Danmarks Frie Forskningsfond

Syv klinikere får mulighed for at fordybe sig i forskning med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond

Del

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt bevillinger til syv excellente klinikere, der får mulighed for at fordybe sig i nyskabende idéer og styrke forskningen på det danske sundhedsområde. De syv klinikere vil, ved siden af deres forskning, fastholde deres funktion og ansættelse på hospitaler rundt om i landet.

Nærbillede af hænder der placerer en glasplde under et mikroskop
Fra Adobe Stock

I alt 8,3 millioner kroner er bevilliget fra Danmarks Frie Forskningsfond til de syv klinikere under virkemidlet Delestillinger. I op til tre år skal bevillingsmodtagerne bedrive forskning sideløbende med deres praktiske lægegerning i deres nuværende kliniske ansættelse. Formålet er at fremme etablerede klinikere og samtidig fostre nye talenter inden for sundheds- og sygdomsområdet.

Delestillinger uddeles af forskningsrådet DFF | Sundhed og Sygdom og tildeles fortrinsvis til læger, tandlæger og dyrlæger, der har opnået en ph.d.-grad eller tilsvarende kvalifikationer via deres forskning. De syv klinikere, der har modtaget bevillingen, er ansat på henholdsvis Odense Universitetshospital, Københavns Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.

Se alle syv delestillinger her

Genetik ved hjertekarsygdomme

En af bevillingsmodtagerne er Alex Hørby Christensen fra Københavns Universitetshospital, der skal forske i genetik ved hjertekarsygdomme. I de seneste årtier har hjertekarsygdomme undergået en enorm udvikling og udgør en hjørnesten inden for personlig medicin. Genændringer har en svingende effekt, og kan være alt fra én dødelig genændring til flere små bidrag, der sammen skaber en kompleks sygdomstilstand. Alex Hørby Christensen forklarer følgende om projektet:

»Med dette projekt ønsker vi at frembringe ny viden om kliniske og genetiske aspekter af arvelige hjerterytmesygdomme, hjertediagrammer, og hjertemuskelsygdomme.«

Forskningen kan frembringe ny viden, der direkte kan bruges til diagnostik og behandling af den stadigt voksende gruppe af patienter med hjertekarsygdomme.

Kønsbekræftende behandling og mentalt helbred

Dorte Glintborg fra Odense Universitetshospital leder et projekt, der skal undersøge effektiviteten af kønsbekræftende hormonbehandling. Antallet af årlige henvisninger af personer, der ønsker kønsbekræftende behandling, er hastigt stigende. Det vigtigste formål med behandlingen er forbedring af det mentale helbred, som er markant forværret hos transkønnede personer. Dog medfører behandlingen ikke altid den ønskede forbedring og kan desuden være forbundet med bivirkninger. Projektet har derfor til formål at undersøge kort- og langsigtede effekter af hormonbehandling på helbred hos transpersoner, med særligt fokus på mentalt helbred og hjertekar-sundhed.

Se alle syv delestillinger her

Kontakter

Om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond støtter nyskabende forskning og videnskabelig udvikling med 10,4 millioner kroner20.12.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger til 30 forskningsprojekter, tidsskrifter, netværk og udenlandske forskningsophold. Midlerne er fordelt på fire forskellige virkemidler og skal fremme videnskabelig nytænkning, styrke samarbejdet mellem danske og internationale forskningsmiljøer, styrke udbredelsen af humanistisk forskning, samt støtte talentfulde studerende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye