Det Kongelige Teater

Balletmusikkens mestre

Del

Det Kongelige Kapel opfører tre af balletmusikken største klassikere af Debussy, Ravel og Stravinskij.

Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Kapel Camilla Winther

Det Kongelige Kapel sætter ved sæsonens tredje jubilæumskoncert fokus på balletmusikken og opfører tre af de mest berømte værker, Debussys Forspil til en fauns eftermiddag, Ravels Daphnis og Chloé, suite nr. 2 og Stravinskijs Petrusjka.

Ren balsam for øregangene er balletmusikken fra de to franskmænd, Debussy og Ravel. Debussys Forspil til en fauns eftermiddag er baseret på den symbolistiske digter Mallarmés hyrdedigt. Digtet fortæller om skovgudens sanselige drømme på en hed eftermiddag i naturen. Debussys indledning med den berømte fløjtesolo har gjort værket til et af de mest populære. Musikstilen er sansemættet og klangrig og understreger komponistens særlige interesse for stemninger ligesom de impressionistiske malere i hans samtid.

Flere hyrder møder man også i Ravels balletmusik Daphnis og Chloé. Balletten blev bestilt af den russiske leder Diaghilev fra Les Ballets Russes. Ravel byggede sin fortolkning af den antikke kærlighedsmyte på 1700-tallets malerier og skabte et sanseligt lydlandskab.

Diaghilev bestilte også koncertens sidste værk Stravinskijs ballet Petrusjka, der tematiserer den evige kærlighedstrekant: Marionetdukken Petruskja forelsker sig i ballerinaen, der elsker en anden. Stravinskij besøgte i 1925 København og dirigerede Det Kongelige Kapel i netop balletten Petrusjka på Det Kongelige Teater.

Den højt anerkendte amerikanske dirigent David Robertson leder den storslåede musik, der fejrer Kapellets balletrepertoire.

PROGRAM
Claude Debussy: Forspil til en fauns eftermiddag
Maurice Ravel: Daphnis og Chloé, suite nr. 2
Igor Stravinskij: Petrusjka, komplet 1911-version

OM DET KONGELIGE KAPEL
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester – intet andet orkester har en så lang og traditionsrig historie. Orkestrets historiske rødder strækker sig helt tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof. Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie. Det Kongelige Kapel er særlig berømt for sin strygerklang, og mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Kapellet, og samarbejdet har også inkluderet medlemmer af Kongehuset – Kong Frederik 9. har dirigeret orkestret ved flere lejligheder, og Prins Henrik har været solist. I sæson 2024/2025 tiltræder Marie Jacquot som Det Kongelige Kapels chefdirigent.

Balletmusikkens mestre | Koncert | OPERAEN, STORE SCENE 19/1

Kontakter

Billeder

Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Kapel
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater fremlægger resultaterne af advokatundersøgelse for Balletskolen18.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Kongelige Teaters bestyrelse offentliggør advokatundersøgelsen af forholdene på Den Kongelige Balletskole. Bestyrelsen konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at tidligere elever i flere tilfælde har været udsat for et uacceptabelt hårdt undervisningsmiljø, og at mistrivlsen ikke skyldes enkeltpersoner, men at skolen har været præget af en tavshedskultur. Bestyrelsesformand Lars Barfoed undskylder på vegne af teatret overfor de tidligere balletelever. Sammen med teatrets ledelse vil bestyrelsen nu fortsætte forandringsprocessen og straks påbegynde arbejdet med rapportens anbefalinger.

Solodanser Stephanie Chen Gundorph modtager Hans Becks Mindelegat22.5.2024 15:54:28 CEST | Pressemeddelelse

I dag har solodanser Stephanie Chen Gundorph modtaget det prestigefyldte Hans Becks Mindelegat på 30.000 kr. Legatet er uddelt med følgende motivation: "Stephanie Chen Gundorph er en danser med et helt særligt talent, der har beriget publikum med sin indlevelse, teknik og udtryk. Hans Becks Mindelegat er oprettet til minde om balletmesteren, der især gjorde sig bemærket ved at sikre Bournonvilles balletter for eftertiden, og Stephanie er som barn af teatrets balletskoler i Odense og siden København en fornem eksponent, også for den særlige stil, Bournonvilles balletter danses i." Om Stephanie Chen Gundorph: Født: 1993 Nationalitet: Dansk Uddannelse: Den Kongelige Balletskole i Odense og København Karriere: Stephanie blev optaget som aspirant ved Den Kongelige Ballet i 2010, blev medlem af corps de ballet i 2012, forfremmet til solist i 2019 og til solodanser i 2022. Tidligere modtagere af Hans Becks Mindelegat inkluderer prominente dansere som Vivi Flindt, Silja Schandorff og Caroline

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye