Region Midtjylland

Pilotprojekt for screening for lungekræft bør bo i Randers

Del

Region Midtjylland har i forvejen en særlig organisering af kræftscreening med Randers i centrum. Regionen mener derfor, at et pilotprojekt for et screeningsprogram for lungekræft bør have adresse på Regionshospitalet Randers.

Regionshospitalet Randers fotograferet i dagslys. En ambulance ses forlade hospitalet.
Befolkningsgrundlaget i Randers Klyngen afspejler forskellige samfundslag og er samtidig repræsentativ for hele landet. Det er med til at gøre Regionshospitalet Randers til et oplagt centrum for pilotprojektet, mener koncerndirektør Poul Michaelsen.

Sundhedsstyrelsen har spurgt landets regioner, hvem der kan og vil stå for et pilotprojekt med cirka 1.000 deltagere, som løber over tre år. Projektet skal kvalificere beslutningsgrundlaget, inden der træffes beslutning om, hvorvidt der skal være en form for national screening for lungekræft.

Region Midtjylland er et godt bud

Ansøgningsfristen udløb 10. januar, og Region Midtjylland har lagt billet ind på opgaven med et forslag om at pilotprojektet administreres fra Regionshospitalet Randers med invitation af borgere fra omkringliggende kommuner.

- Region Midtjylland opfylder Sundhedsstyrelsens ønsker for pilotprojektet, siger koncerndirektør Poul Michaelsen. Han mener, at Region Midtjylland er et godt bud på at blive den region, der skal afdække behov, muligheder og komplikationer i et evt. nationalt set-up.

Screeninger af høj kvalitet

Koncerndirektørens optimisme bygger bl.a. på, at Region Midtjylland har samlet organisation og administration af de eksisterende kræftscreeningsprogrammer i Randers, som også har omfattende erfaring med at håndtere data, opbygge kliniske datasæt og kommunikere med borgere.

Region Midtjylland foreslår, at screeningerne for lungekræft skal organiseres omkring Afdeling for Folkeundersøgelser og de kliniske afdelinger i Randers, hvor der allerede findes nødvendigt udstyr og de særlige kliniske kompetencer af høj kvalitet.  

- I ansøgningen har vi en særlig opmærksomhed på de mest udsatte borgere. Det skyldes bl.a. at screening for lungekræft bliver et tilbud til nuværende eller tidligere storrygere. Den problemstilling skal vi være dygtige til at håndtere for at opnå succes, vurderer Poul Michaelsen.  

Region Midtjylland er også velegnet, fordi:

  • Et samarbejde med Aarhus Universitet er igangsat med henblik på at udvikle en kunstig intelligens (AI), som på sigt blandt andet kan hjælpe med at diagnosticere lungekræft ud fra den type skanninger, som anvendes i et screeningsprogram.
  • Befolkningsgrundlaget i Randers Klyngen afspejler forskellige samfundslag og er samtidig repræsentativ for hele landet.
  • Sundhedsklyngen i Randers bakker op om pilotprojektet. Regionshospitalet Randers har på forhånd sikret sig opbakning fra almen praksis, der kan medvirke til at få udsatte borgere til at deltage. Kommunerne i Randers Klyngen stiller rygestop-aktiviteter til rådighed.

Sundhedsstyrelsen ventes at træffe beslutning om pilotprojektets hjemsted inden udgangen af januar måned.

Kontakter

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye