Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune går forrest på beskæftigelsesområdet med velfærdsaftale

Del

Efter mange forberedelser og et afslag i august er der nu skudt gang i et ambitiøst projekt med fokus på at se indad og skabe den bedste beskæftigelsesindsats for borgere og virksomheder i Aabenraa Kommune.

Velfærdsaftalens ikrafttræden i Aabenraa Kommune blev markeret på Jobcentret i starten af året.
Velfærdsaftalens ikrafttræden i Aabenraa Kommune blev markeret på Jobcentret i starten af året. Aabenraa Kommune

I starten af det nye år trådte Aabenraa Kommunes velfærdsaftale officielt i kraft. Det skete ved et arrangement på Jobcenter Aabenraa, som samtidig markerede begyndelsen på et ambitiøst projekt, hvor Aabenraa Kommune vil forbedre beskæftigelsesindsatsen for både borgere og virksomheder. Velfærdsaftalen, som den er nu, er et resultat af, at kommunen ikke endte med at blive frisat for dele af loven.

- Der må ikke herske tvivl om, at jeg hellere ville have markeret projektstarten 1. juli, men nu hedder det 1. januar, og jeg synes fortsat, at det er en skelsættende dag. I dag skyder vi vores egen lokale velfærdsaftale i gang for alvor, sagde formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune, Dorrit Knudsen, til arrangementet på jobcenteret, hvor 120 medarbejdere var samlet for at markere, at velfærdsaftalen fra i år og frem til udgangen af 2026 vil definere al udvikling på beskæftigelsesområdet i Aabenraa Kommune.

Efter regeringens afslag på den nationale velfærdsaftale i august har Arbejdsmarkedsudvalget og jobcentret arbejdet videre med projektet og de mange idéer, som nu skal gennemføres inden for rammerne af den eksisterende lovgivning. De næste tre år vil velfærdsaftalen være rammen om al udvikling på beskæftigelsesområdet – fra prøvehandlinger på jobcentret til kommunens beskæftigelsesplan og udefrakommende beslutninger. At kommunen ikke bliver frisat fra dele af loven betyder dog, at vi må se indad. Men det ændrer hverken ved intentionen eller relevansen af projektet, mener Dorrit Knudsen:

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se afbureaukratisering og frisættelse i ekspertgruppens udspil til Fremtidens Beskæftigelsesindsats, og med velfærdsaftalen tror jeg på, at vi allerede er flere skridt foran. Vi vil, vi kan, og ikke mindst så tør vi gå forrest i Aabenraa.

Med velfærdsaftalen fortsættes det gode arbejde og den vigtige rolle, som jobcentret allerede spiller for borgere og virksomheder i hele Aabenraa Kommune. Ved at se indad, gentænke og udfordre egne bindinger skal vi som kommune dog fremover i højere grad kunne tilpasse indsatser til den enkelte og skabe meningsfulde sagsforløb for både borgere og virksomheder.

De første prøvehandlinger i velfærdsaftalen trådte i kraft per 1. januar 2024. Løbende vil flere prøvehandlinger komme til, nogle vil ændres, udgå eller overgå til drift, som projektet skrider frem, og resultaterne viser sig. Projektet er således tilpasningsdygtigt over for den virkelighed, det er en del af.

Fakta.

De fire prøvehandlinger, der nu er søsat:

  • Rejsehold på sygedagpengesager:

Med oprettelsen af et rejsehold på sygedagpengeområdet som en af prøvehandlinger, der nu påbegyndes, bliver virksomhederne i endnu højere grad en del af løsningen. Dette omfatter tidlig kontakt mellem arbejdsgiver og den sygemeldte, og samtalerne – i den udstrækning, det er muligt – afholdes på virksomheden.

  • Flere og bedre småjobs:

En af reformkommissionens store anbefalinger var flere løntimer. Dette sættes i fokus ved at tænke bredere og bedre. Hvordan sikres det rette match? Den rigtige timing? Og kan vi skabe flere småjobs? Prøvehandlingen vil bestå af flere små initiativer.

  • Videovejledning om ret og pligt:

Med prøvehandlingen om videovejledning indledes den første samtale med borgere ikke længere med slavisk gennemgang af rettigheder og pligter, men giver i stedet plads til, at medarbejderne kan møde borgerne, hvor de er.

  • Tidsstudie – muligheder for mindre bureaukrati:

Ved at deltage i et tidsstudie, som Kommunernes Landsforening stod i spidsen for i foråret 2023, har Aabenraa Kommune fået spændende indsigt i, hvor lang forberedelse, samtale og efterbehandling, der er på de forskellige sagskategorier. Denne indsigt vil i løbet af foråret 2024 blive brugt til at skabe små prøvehandlinger med det formål at opnå en bedre balance mellem administrative timer og den tid, der bruges sammen med borgeren.

Kontakter

Dorrit Knudsen
Formand, Arbejdsmarkedsudvalget, Aabenraa Kommune
Tlf.: 27 21 95 67
E-mail: dmkn@aabenraa.dk

Julie Rehhoff Kondrup
Konsulent, JB-Sekretariatet, Aabenraa Kommune
Tlf.: 29 27 71 09
E-mail: jrko@aabenraa.dk

Jonas Fievé
Kommunikationskonsulent, Aabenraa Kommune
Tlf.: 24 91 79 28
E-mail: jfie@aabenraa.dk

BETINGELSER FOR BRUG AF BILLEDMATERIALE: * Rettigheden til anvendelse af medfølgende billedmateriale er udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende nyhed og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge. * Anvendelse skal altid ske med angivelse af hele den oplyste billedbyline.

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye