Simpel træning på gangbånd mindsker KOL-patienters risiko for indlæggelser markant
Træning på gangbånd i eget hjem kan reducere KOL-patienters risiko for at blive genindlagt på hospitalet med 40 procent. Det viser resultaterne af et stort internationalt forsøg, der sætter streg under, at vi med simple værktøjer kan hjælpe svært syge patienter og samtidig lette byrden på det pressede sundhedsvæsen.
KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en stigende sundhedsudfordring. I 2022 blev 10.282 danske KOL-patienter indlagt akut pga. forværring i deres sygdom, og for få uger siden kunne Lungeforeningen meddele, at KOL for første gang er den hyppigste dødsårsag i Danmark.
KOL er en kronisk tilstand, der gradvist indsnævrer luftvejene og nedbryder lungevævet over tid. Med tiltagende åndenød, hoste og hyppige lungeinfektioner følger også en stigning i antallet af hospitalsindlæggelser.
Nu kan forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med kolleger fra Norge og Australien præsentere resultaterne af en stor undersøgelse, der viser, at hjemmetræning på gangbånd kan nedsætte risikoen for at blive genindlagt med over 40 procent – til gavn for såvel patient som samfundet som helhed.
Resultaterne er bemærkelsesværdige og meget opmuntrende, lyder det fra professor Birthe Dinesen, leder af Laboratoriet for Velfærdsteknologi ved Aalborg Universitet. Hun har været ansvarlig for den danske del af forsøget:
- Vi ved, at fysisk aktivitet er afgørende for KOL-patienternes helbrede – og at det er et af de bedste redskaber til at undgå forværringer af sygdommen. Men mange patienter kommer ikke af sted til de, desværre, relativt få rehabiliteringstilbud, der er – blandt andet pga. transport. Derfor var formålet at undersøge, om træning i eget hjem kan medvirke til, at patienter med KOL kan undgå at blive indlagt på sygehuset ved at være i god fysisk form.
Patienterne skal ikke altid holdes i hånden
Undersøgelsen, der i Danmark blev udført i samarbejde mellem Sundhedscenter i Esbjerg Kommune og Lungemedicinsk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, omfattede patienter mellem 40 og 80 år med svær eller meget svær KOL. Over en toårig periode blev patienterne opdelt i tre grupper. Gruppe A fik udleveret et gangbånd til brug i eget hjem og deltog i et telerehabiliteringsprogram, hvor daglig træning på gangbånd i hjemmet blev kombineret med målinger og fjernkonsultationer via iPad. Gruppe B fik også udleveret et gangbånd og trænede derhjemme med et individuelt træningsprogram udleveret på papir, mens Gruppe C fulgte et traditionelt rehabiliteringsprogram på Esbjerg Sundhedscenter.
Overraskende nok viste det sig, at gruppen, der selvstændigt udførte træningen derhjemme uden intensiv støtte, opnåede lige så gode og endda bedre resultater end dem, der fulgte det mere omfattende rehabiliteringsprogram.
- Det viser bare, at vi ikke altid behøver holde patienterne i hånden. De kan faktisk en hel masse selv – og det er da en enorm god nyhed i en tid, hvor sundhedssystemet står over for massive udfordringer, siger Birthe Dinesen.
Fakta om projektet
- Forsøget er initieret af projektleder Paolo Zanaboni, PhD, Norwegian Centre for E-health Research, University Hospital of North Norway, Tromsø, Norge. Norges Forskningsråd finansierede projektet med et samlet budget på 6 mio. NOK.
- I Danmark foregik forsøget i et samarbejde mellem Esbjerg Sundhedscenter, Lungemedicinsk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus og Aalborg Universitet.
- KOL rammer typisk personer over 35 år med lungesymptomer, som omfatter hoste, øget slimproduktion og åndenød, og som er eller har været rygere.
Kontakter
Birthe DinesenProfessorLaboratoriet for Velfærdsteknologi ved Aalborg Universitet
Tlf:2051 5944bid@hst.aau.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
Mikroboliger udfordrer traditionelle boligformer4.11.2024 13:44:31 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, hvordan mikroboliger kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer inden for bæredygtighed, byudvikling og et presset boligmarked. Interessen for den nye boligform er øget, men der mangler fleksibel lovgivning og mere viden, før tiny houses, mikrolejligheder og micro living for alvor kan få fodfæste i Danmark.
Danskernes adfærd under energikrisen kan drive grøn omstilling31.10.2024 21:37:30 CET | Pressemeddelelse
Danskernes evne til at tilpasse sig hurtigt og ændre adfærd og vaner i en krisesituation kan være et nyttigt redskab, når politikerne skal sikre den grønne omstilling. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet af danskernes adfærd under energikrisen i 2022.
Pindsvinet er nu officielt i voldsom tilbagegang i Europa28.10.2024 21:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mistanken har været der længe, men nu er danske og internationale forskere ikke længere i tvivl. Det europæiske pindsvin er truet i så høj en grad, at den fra i dag ændrer status på IUCN’s rødliste over truede dyr. Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang på mere end 30 procent de seneste 10 år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum