Finans Danmark

Stærk slutspurt i 2023: Danske investeringsfonde oplever markant stemningsskift i november og december

Del

November og december har været usædvanligt gode ved investorer i danske investeringsfonde. Afkastmæssigt var 2023 frem til oktober en lidt nedslående oplevelse, men så vendte stemningen i markederne, og året endte rigtig godt for stort set alle kategorier af investeringsfonde. Undtagelsen er igen kinesiske aktier, hvor årets sidste to måneder kun gjorde ondt værre.

Bortset fra kinesiske aktier endte 2023 med positive afkast for alle kategorier af danske investeringsfonde. Det var bestemt ikke udsigten i oktober måned, hvor adskillige fondskategorier kunne se negative afkast år til dato.

Stemningsskiftet skyldes i høj grad, at forventningerne til den fremtidige renteudvikling ændrede sig i mere positiv retning. De løbende tal for prisudviklingen gav markederne grund til at tro, at centralbankerne snart er færdige med at hæve renterne, og at indsatsen mod den stigende inflation kan ende i en blød landing. De faldende renter kom meget tydeligt til udtryk i afkastet for fonde, der investerer i lange danske obligationer. Her gik afkastet for år-til-dato i løbet af de to måneder fra -0,4 pct. i oktober for at slutte med et afkast for hele året på 5,4 pct.  

For de fleste kategorier af aktiefonde betød stemningsskiftet, at afkastet år-til-dato rettede sig med mindst en faktor 2 eller 3. Danske aktier sluttede med et årsafkast på 8,6 pct. efter at have været nede på et negativt i oktober på -2,9 pct. Globale aktier gik fra 4,9 pct. til 15,1 pct. ved årsskiftet. Den helt store vinder af de mere positive renteforventninger var europæiske aktier, der tidoblede afkastet fra 1,3 pct. i oktober til 13,7 pct. for hele 2023.

Kinesiske aktier brød den generelle trend, idet et afkast år-til-dato i oktober på -15,3 pct. blev yderligere forværret til et årsafkast på -21,2 pct.

Årets slutspurt betyder, at afkastet for 2023 for mange kategorier af investeringsfonde ender pænt over de gennemsnitlige, årlige afkast for investeringshorisonter på 3, 5, 7 og 10 år.

Der var i december et tilbagesalg af danske investeringsfonde på knap 3,8 mia. kr. Det samlede nettokøb af investeringsbeviser for hele 2023 ender dermed i et lille plus på 1,8 mia. kr.

”At 2023 ender som et gennemsnitligt set rigtig godt investeringsår var der næppe mange, der havde forudset. At der så stort set ikke er tilført nye midler til danske detailfonde i 2023, kan ikke undre på bagtæppet af de store markedsudsving og de usikkerhedsfaktorer, der præger såvel geopolitik som global økonomi. Faktisk er det bemærkelsesværdigt, at investorer i danske detailfonde har været så resistente over for disse faktorer, som tilfældet er, også set i lyset af to års pres på opsparingerne i form af inflation og høje renter”, siger investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark, og fortsætter:

”Den gennemsnitlige investor ser ud til at have forholdt sig i ro i 2023, og den væsentligste tendens har været, at der fortsat tilgår nye investeringsmidler til globale aktiefonde. Det giver god mening, da disse fonde typisk tilbyder en høj grad af risikospredning. Det kan der være brug for under de herskende, meget volatile markedsforhold”.

Læs hele nyheden her

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye