Aarhus Universitet: Arts

Professor Jan Engberg modtager ridderkorset

Del

Professor i tysk erhvervskommunikation, Jan Engberg bliver udnævnt til Ridder af Dannebrog for sin forskning i fremmedsprog i erhvervslivet.

Igennem mere end 30 års karriere har professor Jan Engberg opnået en bred international anerkendelse som forsker, men også inden for uddannelse indtager han en fremtrædende stilling for tyskfaget i Danmark. Hans arbejde bliver nu belønnet med Dannebrogordenen ved en ceremoni hos H.K.H. Dronning Margrethe.

Det er en anerkendelse Jan Engberg sætter pris på både personligt, men også for tyskfagets fremtid.

”Indstillingen til og tildelingen af ridderkorset opfatter jeg som en stor anerkendelse fra såvel universitetet som fra Danmark af det brede nationale og internationale arbejde, jeg har udført inden for mit fag, nemlig kommunikation af ekspertviden i faglige sammenhænge med fokus på fremmedsprog i erhvervslivet. Det er en kærkommen anerkendelse af et fag, der er under pres i samfundsdebatten. På det personlige plan er det en stor ære at være blevet udvalgt som en af de personer, som universitetet mener er berettiget til en sådan hæder.”

Viden skal gøres tilgængelig for borgere

I indstillingen fra universitetet fremhæver de blandt andet Jan Engbergs internationale anerkendelse inden for fagkommunikation og juridisk kommunikation, som medfører, at han ofte er hovedtaler ved internationale konferencer og ved universiteter inden for sit felt.

Et vigtigt fokus i hans arbejde har ligget på at undersøge, hvordan videnskabelig viden inden for såvel det juridiske som de mere naturvidenskabelige områder kan populariseres, det vil sige gøres tilgængelig og relevant for borgere i et samfund, og hvordan disse populariseringsprocesser kan have indflydelse på den generelle tillid i et samfund.

Inden for uddannelse høster Jan Engberg også stor anerkendelse som en yderst kompetent underviser og har en central placering i udvikling og gennemførelse af instituttets uddannelser. Han indtager desuden en fremtrædende stilling inden for tyskfaget i Danmark, bl.a. som formand for Den Danske Germanistforening, og som deltager i udviklingsprojekter.

Jan Engberg har været ansat ved Handelshøjskolen i Aarhus og Aarhus Universitet i 33 år, og hans forskning omfatter 27 bøger, 8 temasektioner i tidsskrifter samt 140 forskningsartikler og bogkapitler. Jan Engberg modtog i 2010 Hedorfs Pris for International virksomhedskommunikation og Sprog og blev i 2018 udnævnt til dr. phil. (honoris causa) ved universitet i Vaasa, Finland. 

Yderligere information om Jan Engberg:

  • Professor i Videnskommunikation ved Institut for Kommunikation og Kultur med fokus på Tysk Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet.
  • Hans primære forskningsfelt er forståelse af de rammer og processer, der er relevante, når eksperter kommunikerer om deres fag, både med hinanden og med ikke-eksperter. 
  • Jan Engbergs publikationer ligger centralt inden for feltet flersproget juridisk kommunikation (oversættelse, flersprogede retssystemer, komparativ ret), men også inden for digital akademisk videnskabskommunikation i bred forstand. Sprogets betydning som medium for vidensudveksling spiller en stor rolle i hans forskning.
  • Jan Engberg har haft gennem sin karriere haft længere ophold som gæsteprofessor i såvel USA (Brooklyn Law School) som Tyskland (Technische Universität Darmstadt), Østrig (Universität Graz), Italien (Università di Modena e Reggio Emilia, Università di Bergamo, Università di Macerata) og Kasakhstan (Kazakh Ablai Khan University for International Relations and Modern Languages)

Kontakter

Professor Jan Engberg
Institut for Kommunikation og Kultur
Tysk erhvervskommunikation
Mail: je@cc.au.dk
Fastnet87164882

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye