Landdistrikternes FællesrådLanddistrikternes FællesrådLanddistrikternes Fællesråd

Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd vil sætte turbo på energirenovering og flere seniorvenlige boliger i landdistrikterne gennem nye anbefalinger

Del

Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop offentliggjort en række konkrete anbefalinger samt landsbyguides, der skal bidrage med et tiltrængt skub i energirenoveringen og inspirere landsbyer og kommuner til at bygge flere attraktive og seniorvenlige boliger.

Der er langt mellem seniorvenlige boliger i landdistrikterne, og det får flere seniorer til at blive boende i store huse, som med tiden bliver for vedligeholdelseskrævende. Konsekvensen er, at husene risikerer at forfalde og blive usælgelige.

Samtidig står man i landdistrikterne overfor en presserende udfordring med en stor boligmasse, der har dårlig eller ingen energimærkning overhovedet. En udfordring, der snart vil blive sat på spidsen af nye krav fra EU om, at boliger fremover skal være grønnere og forbruge langt mindre energi end i dag.

For at vende udviklingen har Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit gennem projektsamarbejdet ”Grøn Boligrotation i Landdistrikterne” udarbejdet en række konkrete anbefalinger og landsbyguides til, hvordan centrale aktører, herunder investorer, pengeinstitutter, kommuner og ikke mindst landsbyerne selv, sammen kan sætte skub i energirenoveringen af boliger i landdistrikterne og sideløbende kickstarte en boligrotation. Sidstnævnte skal ske ved at øge udbuddet af attraktive og seniorvenlige boliger, så flere kan blive gamle i deres nærområde, og nye kan flytte ind i de fraflyttede boliger.

- Der er en stor efterspørgsel efter seniorvenlige boliger i landdistrikterne, men mange steder findes de ikke. Det tvinger ofte seniorerne til at blive boende i en for stor og krævende bolig eller flytte til de større centerbyer. Ikke af lyst, men af nød. Derfor er der behov for en bred indsats for at skabe et større udbud af seniorvenlige boliger, så flere kan blive boende i deres lokalområde, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Foruden flere seniorvenlige boliger og nye fællesskaber på tværs af generationer, er der behov for en række energiforbedrende tiltag, så flere boliger i landdistrikterne bliver mere energivenlige.

- Omkring 70 pct. af husstandene i landkommunerne har ikke et energimærke. Det er markant flere end i andre kommunetyper. Derudover har landkommunerne også den største andel af husstande med de dårligste energimærker. Det er derfor vigtigt, at boligejerne får den nødvendige hjælp og vejledning, så man sikrer, at boligerne lever op til fremtidige energikrav og standarder, fortæller formand for Forenet Kredit, Michael Demsitz.

Projektet har undervejs inddraget tre pilotlandsbyer; Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune, som har bidraget til at målrette anbefalingerne til andre landsbyer, der drømmer om at skabe en borgerdrevet grøn boligrotation. Her gives bl.a. konkrete råd til, hvordan man fremmer samarbejdet med eksterne samarbejdspartnere og myndigheder i byggeprocessen.

Grøn Boligrotation består af fem udgivelser: En publikation med konkrete anbefalinger til centale aktører, en vejledningspublikation, som bygger på dialogen med pilotlandsbyerne, samt tre landsbyguides. Du kan læse alle udgivelser på Landdistrikternes Fællesråds hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Et vigtigt løft af økonomiaftalen og særtilskudspuljen til økonomisk pressede kommuner31.5.2024 12:19:34 CEST | Pressemeddelelse

Landdistrikternes Fællesråd roser ny økonomiaftale mellem KL og regeringen, hvor både økonomiaftalen og puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner har fået et tiltrængt løft. Det fjerner dog ikke behovet for en mere langsigtet løsning, hvis skævvridningen mellem land og by ikke skal blive større i de kommende år, mener organisationen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye