FIT for LIVET

Virker Wegovy efter gastric bypass?

Del

Charlotte, 53 år og mor til fire, opnåede et stort vægttab hos FIT for LIVET med slankemedicin. Hun fik en gastric bypass operation for 10 år siden. Desværre gav overgangsalderen ekstra kilo og prædiabetes. Efter adskillige slankekure med midlertidig succes og efterfølgende vægtstigninger, besluttede Charlotte at tage kontrol over sin vægt igen.

charlotte efter wegovy - fit for livet
Foto: FIT for LIVET

Kiloene røg på i overgangsalderen
Efter at have gennemgået en operation for svær overvægt og tabt imponerende 68 kilo, formåede Charlotte at holde vægten gennem en årrække. Desværre kom overgangsalderen til at betyde en stor stigning i vægten, hvor der hurtigt røg 14 kilo på igen. De ekstra kilo påvirkede hende både psykisk og fysisk. 

Ked af overvægt og prædiabetes
Oveni kiloene kom dårligt selvværd sammen med forhøjet blodsukker og blodtryk. Charlotte kontaktede FIT for LIVET og kom i vægttabsbehandling med Wegovy. Her havde hun succes med at tabe 19 kilo på et halvt år sideløbende med en sund og aktiv livsstil. Læs hele Charlottes historie her.

Hvad er gastric bypass?
En gastric bypass er et kirurgisk indgreb mod svær overvægt, der gør maven mindre og mindsker fødeoptagelsen i tarmen. Det sker ved, at den øverste del af mavesækken lukkes af, så man kun kan spise en lille mængde mad ad gangen. Samtidig begrænser man optagelsen af kalorier og næringsstoffer ved at opdele tyndtarmen i to, hvoraf den ene del føres sammen med den lille del af mavesækken, mens den anden føres uden om tolvfingertarmen. 

Et populært alternativ til indgrebet er en gastric sleeve, hvor man fjerner en del af mavesækken. Metoden har dog været kritiseret for at være mindre effektiv. Modsat en gastric bypass ændrer man med en gastric sleeve ikke på selve mavens overordnede anatomi.

Gastric bypass og sleeve vs. Wegovy
Fedmekirurgi kan være effektivt ved svær overvægt, med vægttab på 25-35%, men har en højere risiko for akutte og / eller langvarige komplikationer samt livsvarig opfølgning, da risikoen for at man ikke optager vigtige næringsstoffer er stor. Til gengæld får man i de fleste tilfælde et varigt vægttab.

Wegovy kan sammen med ændret kost og gode motionsvaner give et vægttab på omkring 15-17%, men varierer fra person til person. Wegovy må anses for at være et særdeles sikkert lægemiddel, som dog især i optrapningsfasen kan give midlertidige bivirkninger. Medicinen virker ved at dæmpe sultfølelsen, men der er endnu ikke kliniske studier, der påviser langvarige resultater efter egentlig udtrapning.

Både ved gastic bypass / sleeve og vægttabsmedicin forudsætter et godt resultat en omlægning af livsstilen for et bedre og længerevarende resultat.

Semaglutid mere effektivt end Liraglutid
Wegovy, som indeholder Semaglutid, har desuden vist sig at være mere effektiv end virkningsstoffet Liraglutid, som indgår i Saxenda (vægttabsmedicin), som også produceres af Novo Nordisk. Det viser et studie publiceret af The Obesity Society, hvor de tidligere fedmeopereredes vægttab var markant større efter 6 måneder, når de fik Semaglutid. 

Patienterne på Semaglutid havde et gennemsnitligt vægttab på 12,92% mod 8,77% på Liraglutid efter de fulde 12 måneder af studiet. En større andel af patienterne opnåede en vægtreduktion på henholdsvis 10% eller mere og 15% eller mere med Semaglutid. Den dosis medicin, de fik, var 1.0 mg ugentligt (tredjehøjeste dosis ud af fem) sammenlignet med 3.0 mg Liraglutid dagligt (højeste dosis).

Hvad er bivirkningerne ved en operation for fedme?
Efter gastric bypass ses ofte for lavt blodsukker, som følge af forhøjet insulin, da sukkerholdigt mad hurtigt når ned i tarmen. Det kan give midlertidige symptomer som almen utilpashed, svedtendens og akutte mavegener. Derudover kan man få kvalme, opkastninger, mavesår, galdestenssymptomer, kroniske smerter og vitaminmangel.

Overvægtig efter fedmeoperation?
Kæmper du med kiloene igen efter en fedmeoperation? Hvis du opfylder betingelserne, kan det være, at vægttabsmedicin kan hjælpe dig godt i gang. Beregn din BMI og se, om du er egnet til et vægttabsforløb med medicin.

Kilder: Dansk Lægemiddel Information, Patienthåndbogen, The Obesity Society, Speciallæge i Almen Medicin, Jesper Nygart

Indholdet i denne artikel er udelukkende beregnet til oplysning og kan ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning eller behandling. Det er altid vigtigt at søge råd hos den behandlingsansvarlige læge og sundhedspersonale ved brug af medicin.

Nøgleord

Om FIT for LIVET

FIT for LIVET er en af Danmarks største online medicinske vægttabsklinikker. Klinikken er stiftet af speciallæge i almen medicin, Jesper Nygart, som er tidligere ejer af Nygart Privathospital fra 1998-2016. 

Jesper har selv kæmpet med overvægt i hele sit voksenliv, indtil han tabte sig med vægttabsmedicin. I dag ønsker han at dele sin erfaring og hjælpe andre med at opnå et varigt vægttab og en bedre livskvalitet.

Følg pressemeddelelser fra FIT for LIVET

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FIT for LIVET

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye