Eksplosion i antallet af atypiske ansættelser er drevet af unge og udlændinge
Antallet af honorarbetalte arbejdere er steget voldsomt inden for transport, kommunikation og information, viser rapport fra den europæiske tænketank FEPS. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har bidraget til rapporten. Også antallet af enkeltmandsvirksomheder har været i kraftig vækst. Meget af væksten kan tilskrives platformsvirksomheder som Wolt.

ARBEJDSMARKED
Udbredelsen af platformsvirksomheder har været støt stigende de senere år. Mange platformsvirksomheder aflønner via honorarer eller til enkeltmandsvirksomheder frem for at ansætte medarbejdere til at levere deres service, og netop disse jobtyper har i nogle brancher været i kraftig vækst i de senere år.
Det viser ny rapport fra FEPS, Foundation for European Progressive Studies, med bidrag fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Antallet af enkeltmandsvirksomheder i branchen ”andre post- og kurertjenester” er steget med 150 procent i forhold til 2020, hvor der var omkring 1.300. I 2023 var tallet vokset til 3.200 enkeltmandsvirksomheder. En stor del af stigningen kan direkte forbindes til Wolt.
”Eksplosionen i soloselvstændige stammer i vid udstrækning fra platformsvirksomhederne. Og tidligere afgørelser på området peger i retning af, at de i virkeligheden slet ikke er selvstændige,” siger Kristoffer Lind Glavind, som er senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Mange unge og udlændinge i udsatte jobtyper
Også antallet af honorarbetalte arbejdere er steget i enkelte brancher. Det gælder inden for brancherne transport, kommunikation og information.
På fem år er antallet af honorarbetalte i disse brancher mere end fordoblet fra 5.320 i 2017 til 11.610 personer i 2022.
Som honorarbetalt får man kun løn for den tid, man arbejder. Så i perioder med sygdom har man ingen indkomst, ligesom man ikke har betalt ferie. Den store stigning er primært sket blandt unge under 30 år, og to tredjedele af dem er udlændinge.
”Honorarbetalte har generelt ikke samme sikkerhedsnet som lønmodtagere. Når vi kan se, at der er mange udlændinge og unge under 30 år, der arbejder på den måde, kan det skyldes, at netop disse grupper ikke har så mange alternativer og måske har lavere kendskab til deres rettigheder,” siger Kristoffer Lind Glavind.
”Som lønmodtager har man en række rettigheder som løn under sygdom, arbejdsskadeforsikring og feriepenge. Det har man ikke som atypisk ansat, og derfor er det et problem, hvis de jobtyper for alvor vinder indpas,” siger Kristoffer Lind Glavind
”Vi ser ikke nogen tendens til, at antallet af atypiske ansættelser stiger generelt i Danmark, men inden for visse brancher er stigningen markant, og det stiller potentielt de berørte mennesker i en svagere position,” siger Kristoffer Lind Glavind.
Udvalgte resultater fra rapporten
- De seneste tre år er antallet af soloselvstændige steget med 150 procent inden for kurertjenester, og ifølge data fra Virk.dk er en stor del af dem knyttet til platformsvirksomheden Wolt.
- Samtidig er antallet af honorarmodtagere inden for branchen ”transport, information og kommunikation” fordoblet i perioden 2017-2022. Fra under 6.000 personer til knap 12.000 personer.
- Stigningen i de nævnte brancher er især drevet af personer under 40 år, og cirka to tredjedele af stigningen er drevet af udlændinge.
- Overordnet har antallet af honorarmodtagere i Danmark dog ligget stabilt, og der ses ikke en tilsvarende stigning i andre brancher.
- Platformsvirksomheder har gennemsnitligt en forholdsvis kort levetid, og derfor er der behov for mere transparens og hurtigere indgriben, hvis der skal sikres ordentlige arbejdsforhold.
Kontakter
Kristoffer Lind GlavindSenioranalytiker
Tlf:61 45 83 00kg@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Rekord: Antallet af studenter uden uddannelse stiger28.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
28.600 studenter under 30 år er hverken færdige eller i gang med en uddannelse fem år efter studentereksamenen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er rekordmange og cirka 13.000 flere end for ti år siden. En fremskrivning viser endda, at tallet kan runde 34.000 personer i 2029.
Nyt CO2-kvotesystem rammer husholdninger med lave indkomster hårdest27.6.2025 07:04:36 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger med lave indkomster vil være mest sårbare over for ny udvidelse af EU’s CO2-kvotesystem, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Social klimaplan bør målrettes derefter, mener AE.
Uddannelse er nøglen til at bryde den negative sociale arv: Disse uddannelser løfter flest væk fra forældrenes indkomstniveau24.6.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelse er blevet vigtigere for at bryde den sociale arv, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Særligt uddannelser som pædagog, social- og sundhedsassistent og detailuddannelser er hyppige veje væk fra bunden for de fattigste børn. Se listen over uddannelser herunder.
Liberal Alliance kommunikerede for lavt tal om eget forslag: Tre gange flere vil miste dagpengeretten16.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Liberal Alliances forslag om at halvere dagpengeperioden kan tage dagpengene fra cirka 32.000 personer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Tallet er cirka tre gange højere end det, der har været fremme i medierne i forbindelse med partiets præsentation af forslaget.
Flere unge er uden job og uddannelse: Nu er de næsten 45.00012.6.2025 05:06:38 CEST | Pressemeddelelse
44.600 unge mellem 15 og 24 år er uden job og uddannelse, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er en stigning på cirka 1.800 personer det seneste år. Stigningen er drevet af, at færre unge begynder på en uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum