Det Kriminalpræventive Råd

Indbrudstyve på ferie: Historisk få juleindbrud

Del

Noget tyder på, at indbrudstyvene selv har været på juleferie – antallet af anmeldte indbrud i julen 2023 er nemlig ligesom sidste år på et historisk lavt niveau. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen, men opfordrer til, at flere danskere bliver aktive nabohjælpere, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud. 

Mange huse fik lov til at være i fred fra tyvene i juledagene.
Mange huse fik lov til at være i fred fra tyvene i juledagene.

Ligesom sidste år ender jule-indbrudsstatistikken for 2023 på et historisk lavt niveau. I 2023 blev der på landsplan anmeldt 660 indbrud fra den 19. december til 1. januar – til sammenligning blev der anmeldt 1.343 indbrud i samme periode i 2019.  

- Meget tyder på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien og snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, der har stået tomme i juleferien. Nabohjælp handler netop om samarbejde mellem naboer, så man sikrer sig, at der altid bliver holdt øje med hinandens hjem, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.  

Antallet af jule-indbrud tog for alvor et dyk i corona-årene, men tendensen ser heldigvis ud til at fortsætte, selvom vi igen lader vores huse være alene hjemme, når vi rejser på juleferie og tager til julefrokoster.  

Samtidig samarbejder flere og flere danskere om at forebygge indbrud. Flere end 270.000 danskere bruger i dag Nabohjælps app til at koordinere feriehjælp og indberette mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget.  

- Det er glædeligt, at færre danskere har været udsat for indbrud i julen, men i løbet af hele året har vi desværre stadig alt for mange indbrud, så vi opfordrer til, at endnu flere gør en aktiv indsats som nabohjælpere. Når naboer samarbejder om at holde øje med hinandens boliger, gør det især en forskel, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag. 

Lokale ildsjæle bærer Nabohjælpen frem 

Nabohjælp forebygger op mod hvert fjerde indbrud, og årvågne borgere er dermed i høj grad en del af forklaringen på den positive udvikling. Borgerne kan skubbe udviklingen i den rigtige retning, hvis de samarbejder med naboerne om at holde tyven væk.  

Den lokale indbrudsforebyggelse har fået et boost det seneste år med en ny ordning, hvor cirka 1.000 frivillige, såkaldte Nabovenner, engagerer Nabohjælpere i hele landet til at gøre en ekstra indsats.  

- Nabovennerne er ildsjæle, som løfter nabohjælpen der, hvor de bor. Vi er overbeviste om, at Nabovenner spiller en afgørende rolle i forhold til at få nabohjælpen aktiveret; rundt om i hele Danmark og særligt i de indbrudsplagede områder, siger kommunikationskonsulent Julie Kofoed fra Nabohjælp. 

Politiet: Hold fast i de gode vaner  

Hos politiet glæder man sig over den positive udvikling, og de opfordrer til, at Nabohjælpere og Nabovenner fortsætter den gode indsats hele året rundt.  

- Vi har endnu engang set en positiv udvikling i antallet af indbrud i julen, og borgernes egen indsats har uden tvivl haft en indflydelse på de historisk få antal anmeldelser. For at vi kan fortsætte den positive udvikling, er det vigtigt, at vi fortsætter de gode takter og følger de gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd. Nabohjælp, tændt lys og opmærksomme øjne i nabolaget er bl.a. noget af det, der skræmmer tyven væk – og det giver tryghed i kvarteret, når man har årvågne naboer, siger Christian Bertelsen, politiassistent ved Rigspolitiet. 

Tre tips til Nabohjælp i hverdagen:  

1. Hent Nabohjælps app på App Store eller Google Play 

2. Aktivér hele nabolaget på Nabohjælps app, hvis du har haft indbrud eller indbrudsforsøg - eller hvis du ser noget mistænkeligt. 

3. Hils på alle, du møder i nabolaget. 

Fakta: Indbrudsstatistik for julen 2022 og 2023 fordelt på politikredse:

Politikreds 2022 2023
Nordjylland 46 53
Østjylland 120 123
Midt- og Vestjylland 54 25
Sydøstjylland 52 67
Syd- og Sønderjylland 27 72
Fyn 63 47
Sydsjælland og Lolland-Falster 42 31
Midt- og Vestsjælland 58 38
Nordsjælland 80 107
Københavns Vestegn 48 51
København 69 45
Bornholm 0 1
Total 659 660
Tallene dækker over perioden 19. december - 1. januar i 2022 og 2023. 
Det endelige tal kan blive en anelse højere, da nogle borgere, der vender hjem fra juleferie, først får anmeldt indbruddet nu.
Kilde: Rigspolitiet

Nøgleord

Kontakter

Nabohjælp – et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden    

Nabohjælp er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres nabolag, øges risikoen for tyvene. Forskningen viser, at aktiv nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye