Better Energy og Andel fælles om milliardinvestering i nye energiparker

Del

Energiselskabet Better Energy og energi- og fibernetkoncernen Andel går sammen om historisk stor fælles milliardinvestering i den grønne omstilling. Investeringen skal sikre tilførsel af vedvarende energi gennem nye energiparker i Danmark. Partnerskabet forventer at opføre 15 parker, og de fire første forventes tilsluttet elnettet allerede i år og næste år.

Copyright Better Energy

Andel og Better Energy har indgået et 50/50-partnerskab med ambition om at opføre omkring 15 solcelleparker i Danmark i perioden 2024-2028. De to partnere vil hver især komme til at eje 50 procent af de færdigbyggede solcelleparker, og Better Energy vil stå for udvikling, opførelse og teknisk drift af parkerne. Der er ligeledes ambitioner om fælles indsats inden for energilagring som fx batterier, og natur- og biodiversitetstiltag i partnerskabet.

Første fire parker på spring
De første fire solcelleparker er klar til at blive opført i Sorø, Vordingborg, Guldborgsund og Næstved kommune. Alle fire parker forventes at kunne tilsluttes elnettet og starte produktion enten i år eller næste år. Tilsammen vil parkerne få en kapacitet på cirka 750 MWp, hvilket i runde tal svarer til 490.000 danskeres årlige elforbrug. Og hvis alle 15 parker opføres, forventes den samlede kapacitet at udgøre omtrent 2 GWp svarende til cirka 1,3 millioner danskeres årlige elforbrug.

Så perspektiverne i partnerskabet er vidtrækkende, konstaterer Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy:

”Vores partnerskab med Andel kommer til at have direkte effekt på den grønne omstilling i Danmark. Og vi kan godt alle sammen være stolte over, at Andel, én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning, snart kommer til at kunne kalde sig en af Danmarks største medejere af grøn energiproduktion på land. Vi har travlt, og hastigheden af den grønne omstilling er afgørende for hvilken verden, vi skal leve i om 10, 20, 30 år. Denne aftale er et stort skridt i den rigtige retning.”

Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andel, betegner partnerskabet som et oplagt strategisk skridt for energikoncernen i arbejdet for at skabe mere vedvarende energi i Danmark.

”Vi står midt i en dybt alvorlig klimakrise, der kræver vores handling nu. Vind- og solenergi på land er den hurtigste måde at udbygge vores vedvarende energi i Danmark. Det er derfor også naturligt, at vi øger vores engagement i solenergi. Der er tale om en meget ambitiøs aftale, som vil øge den samlede produktion af vedvarende energi i Danmark, og som også får markant effekt i forhold til Andels mål om, at vores produktion af vedvarende energi når 10 TWh i 2035”.

Jesper Hjulmand betegner Better Energy som en ideel partner:

”Det er vigtigt for Andel at bekæmpe klimaforandringerne og sikre vedvarende energi til vores andelshavere og kunder. Det gør vi nu med Better Energy. Sammen har vi et skarpt øje for borgerinddragelse og lokal værdiskabelse samt et bankende hjerte for at medtænke klima og naturen i udviklingen af energiparker”.

Mark Augustenborg Ødum, CFO i Better Energy, fortæller om Better Energys partnerskabsmodel, at den i sin essens handler om at invitere medejere ind, som deler en vision om at accelerere den grønne omstilling:

”Som partner kommer man ind i en portefølje af energiparker. Helt konkret får Andel direkte ejerskab af grøn strømproduktion i Danmark, og Better Energy kan fortsætte med at øge tempoet på udbygningen af vedvarende energi på tværs af vores markeder i både Danmark, Polen, Sverige og Finland.”

Supplerende fakta
Det fælles ejerskab til solcelleparkerne omfatter ikke fælles salg af energi. Hver af parterne aftager og sælger sin egen andel af energien. Markedsføring og kundekontakt vil ligeledes blive håndteret separat.


De fire første parker, der er klar til at blive opført

  • I Sorø kommune opføres park ved Vedde mellem Dianalund og Stenlille. Kapacitet på 107 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 108 GWh, eller hvad der svarer til omkring 68.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  • I Vordingborg kommune opføres park ved Køng Mose cirka 10 km fra Vordingborg. Kapacitet på 187 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 198 GWh, eller hvad der svarer til omkring 124.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  • I Guldborgsund kommune opføres park ved Radsted og Grænge cirka 6 km fra Nykøbing Falster. Kapacitet på 329 MWp og en forventet årlig produktion på ca. 349 GWh, eller hvad der svarer til omkring 218.000 danskeres gennemsnitlige strømforbrug på et år.
  • I Næstved kommune opføres park ved Saltø cirka 6 km fra Næstved. Kapacitet på 121 MWp. Den forventede årlige produktion er endnu ikke beregnet.

Det er fælles for de fire projekter, at der gennem planproces og dialog er forsøgt at opnå så bred accept som muligt blandt befolkning og myndigheder i lokalområderne – fx igennem naturtiltag, arealtilpasninger, faunapassager, rekreative initiativer nær byområder og stisystemer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Download
Rasmus Lildholdt Kjær, Stifter og adm. direktør i Better Energy
Rasmus Lildholdt Kjær, Stifter og adm. direktør i Better Energy
Download
Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andelkoncernen
Jesper Hjulmand, adm. direktør i Andelkoncernen
Download
Download
Download
Download

Om Better Energy

Better Energy er et vedvarende energiselskab, der bygger additionel grøn energikapacitet. Vi udvikler, bygger, ejer og driver store vedvarende energiparker med et integreret fokus på lokal og regional værdiskabelse og et stærkt engagement i naturen. Elektriciteten, vi sælger, er billigere end kul, olie og gas, og vi er en af de hurtigst voksende leverandører af solenergi i Nordeuropa med en pipeline på over 14,5 GW solcelleparker.

Følg pressemeddelelser fra Better Energy

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Better Energy

Årsrapport 2023 – Better Energy mere end fordoblede grøn energiproduktion i 202325.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Better Energy offentliggjorde i dag sin årsrapport for 2023, der beretter om solid fremgang og stærke forretningsmæssige milepæle i et år med investeringer og strategisk eksekvering. Virksomheden øgede produktionen af vedvarende energi, udvidede sine porteføljer af vedvarende energiparker og inkluderede flere parker i sine tre joint venture-partnerskaber. I 2024 forudser Better Energy en stigning i forretningsaktiviteterne, hvilket afspejles i øgede forventninger til året.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye