Professor Jan Engberg modtager ridderkorset
Professor i tysk erhvervskommunikation, Jan Engberg bliver udnævnt til Ridder af Dannebrog for sin forskning i fremmedsprog i erhvervslivet.
Igennem mere end 30 års karriere har professor Jan Engberg opnået en bred international anerkendelse som forsker, men også inden for uddannelse indtager han en fremtrædende stilling for tyskfaget i Danmark. Hans arbejde bliver nu belønnet med Dannebrogordenen ved en ceremoni hos H.K.H. Dronning Margrethe.
Det er en anerkendelse Jan Engberg sætter pris på både personligt, men også for tyskfagets fremtid.
”Indstillingen til og tildelingen af ridderkorset opfatter jeg som en stor anerkendelse fra såvel universitetet som fra Danmark af det brede nationale og internationale arbejde, jeg har udført inden for mit fag, nemlig kommunikation af ekspertviden i faglige sammenhænge med fokus på fremmedsprog i erhvervslivet. Det er en kærkommen anerkendelse af et fag, der er under pres i samfundsdebatten. På det personlige plan er det en stor ære at være blevet udvalgt som en af de personer, som universitetet mener er berettiget til en sådan hæder.”
Viden skal gøres tilgængelig for borgere
I indstillingen fra universitetet fremhæver de blandt andet Jan Engbergs internationale anerkendelse inden for fagkommunikation og juridisk kommunikation, som medfører, at han ofte er hovedtaler ved internationale konferencer og ved universiteter inden for sit felt.
Et vigtigt fokus i hans arbejde har ligget på at undersøge, hvordan videnskabelig viden inden for såvel det juridiske som de mere naturvidenskabelige områder kan populariseres, det vil sige gøres tilgængelig og relevant for borgere i et samfund, og hvordan disse populariseringsprocesser kan have indflydelse på den generelle tillid i et samfund.
Inden for uddannelse høster Jan Engberg også stor anerkendelse som en yderst kompetent underviser og har en central placering i udvikling og gennemførelse af instituttets uddannelser. Han indtager desuden en fremtrædende stilling inden for tyskfaget i Danmark, bl.a. som formand for Den Danske Germanistforening, og som deltager i udviklingsprojekter.
Jan Engberg har været ansat ved Handelshøjskolen i Aarhus og Aarhus Universitet i 33 år, og hans forskning omfatter 27 bøger, 8 temasektioner i tidsskrifter samt 140 forskningsartikler og bogkapitler. Jan Engberg modtog i 2010 Hedorfs Pris for International virksomhedskommunikation og Sprog og blev i 2018 udnævnt til dr. phil. (honoris causa) ved universitet i Vaasa, Finland.
Yderligere information om Jan Engberg:
- Professor i Videnskommunikation ved Institut for Kommunikation og Kultur med fokus på Tysk Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet.
- Hans primære forskningsfelt er forståelse af de rammer og processer, der er relevante, når eksperter kommunikerer om deres fag, både med hinanden og med ikke-eksperter.
- Jan Engbergs publikationer ligger centralt inden for feltet flersproget juridisk kommunikation (oversættelse, flersprogede retssystemer, komparativ ret), men også inden for digital akademisk videnskabskommunikation i bred forstand. Sprogets betydning som medium for vidensudveksling spiller en stor rolle i hans forskning.
- Jan Engberg har haft gennem sin karriere haft længere ophold som gæsteprofessor i såvel USA (Brooklyn Law School) som Tyskland (Technische Universität Darmstadt), Østrig (Universität Graz), Italien (Università di Modena e Reggio Emilia, Università di Bergamo, Università di Macerata) og Kasakhstan (Kazakh Ablai Khan University for International Relations and Modern Languages)
Kontakter
Professor Jan Engberg
Institut for Kommunikation og Kultur
Tysk erhvervskommunikation
Mail: je@cc.au.dk
Fastnet87164882
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum