Miljømærkning Danmark

Femdobling i antallet af svanemærkede kantiner

Del

På mindre end to år har over 50 kantiner opnået en certificering med Svanemærket. Et øget fokus på klima- og miljømæssig ansvarlighed spiller en væsentlig rolle i udviklingen. 

ISS driver Rambølls tre kantiner i henholdsvis Aarhus, København, og Esbjerg, som har opnået Svanemærket.
ISS driver Rambølls tre kantiner i henholdsvis Aarhus, København, og Esbjerg, som har opnået Svanemærket. ISS

Siden marts 2022, hvor Svanemærket lancerede nye, skærpede krav til spisesteder, har der været stor interesse for at få certificeret især kantiner. Alene i 2023 blev 38 kantiner certificeret med Svanemærket og lever dermed op til skrappe krav til mad, affald, kemikalier og indkøb, ligesom de arbejder for at begrænse forbruget af vand og energi. Dermed er der sket en femdobling i antallet af svanemærkede kantiner, siden de nye krav blev lanceret.

”Den store vækst i antallet af svanemærkede kantiner vidner om, at flere virksomheder – både dem, der driver kantinerne, og dem, der har dem – har et stadigt større fokus på at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er et stærkt redskab til at reducere den samlede miljø- og klimabelastning, da det ser på hele livscyklus – både på den mad, der bliver serveret, og den samlede drift,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Danmarksrekord i svanemærkede kantiner

Staten har en stor andel af væksten. I 2023 fik Bygningsstyrelsen certificeret hele 25 kantiner – drevet af kantineleverandøren FOOD by Coor – med Svanemærket. Det var første gang i Danmark, at man certificerede så mange kantiner på én gang med Svanemærket:

”Bygningsstyrelsen arbejder aktivt med at fremme den grønne omstilling i staten gennem Statens Facility Management. Derfor stiller vi krav til vores leverandører om at indtænke bæredygtige tiltag, ligesom vi fastlægger målbare og klare reduktionsmål for kantinedriften. Svanemærkningen af kantiner er med til at sikre, at vi mindsker forbrug af ressourcer og optimerer driften på facility management på en måde, der gavner både miljø og klima”, siger Mette Balling Lisby, vicedirektør i Bygningsstyrelsen.

Et tydeligt signal til medarbejderne

Også flere private virksomheder får svanemærket deres kantiner. En af dem er rådgivningsvirksomheden Rambøll, der sammen med servicekoncernen ISS i 2023 fik certificeret alle Rambølls tre kantiner i Danmark:

”Vi har en strategi om at være en grøn frontløber, og som en del af det har vi et mål om, at vores kantiner skal være blandt de miljømæssigt bedste i Danmark. Certificeringen med Svanemærket af vores kantiner betyder bl.a., at vi er med til at reducere CO2-udledningen og nedbringe brugen af plast og uønskede kemikalier, som er noget, vi har stort fokus på. Samtidig er Svanemærket et tydeligt signal om kantinens miljø- og klimaindsats over for vores mange medarbejdere, der spiser i kantinerne", siger Kristian Weinkauf, operation manager for Facility Management i Rambøll.

Hospitalskøkkener følger også med

Mere bæredygtige indkøb og drift er også kommet på dagsordenen på hospitalerne. Her har Herlev Hospitals centralkøkken netop opnået en certificering med Svanemærket:

"Vi har en pligt til at gøre noget i forhold til de miljøkriser, vi står overfor, og det kan Svanemærket gøre noget ved, fordi det er en miljøcertificering, som ser hele vejen rundt om de problemer, der er,” udtaler Louise Lindelof, som er afdelingschef for Service og Logistik på Herlev og Gentofte Hospital.

Centralkøkkenet på Herlev Hospital er det tredje hospitalskøkken i Danmark, der opnår en certificering med Svanemærket. De to andre er patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers og køkkenet på Bispebjerg Hospital.

Kendetegn ved et svanemærket spisested

  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Serverer en høj andel økologisk mad og drikke
  • Serverer minimum en vegetarisk ret til frokost og middag
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Undgår engangsartikler til daglig servering
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Begrænser forbruget af energi og vand  
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet


Læs mere på www.svanemærket.dk/spisesteder

Om Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Svanemærket er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer – og det mest kendte miljømærke i Norden.

Kontakter

Billeder

På mindre end to år har over 50 kantiner opnået en certificering med Svanemærket.
På mindre end to år har over 50 kantiner opnået en certificering med Svanemærket.
Download
En svanemærket kantine er bl.a. kendetegnet ved at servere en høj andel økologisk mad og drikke.
En svanemærket kantine er bl.a. kendetegnet ved at servere en høj andel økologisk mad og drikke.
Download
Svanemærkets logo
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke – og det mest kendte miljømærke i Norden.
Download

Links

Om Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Læs mere på www.svanemaerket.dk

EU-Blomsten

EU-Blomsten (EU Ecolabel) er EU’s officielle miljømærke. EU-Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene6.5.2024 06:31:00 CEST | Pressemeddelelse

I Danmark når antallet af bilvaske i en vaskehal op omkring 10 millioner om året. Dermed har landets vaskehaller – og bilejere – god mulighed for at gøre en forskel for miljøet, hvis de vælger en svanemærket vaskehal, som stiller skrappe krav til bl.a. vandforbrug, plejemidler og udledning af uønskede tungmetaller. Og med nye skærpede krav til vaskehaller hæver Svanemærket den grønne barre yderligere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye