers. Parret har tre børn på 11 år, 7 år og 4 år, som går meget op i fodbold, og Christina bruger derfor en stor del af fritiden på at følge med fra sidelinjen. Derudover dyrker hun pilates og nyder friske

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye