Region Midtjylland

Fokus på studiemiljø skal give flere faglærte

Del

Ny strategi skal styrke fortællingen om erhvervsuddannelserne. Strategien sætter fokus på uddannelsesmiljøet, den faglige kvalitet samt koblingen til virksomhederne. Desuden styrkes vidensdeling mellem erhvervsskoler.

Erhvervsskolerne i Midtjylland vil med ny strategi samarbejde mere på tværs om at styrke både det faglige og det sociale miljø på uddannelserne. Her industriteknikere fra Learnmark i Horsens. Foto. Region Midtjylland.
Erhvervsskolerne i Midtjylland vil med ny strategi samarbejde mere på tværs om at styrke både det faglige og det sociale miljø på uddannelserne. Her industriteknikere fra Learnmark i Horsens. Foto. Region Midtjylland.

Det skal være både sjovt og socialt givende at være en del af en erhvervsuddannelse. Det faglige niveau skal være i top, og så skal den virkelighed, eleverne uddanner sig til tættere på skoledagen i form af fx gæsteundervisere fra virksomheder. Det er kernen i Midtjysk Erhvervsuddannelsesstrategi, som regionsrådet netop har godkendt. 

Målet er at få skabt en ny fortælling om erhvervsskolerne og dermed sikre, at flere unge får øjnene op for de mange muligheder en erhvervsuddannelse giver. Bag den nye strategi står Rådet for fremtidens kompetencer, der er et samarbejde mellem region, kommuner, uddannelser, virksomheder og faglige organisationer.

- Det er afgørende, at flere gennemfører en erhvervsuddannelse i vores region. Men hvis det skal lykkes, så er der en række forskellige udfordringer, der skal løses i samarbejde mellem erhvervsskolerne, erhvervslivet og andre aktører. En erhvervsuddannelse giver rigtig mange muligheder, og det tager vi nu for alvor fat i at tydeliggøre, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

Uddannelsesmiljø i fokus

Strategien er bygget over tre indsatsområder: stærke faglige miljøer med fokus på fx opkvalificering af lærere. Stærke sociale miljøer og styrket samarbejde mellem skoler og virksomheder. Derudover indeholder strategien forslag om etablering af et nyt Midtjysk Læringsforum, der skal sikre opkvalificering af faglærere og bedre videndeling på tværs af erhvervsskoler i Midtjylland.

Et vigtigt element i arbejdet med strategien vil derudover være dialog med uddannelsesinstitutioner om mulig campusdannelse, hvor erhvervsskoler, gymnasier og eventuelt andre uddannelser er placeret tæt sammen. Dermed kan uddannelserne samarbejde både fagligt og ikke mindst socialt i forhold til at udvikle attraktive studiemiljøer.

- Vi har i regionen nogle meget veldrevne erhvervsuddannelser, hvor tilgangen af nye elever desværre ikke helt står mål med de gode og fremtidssikrede uddannelser, de udbyder. Med strategien søsætter vi et arbejde, hvor vi skruer op for samarbejdet på tværs, hvor vi deler viden om de tiltag, der virker, og hvor vi alle sammen påtager os et ansvar for, at vi bliver ved med at have et uddannelsestilbud i Midtjylland, der matcher arbejdsmarkedet, siger Anders Kühnau.

I løbet af det kommende år skal den nye strategi implementeres i en række eksisterende og nye initiativer.

Fakta om Midtjysk Erhvervsuddannelsesstrategi

Strategien peger på tre indsatsområder, som samlet set skal bidrage til en ny fortælling om erhvervsuddannelserne:

  • Stærkt fagligt miljø på erhvervsuddannelserne

Her vil Region Midtjylland understøtte arbejdet med opkvalificering af undervisere og ledere, talentudvikling, praktik for lærerstuderende på EUD, UU-vejledning placeret på erhvervsskolerne, jobcentrene skal tættere på erhvervsskolerne og fejring af elever/lærlinge.

  • Stærke sociale fællesskaber

Her vil Region Midtjylland understøtte arbejdet med indsatser, der styrker sociale uddannelsesmiljøer, mobilitet, udvikling af demokratisk engagement, lærlinge/elevnetværk, diversitetsnetværk og erfaringsudveksling på tværs af erhvervsskoler.

  • Øget samarbejde mellem skoler og virksomheder

Her vil Region Midtjylland understøtte arbejdet med gæsteundervisere, rollemodeller, branchesamarbejde, øget samarbejde mellem gymnasier, erhvervsskoler og virksomheder, regional indsats for brobygning/u-days/praktik i gymnasiet og erhvervsplaymaker.

Læs mere om Rådet for Fremtidens Kompetencer: https://www.ru.rm.dk/uddannelse/regionens-arbejde-med-uddannelse/radet-for-fremtidens-kompetencer/ 

Læs mere om den nye strategi i referatet fra regionsrådets møde.

Kontakter

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye