Ny analyse: Danmark kan reducere sit takeaway-affald med 75 procent

Del

Danskere har den højeste mængde affald per indbygger i EU. En femtedel kommer fra emballageaffald. Nyt pantsystem, lanceret af Aarhus Kommune og Tomra Reuse, er et banebrydende skridt, lyder konklusionen fra det internationale konsulenthus BCG, der har regnet på de potentielle effekter af initiativet.

Aarhus Kommune

Når Baristaen langer din dobbeltshot latte to-go over disken, bør det ikke længere være i en kaffekop som 10 minutter efter ender i skraldespanden – det er det i hvert fald ikke, hvis du befinder dig i Aarhus.  

I stedet ryger koppen ind i et pantsystem, hvor emballagen bliver genbrugt – det vil sige vasket og genpåfyldt. Og det skridt er taget for at komme et stort problem til livs: Danske indbyggere har den højeste mængde affaldsproduktion per indbygger i EU med 845 kg om året. En femtedel af dette kommer fra emballageaffald.  

I en ny analyse, som udkommer 18. januar, peger Boston Consulting Group (BCG), Aarhus Kommune, Tomra Reuse og Plastic Change på det store potentiale for pant ved takeaway-emballage.    

”Mens verdensøkonomien har nydt godt af vores store forbrug, har det kostet på miljøfronten. En af de store syndere er éngangs-emballage fra bl.a. takeaway. Målt på vægt udgør emballage til mad og drikkevarer næsten halvdelen af affaldet i kommunernes skraldespande,” siger Peter Jameson, der er Managing Director & Partner i BCG og leder projektet.  

Løsningen er at skabe et fælles pantsystem i et samarbejde mellem restaurationsbranchen og kommunerne på tværs af Danmark, så vi kan genbruge produkter som takeaway-emballage. Peter Jameson uddyber:  

”Vores analyse viser, at overgangen til genbrugelig takeaway-emballage kan reducere takeaway-affald med 75 procent for hvert stykke emballage som erstattes med genbrug. Samtidig ser vi en 45 procent reduktion i drivhusgasser. Genbrug af emballage vil dertil resultere i renere byer, flere arbejdspladser og reduktion af affaldseksport,” konkluderer han.   

Analysen tager afsæt i et treårigt pilotprojekt, som Aarhus Kommune igangsatte den 17. januar 2024. Her afprøver kommunen et genbrugssystem, hvor bl.a. caféer og restauranter i Aarhus får muligheden for at tilbyde kunder takeaway i genbrugsemballage, der efter brug returneres i returautomater, indsamles, vaskes og redistribueres til takeaway-stederne. Projektet forventer en 130 tons reduktion i affald i offentlige skraldespande årligt.   

Økonomisk udfordring: Skalering er afgørende   

Der ligger dog en økonomisk udfordring i genbrugsemballage. Genbrugsemballage er i dag dyrere end engangsemballage især hvis man kun kigger på det nuværende pilotprojekt i Aarhus Kommune. Hvis man derimod forestiller sig et nationalt system, ser det bedre ud.  

 Bliver initiativer som pantsystemet i Aarhus Kommune udvidet til at omfatte hele Danmark, er det muligt at reducere omkostningerne, viser analysen, og det er en fordel, understreger Louise Lerche-Gredal, adm. direktør, Plastic Change: 

"I dag er det miljøet og klimaet, der betaler en høj pris for brug-og-smid-væk-kulturen. Derfor er omstillingen fra engangsbrug til genbrug en bunden opgave, hvor storskala genbrugssystemer spiller en afgørende rolle. Jo større system, jo større reduktioner af affald og drivhusgasser - og jo bedre er forudsætningerne også for brugerne, virksomheder og myndigheder."  

Et nationalt system er kun 36 procent dyrere end engangsemballage, og omkostningsforskellen kommer ned på 19 procent, hvis omkostninger til affaldshåndtering og emissioner, som hører til ved engangsemballage, medregnes. Med yderligere optimering forventes det, at genbrug kan konkurrere med engangsbrug økonomisk. 

Den pointe bakker Peter Jameson op:  

”Ønsker vi de positive effekter ved at reducere Danmarks samlede affaldsproduktion, er det essentielt at investere, udvikle og skabe incitament for skalering af genbrugsemballage. Her taler vi om teknisk optimering, tilskud til genbrugssystemer samt gentænkning af emballageafgifter, som reflekterer de miljømæssige konsekvenser. Gør man det, kan vi komme endnu lavere end 17 procent,” siger Peter Jameson.  

Dertil peger han på, at potentialet i det cirkulære pantsystem rækker langt ud over takeaway-emballage. Dette system kan med fordel udvides til at omfatte en bred vifte af genbrugsområder, herunder tøj, møbler, elektronik, bilindustrien og medicin, hvor det kan tjene som en model for bæredygtig genanvendelse.   

Læs hele analysen HER. Billeder og grafiske illustrationer er vedhæftet til fri brug i forbindelse med nyheden. 

Kontakter

Billeder

Om Boston Consulting Group (BCG)

Boston Consulting Group er en global konsulentvirksomhed med kontorer i over 100 byer fordelt på 50 lande, herunder Danmark. BCG’s 30.000 konsulenter samarbejder med erhvervs- og samfundsledere om at løse deres vigtigste udfordringer og gribe deres største muligheder. BCG var frontløberen inden for forretningsstrategi ved sin grundlæggelse i 1963. I dag samarbejder BCG med sine klienter om transformationer, der gavner alle interessenter, og som styrker kunders vækstmuligheder, grønne konkurrencemæssige fordele og positive samfundsbidrag.

Om Plastic Change

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, der arbejder for en verden uden plastikforurening og uden overforbrug af jordens ressourcer. Organisationen indsamler og deler viden om konsekvenserne ved den stigende plastforurening, peger på effektive løsninger og engagerer befolkningen gennem undervisning. Politisk advokerer organisationen for ambitiøs grøn lovgivning, både nationalt og internationalt.

Følg pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boston Consulting Group

Ny Analyse: Profitabel landbrugspraksis fremmer den grønne omstilling7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Landbruget står for en tredjedel af hele Danmarks udledning af drivhusgasser, hvilket fremhæver behovet for bæredygtige løsninger i branchen. En ny analyse fra Boston Consulting Group, Danmarks Naturfredningsforening og Food Nation præsenterer 'regenerativt landbrug' som en løsning til at adressere klima- og miljøudfordringer. Regenerativt landbrug tilbyder en metode til at forbedre jordens sundhed og reducere drivhusgasser, der i 2035 kan reducere landbrugets klimaaftryk med cirka 30%.

Ny leder af forretningsområdet for private equity i Boston Consulting Group19.1.2024 11:20:59 CET | Pressemeddelelse

Mads Ulstrup, 37 år, har den 1. december 2023 sat sig i ledelsessædet i Boston Consulting Groups forretningsområde for rådgivning af danske og internationale kapitalfonde. Mads startede sin karriere i Boston Consulting Group (BCG) i sommeren 2013. Her kom han til konsulenthuset som Associate, efter han havde færdiggjort sin MSc. i Finance ved Aarhus Universitet. I 2016 tog han til BCG's kontor i New York for at specialisere sig inden for rådgivning af kapitalfonde – med fokus på køb og salg af virksomheder samt strategi og værdiskabelse under kapitalfondenes ejerskabsperiode. I 2018 blev Mads hentet hjem til København for at bygge netop dette forretningsområde op i Danmark. I dag er Mads Managing Director & Partner og leder BCG's Private Equity team i Danmark, som er vokset til over 30 personer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye