Slut med stoppede vindmøller i blæsevejr
Tidligere blev elproduktion op mod 1000 GWh fra danske vindmøller årligt stoppet på grund af manglende udbygning af det tyske elnet. Ny metode til såkaldt modhandel har medført, at nærmest ingen danske møller siden er blevet stoppet.
![Mange borgere og medier har gennem de senere år undret sig over, hvorfor mange vindmøller stod stille, når det blæste meget. En ny ordning har nærmest helt fjernet fænomenet med stillestående møller. Arkivfoto](/data/images/public/10304728/13771855/b2bc797f-2379-473f-a873-b748d73e9c0b-w_720.jpg)
Danske vindmøller står ikke længere stille på grund af utilstrækkeligt tysk elnet – de får lov til at snurre, og der kommer dermed meget mere grøn energi ud i elnettet.
Det er den tydelige konklusion, efter en ny metode for modhandel mellem Tyskland og Danmark trådte i kraft sidste år.
Tidligere blev op mod 1000 GWh elproduktion fra danske vindmøller årligt stoppet, fordi det tyske elnet ikke er blevet udbygget i takt med de senere års massive udbygning af grøn energi i Nordtyskland og Danmark.
Til sammenligning var hele det årlige danske elforbrug i 2021 på 36.650 GWh, og det år blev der slukket for danske møller i et omfang, der svarer til 7,3 procent af den samlede danske vindmølleproduktion.
I sidste halvår af 2023 var omfanget nede på 0-10 GWh, skønner Energinet. Der mangler stadig data, som præcist kan sige, om det er nærmere 0 end 10, men der er under alle omstændigheder tale om et drastisk fald, forklarer Johannes Bruun, afdelingsleder for Elmarked i Energinet.
”Det er godt for klimaet og den grønne energiproduktion. Vindmøllerne blev jo ikke sat op for at stå stille”, siger han.
Elnettet flyder over
Nordtyskland har ligesom Danmark udbygget massivt med vindmøller og solceller de senere år. Men når det blæser meget, kan det tyske elnet ikke følge med og transportere strømmen sydover til de store byer og industriområder, hvor der er brug for den.
Fordi der er en flaskehals i elnettet, ville det nordtyske og danske elsystem i blæsevejr ”flyde over”, hvis vindmøllerne fortsatte med at producere. Der ville blive produceret for meget strøm i forhold til forbruget og elnettets evne til at transportere strømmen, og elsystemet ville komme i ubalance og potentielt bryde sammen.
De tyske regler er imidlertid skruet sådan sammen, at det er ”allersidste mulighed” at skrue ned for Tysklands egen grønne elproduktion. Derfor vælger Tyskland at betale andre for at reducere elproduktionen - eller øge elforbruget - fx ved i flere år at betale danske vindmøller for at stoppe.
Omfang steg og steg
”Fordi det tyske behov for modhandel voksede og voksede år for år, endte det med at nå et omfang, hvor det var uholdbart at fortsætte med den hidtidige markedsløsning. Ikke bare mængderne, men også priserne for at nedregulere steg og steg. Det nye markeds set-up er en langt bedre løsning for både samfundsøkonomien og klimaet, fordi der nu er mange flere, som kan byde ind og skrue ned eller slukke for elproduktionen”, siger Johannes Bruun.
Godt for samfundsøkonomi og klimaet
Helt konkret er modhandlen flyttet fra regulerkraftmarkedet til intraday-markedet. Det har bl.a. betydet, at det ikke kun er danske elproducenter, der kan byde ind med nedregulering. Elproducenter i resten af Norden kan også deltage – f.eks. ved at gemme vandet i magasinerne i de nordiske vandkraftværker, mens danske vindmøller får lov at snurre. Herudover er det blevet nemmere for elforbrugere at deltage ved at skrue op for forbruget og sikre balancen. Endelig kan “tradere” nu også deltage og sørge for, at der bliver skabt en fornuftig balance mellem de forskellige markeder.
”Da de nye modhandelsregler blev indført, var der en del kritik fra danske elproducenter, der som følge af større konkurrence under de nye regler, ville miste en del af den tyske betaling. Men jeg mener, at det første halvår har vist, at den nye ordning ikke bare har skabt langt mere konkurrence og lavere priser, men også er lagt bedre for klimaet”, siger Johannes Bruun.
Kontakter
Johannes Bruun, afdelingschef for Elmarked i Energinet, mobil: 23338576, mail: jbu@energinet.dk
Om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Energinet udvider elnettet på Sydsjælland, Lolland og Falster6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med nye højspændingsstationer, ny 400 kV-forbindelse og to nye 220 kV-forbindelser bliver der plads til at transportere meget mere strøm i elnettet øst for Storebælt. Projektet er udvalgt til at bruge en ny myndighedsproces for miljøvurderingen, og det kan skære op til to år af tidsplanen.
Omkørsel på en del af Strandvejen fra mandag 10. februar til og med fredag 14. februar5.2.2025 15:00:05 CET | Pressemeddelelse
For at gøre vejarealet klar til det kommende kabelarbejde på Strandvejen er det nødvendigt at lede biltrafikken udenom Strandvejen mellem Tranegårdsvej og Maglemosevej. Arbejdet udføres i vinterferien (uge 7), hvor der ventes mindre gennemkørende trafik på Strandvejen.
Energinet udskifter og forstærker nordjysk elnet for 3,8 milliarder kroner20.1.2025 11:34:31 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsministeren har godkendt, at Energinet investerer i ca. 100 km nyt højspændingsnet nord og syd for Limfjorden. Det sker med nedgravede kabler, og efterfølgende pilles nuværende elmaster og luftledninger ned. Projektet er en del af de såkaldte fremskyndelsesområder, som skal forkorte tidsplanen og sætte skub i udbygningen.
Energinet forstærker elnettet i Gentofte Kommune med ny kabelforbindelse20.1.2025 07:08:00 CET | Pressemeddelelse
Energinet forstærker elnettet i Hovedstaden i disse år, og nu er turen igen kommet til Gentofte Kommune. I løbet af februar 2025 går arbejdet i gang med at etablere en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden på tværs af kommunen fra Glentegård Højspændingsstation til kysten ved Hellerup og videre fra Nordhavn til Amagerværket. Arbejdet vil betyde trafikale ændringer og begrænsningerne lokalt.
Ny transformerstation skal sætte strøm til byudvikling og turisme i Nordhavn17.1.2025 09:10:00 CET | Pressemeddelelse
Energinet og Radius opfører en ny transformerstation, der skal forsyne de fremtidige bydele og krydstogtskibe i Nordhavn med grøn strøm. Dermed kan de store skibene undgå at have dieselgeneratorer tændt, mens de er i havn. Transformerstationen kommer til at ligge side om side med kommende boliger i området omkring Oceanvej.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum