Cerius Radius

Østdanske elkunder oplevede store fald i tarifferne i løbet af 2023

Del

Når elkunderne i Østdanmark tager hul på det nye år, så er det med væsentlig lavere udgifter til transporten af strøm end i de første måneder af 2023. Netselskaberne Cerius-Radius har nemlig sænket tarifferne to gange, siden udgifterne toppede i februar.

Startskuddet til 2023 var præget energikrise med buldrende priser. Derfor blev mange elkunder rutinerede i at jagte de billigste elpriser med apps, og samtidig dyrkede danskerne de gode elvaner med at flytte forbrug væk fra de timer, hvor det er dyrest at få transporteret strømmen gennem elnettet til boligen.

Og lige netop disse udgifter til distribution kan kunderne glæde sig over er faldet betragteligt siden februar, fortæller Cäthe Bay-Smidt, chef i netselskaberne Cerius-Radius der ejere og driver elnettet på Sjælland, Lolland Falster og øerne.

”2023 har heldigvis været et år med mere normale tilstande på energimarkedet, efter et 2022 hvor priserne stak helt af. Det er rigtig glædeligt, at bølgerne nu har lagt sig, og for vores kunder har det betydet, at de to gange har fået sænket deres tariffer siden februar,” fortæller hun.

Da tarifferne toppede i februar, skulle Cerius-Radius-kunderne betale mere end 2 kr. pr. kWh. i tariffer i tidsrummet kl. 17-21, og oven i det kommer selve elprisen, moms m.m. I dag er selvsamme tarif faldet til ca. 1,30 kr. pr. kWh., og nu betaler kunderne blot ca. 0,15 kr. pr. kWh i tarif om natten.

Med de nuværende tariffer har den typiske parcelhuskunde i Cerius-Radius oplevet et prisfald på ca. 1.000 kr. årligt sammenlignet med februar-priserne.

”Vi har sænket tarifferne med næsten 30 pct., siden de toppede, og det betyder, at de nu igen er nede på før krise-niveau. Der er dog stadig penge at spare for kunderne, hvis de fortsætter med at tænke over deres forbrug, og vi håber, at de gode elvaner er kommet for at blive. Hvis vi alle fordeler vores strømforbrug ud over hele døgnet, kan vi nemlig undgå unødig myldretid i elnettet. Det er med til at holde netselskabernes udgifter og kundernes elregning nede,” siger Cäthe Bay-Smidt.

Cerius-Radius’ sidste prisnedsættelse var i oktober. Cerius-Radius har lige nu ingen planer om at ændre tarifferne i 2024, men Cäthe Bay-Smidt understreger dog, at den seneste tid har vist, at det er svært at spå om tariffernes udvikling.

”Lave elpriser resulterer også i lavere tariffer, men de seneste år har vist, hvor stærkt udviklingen på energimarkedet kan gå. Og tarifferne er afgørende for at kunne opretholde et robust elnet med høj forsyningssikkerhed, samtidig med at vi udbygger nettet til fremtidens behov. På den måde kan vi kan komme i mål med den grønne omstilling af vores energisystem,” lyder det afsluttende fra Cäthe Bay-Smidt.

Tariffer

Elkundernes tariffer afspejler netselskabernes udgifter til at drive elnettet. Tarifferne er således tæt forbundet med elpriserne, da en stor del af netselskabernes omkostninger dækker det uundgåelige nettab, når strømmen fragtes gennem kablerne.

Den 1. januar 2023 var Cerius-Radius blandt de første netselskaber til at indføre en ny tarifmodel. Den betyder, at kunderne har samme udgifter til tariffer som tidligere ved uændret forbrug, mens der er mange penge at spare, hvis man formår at flytte forbrug væk fra de dyre timer. Modellen betyder desuden, at tarifferne er lavere i sommermånederne end om vinteren.

Kontakter

Om Cerius og Radius

Cerius og Radius driver og udvikler det elnet, som forsyner langt størstedelen af Østdanmark.
Læs mere på cerius.dk og radiuselnet.dk

Følg pressemeddelelser fra Cerius Radius

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cerius Radius

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye