Sne- og isglatte veje: Sådan kommer du sikkert frem

Del

Det kolde vintervejr er for alvor kommet til Danmark. Det giver udfordringer for trafikanterne på grund af sne- og isglatte veje. Her kommer en guide til sikker kørsel i den kolde tid

Foto: Shutterstock

Glatte veje kan udfordre selv de bedste bilister, alligevel er der en række ting, du kan gøre for at komme så sikkert som muligt til din destination.

Helt grundlæggende giver vinterdæk det bedste fodfæste for bilen, når der er glatføre. Bremselængden mere end fordobles, hvis bilen har sommerdæk på i vintervejret, og i det hele taget er vejgrebet markant reduceret med sommerdæk på bilen. Men der er også mange andre forholdsregler, du bør tage.

”Start med at tjekke vejrudsigten og trafikforholdene, inden du kører afsted. Også selvom det er din vanlige rute, du kører. Dernæst er det en god idé at afsætte lidt længere tid til køreturen end normalt. Jo længere tur, jo mere ekstra køretid bør du også forvente," siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK, og fortsætter:

"Det er altid en god idé at tjekke ruten på Google Maps eller lignende tjenester, der giver en indikation på trafiksituationen, opdaterer ruten løbende og finder den bedste vej,” siger han.

Hold ekstra afstand
Inden du kører afsted, så sørg for at bilens ruder er afisede og afduggede, så udsynet er så godt som muligt. Begrænset udsyn er først og fremmest farligt for dig selv og dine medtrafikanter, men kan også koste dig bøder, hvis politiet ser det.

Ude på vejene er det en god idé at øge afstanden til de forankørende i forhold til under normale vejrforhold. Sæt farten ned, hvis der er risiko for glatte veje. Det giver dig længere reaktionstid, hvis der skulle opstå farlige situationer. Men du skal også være mere opmærksom på landskabet, end du normalt ville være.

”Hvis man kører i vejrforhold, hvor det skifter mellem varme- og kuldegrader, så bør man være særligt opmærksom på vejstrækninger, der hurtigere afkøles end andre. Det gælder fx lavninger, skyggedækkede veje, og strækninger, hvor en kold vind hurtigere nedkøler vejbanen,” siger Rasmus Boserup.

Er der udsigt til meget sne, så pak gerne en skovl og et træktov med i bagagerummet. Så er du forberedt, hvis du skulle være så uheldig at køre fast i sneen.

Og til sidst; Kør forsigtigt.

Din bil har det koldt - her er fem gode råd

1. Ruderne
Lige nu kan du blive udsat for både is- og snedækkede ruder. Den bedste metode til afisning er at tænde for bilens motor og sætte ventilationssystemet til at varme forruden op. Er der et lag af is på ruderne, skal du en tur rundt med isskraberen. Den mest effektive fremgangsmåde er kombinationen af en isfjerner-spray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plastikbelægning til hårdere is og sne. Er bilen dækket med meget sne, er en simpel håndkost det bedste værktøj.

2. Fugt
Der dannes fugt i bilen, når du parkerer den efter brug, og den køles ned. Fugten fjernes ved, at du bruger aircondition- eller klimaanlæg og derved trækker luft ind i kabinen udefra. Forvent at det tager nogle minutter, især hvis der er meget koldt.
Når der igen er plusgrader, så kan du med fordel åbne dørene og bagklappen og lufte godt ud i bilen. Er det ikke nok, så kan du købe affugtningsprodukter, der opsamler fugten og gør bilen tør.

3. Batteri
Bilbatteriet kommer for alvor på overarbejde, når det er koldt, og især når temperaturerne er under frysepunktet. Du kan få mekanikeren til at tjekke batteriets ladeevne, og vurdere om det skal skiftes ud. Batteriet kommer på overarbejde om vinteren, fordi kabineopvarmning og afrimning af ruder og fugt øger brugen af batteriet markant, ligesom bilens motor starter bedre, når der er rigeligt med strøm på bilen. Er der for lidt strøm på batteriet, så risikerer du, at bilen ikke kan starte.

4. Dæk
På sne- og isglatte veje står bilen langt bedre fast med vinterdæk på bilen. Det gælder både i forhold til udskridninger, men især bremselængden. Er vejen dækket af sne eller is, så er bremselængden på en bil med vinterdæk halveret, i forhold til hvis den har sommerdæk på.

5. Din bil har det koldt – især hvis det er en elbil eller plug-in hybrid
Kulden går ud over elbilens rækkevidde. Man siger, at hver grad under 20 grader koster 1 procent rækkevidde, så derfor kan du med fordel køre lidt ekstra strøm-økonomisk, når det er koldt. Vinterdæk er altid en fordel i glat føre - ikke mindst i en elbil, der med sin ekstra vægt har endnu mere gavn af gode dæk.

Nøgleord

Kontakter

Kristoffer WeibelKommunikationskonsulent

krwe@ok.dk
  • OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
  • OK er desuden en af de største elleverandører i Danmark
  • OK a.m.b.a. er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik.
  • OK omfatter mere end 685 tankstationer, mere end 230 vaskehaller samt mere end 80 Truck Diesel stationer, og OK er således Danmarks største tankstationskæde.

Følg pressemeddelelser fra OK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OK

Åbningsfest: Nu åbner rastepladsen Storkereden i en ny og moderne udgave6.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

På baggrund af en samarbejdsaftale med Vejdirektoratet har OK etableret lynladere ved rastepladserne Storkereden og Lærkereden langs Helsingørmotorvejen samt overtaget driften af Storkeredens forhenværende café og kiosk. Det hele er snart på plads, og det markeres med en officiel åbningsfest af den nye OK Plus-butik og tilhørende ladepark ved Storkereden fredag den 14. juni klokken 10.00-15.00

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye