Danske SkoleeleverDanske Skoleelever

Hvem er Danmarks bedste til skolens fag? Dét afgøres til finalen i DM i Fagene den 31. januar

Del

Onsdag den 31. januar tørner 450 finalister sammen til finalen i DM i Fagene på Dokk1 i Aarhus. DM i Fagene er Danmarks største konkurrence i skolens fag for elever i 7., 8. og 9. klasse, og i år har flere tusinde skoleelever deltaget i en af konkurrencens fire discipliner: dansk, matematik, engelsk og den tværfaglige holdkonkurrence.

Foto: Danske Skoleelever

Hvad har en gammel sørøver arv, finurlige Ramasjang-figurer og den næste store højtid til fælles? De er alle sammen en del af de caseopgaver, som deltagere fra 7., 8. og 9. klasse skal løse til finalen i DM i Fagene den 31. januar på Dokk1 i Aarhus.

Opgaverne tager udgangspunkt i udfordringer, som casevirksomhederne aktuelt står over for. Årets matematikopgave tager f.eks. udgangspunkt i Deloitte, hvor finalisterne kommer helt tæt på den matematik, rådgivere og revisorer bruger hver dag. Årets casevirksomheder er:

null
Casevirksomheder 2023/24

Eleverne motiveres af virkeligheden

DM i Fagene arbejder med skolefag på en anderledes måde, og dét resonerer i den grad hos eleverne.

"DM i Fagene er et mega unikt projekt, fordi det giver eleverne nogle nye og spændende oplevelser med skolens fag. I en tid, hvor det fylder meget i medierne, at vi eleverne falder i PISA-tests, er det vigtigere end nogensinde at have fokus på den motivation, DM i Fagene giver eleverne inden for fag som netop matematik og dansk," fortæller formand for Danske Skoleelever, Laura Drachmann Poulsen.

Med DM i Fagene får eleverne mulighed for at arbejde med virkelighedsnære cases i deres yndlingsfag, og til finalen kommer de tættere på den virkelige verden og mærker, at deres færdigheder er efterspurgte hos virksomhederne. Netop dette oplevede en matematikfinalist til sidste års finale:

"Jeg elsker matematik, og jeg vil gerne arbejde med det hele mit liv, så jeg syntes, det var megafedt, at der var DM i Fagene i matematik. Dét skulle jeg bare være med til. Jeg synes, det er sejt, at man arbejder med noget, som også de voksne arbejder med, og man tænker: Prøv at tænke, hvis jeg har ret, så er jeg klogere end de voksne."

Selvom caseopgaverne udfordrer elevernes faglighed, er det i lige så høj grad en øvelse i at tænke selvstændigt og være kreativ med sin opgavebesvarelse.

"Det er gennemgående for opgaverne, at der ikke er et fast facit, men at der er plads til at være kreativ og argumentere for, at netop denne løsning er den bedste. Faktisk er det et af de væsentligste parametre, eleverne bliver vurderet på," siger projektleder Emilie Nees.

Mød finalister og fagpersoner 

Til finalen bliver deltagernes opgavebesvarelser bedømt af fagpersoner: undervisere og folk med relevante universitetsuddannelser. De vurderer eleverne faglige niveau og deres evne til at tænke innovativt og kreativt – og i den tværfaglige holdkonkurrence vurderes eleverne også på deres evne til at samarbejde.

Finalen finder sted onsdag den 31. januar, og det vil være muligt at dække finalen fra kl. 10:00 frem til præmieoverrækkelsen kl. 15:15-16:00 direkte fra Dokk1 i Aarhus.

Stemningsvideo fra finalen 2023

Kontakter

Billeder

Finale på Dokk1
Finale på Dokk1
Download
Finalister 2023
Finalister 2023
Download
Finalister løser caseopgave i matematik
Finalister løser caseopgave i matematik
Download

Links

Om Danske Skoleelever

Danske Skoleelever (DSE) er en partipolitisk uafhængig interesseorganisation for skoleelever i Danmark. Organisationens formål er at skabe 'Det gode skoleliv' gennem en organisation 'Af og for elever'. DSE varetager elevernes interesser over for politikere, presse og interessenter på skoleområdet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye