Cepos

CEPOS: Lovmøllen fortsætter med fuld hastighed under SVM-regeringen

Del

Nye beregninger fra CEPOS viser, at SVM-regeringen efter sit første år ved magten fortsætter S-regeringens tårnhøje tempo i lovgivningen. Det kan gå ud over kvaliteten af lovgivningen

Jonas Herby. Billedet må frit afbenyttes med kreditering.
Jonas Herby. Billedet må frit afbenyttes med kreditering. Foto: Jakob Melgaard

Statsminister Mette Frederiksen sagde d. 2. juni 2021 fra Folketingets talerstol, at ’lovmøllen kører for meget og for hurtigt. Der er ikke ordentlig tid til refleksion og til overvejelse’.

Alligevel viser ny CEPOS-beregning, at hastigheden i lovgivningen er fortsat i højt tempo efter SVM-regeringens første år ved magten.

SVM-regeringen har således i dens første leveår i gennemsnit brugt 52,8 dage på at behandle et lovforslag. Da regeringen tiltrådte i december 2022, hastebehandlede den en række lovforslag.  Og medregner man disse hastebehandlinger, er lovbehandlingstiden nede på 50 dage i gennemsnit.

“Sammenligner man med tidligere år og andre perioder, er lovbehandlingen gået hurtigere under S- og SVM-regeringen end nogensinde før,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Til sammenligning brugte de seks forhenværende regeringer før Mette Frederiksen nemlig mellem 76,6 og 63,6 dage i gennemsnit på at behandle et lovforslag, viser en tidligere analyse fra CEPOS.

“Effektivitet bliver ofte betragtet som en god ting, men det er det altså ikke nødvendigvis i denne sammenhæng. Det er en central del af demokratiet, at alle parter kan komme til orde og ikke bliver tromlet over. Med det nuværende tempo risikerer man dårligere lovgivning,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye