Hul igennem på verdens længste elkabel: Danmark sender grøn strøm til Storbritannien
Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link, sendte her til eftermiddag de første elektroner af dansk grøn strøm direkte ud i engelske stikkontakter. Den 13 milliarder kroner store investering har taget knap 4 år at etablere og er den første fysiske forbindelse mellem de to lande. Viking Link udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af vores energisystem - danske elproducenter kan sælge grøn strøm til et nyt, stort marked, og vi kan blive forsynet fra England, når det ikke blæser herhjemme.
Energinet leverede i dag en af de helt store julegaver til det danske energisystem. Sammen med sin engelske samarbejdspartner, National Grid, har den danske systemoperatør bygget en 765 km lang elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien, og i eftermiddags kl. 16.00 blev der trykket på startknappen, og den første strøm fra danske vindmøller blev sendt ud til de engelske forbrugere.
Åbningen af Viking Link markerer på mere end én måde en kæmpe milepæl for en effektiv grøn omstilling:
”At lave en elforbindelse mellem Danmark og England er i sig selv en kæmpe bedrift – Viking Link er faktisk verdens længste kabelforbindelse. Men forbindelsen har også en kæmpe betydning for fremtidens helt grønne elsystem. Vi sikrer, at de grønne elektroner fra vindmøller og solceller kan blive brugt og havner i forbrugernes stikkontakter, og at der samtidig er stabil forsyning, som er til at betale”, siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet.
Behov for de store elmotorveje af grøn strøm mellem landene
Energinet har sammen med britiske National Grid brugt fire år på at planlægge og bygge Viking Link. Kabelforbindelsen er i Danmark koblet til elsystemet i Revsing ved Vejen i Sydjylland. I England kommer den i land i Lincolnshire og ind i elsystemet ved Bicker Fen. Når strømmen transporteres den lange vej over Nordsøen, sker det som jævnstrøm, og derfor er der store omformerstationer i begge lande, inden strømmen sendes ud i vekselstrømsnettene.
Danmark har i forvejen elforbindelser til Norge, Sverige, Tyskland og Holland, og med endnu en forbindelse til et naboland kan danske producenter i endnu højere grad sælge og eksportere strøm, når det blæser og solen skinner. Omvendt kan vi herhjemme nu også købe strøm, når der er rigeligt på den anden side af Nordsøen - fx hvis en vindfront fra vest rammer Storbritannien, et døgn før den rammer Danmark og de danske vindmøller.
Og fremtiden byder på meget mere transport over grænser. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sikre rammevilkår, der kan muliggøre en firedobling af produktionen af vedvarende energi på land og mere end en femdobling af Danmarks havvindskapacitet. Efter 2030 ventes yderligere udbygning af især havvind og vind og sol, som i fremtiden vil udgøre langt det meste af vores elforsyning.
En kæmpestor dag for rigtig mange
For Henrik Riis, direktør i Energinet Eltransmission, der har bygget Viking Link med National Grid, var det et stort øjeblik, da forbindelsen fredag den 29. december kl. 16.00 blev givet fri til elmarkedet.
“Alt er testet og afprøvet igen og igen i ugerne op til, men det er alligevel et stort øjeblik at se det hele klappe og virke, som det skal. Mange hundrede kolleger på begge sider af Nordsøen har arbejdet i år og måneder på netop det her øjeblik - og mange har lige som mig været med helt fra start. Det var på mange måder et stort øjeblik”, siger han.
Viking Link vil i sin opstartsfase køre med en kapacitet på 800 MW, men vil – når det danske elnet er klar i 2025 - med sin kapacitet på i alt 1400 MW være den største enkeltkomponent i det danske elsystem.
Selv om strømmen kan flyde både fra England mod Danmark og omvendt, er forventningen, at Danmark i den første årrække primært kommer til at eksportere. Vi har herhjemme masser af grøn strøm, som kan sælges i England. Det sikrer både danske eksportindtægter og billigere forsyning for engelske forbrugere.
FAKTA
- Viking Link er et 765 kilometer langt jævnstrømskabel installeret både på land og som søkabel. Kablerne er tilsluttet to omformerstationer – én i Revsing ved Vejen og én på engelsk side ved Bicker Fen i Lincolnshire.
- Omformerstationen I Danmark er bygget af MT Højgaard for Energinet, mens det er Siemens Energy, der har leveret teknologien. På engelsk side har Siemens Energy stået for bade station og teknologi.
- Omformerstationerne skal omdanne den jævnstrøm (DC), der løber gennem kablet, til vekselstrøm (AC), som løber i de hjemlige elnet i begge lande. Det gør man ved at bruge den nyeste Voltage Source Converter (VSC) teknologi til at transformere de enorme mængder energi, der kommer gennem stationen, fra DC tilbage til AC.
- Det 765 km lange kabel er leveret og installeret af dels Prysmian Group og dels NKT (det danske landkabel). Kablet er installeret i sektioner af 1,5 kilometer på land, mens det er installeret på Nordsøens bund af 7 omgange af knap 100 kilometer ad gangen.
- Siden 2019, hvor anlægsfasen af Viking Link-projektet begyndte, har man brugt mere end 4 millioner mandetimer på at etablere forbindelsen.
Kontakter
Henrik RiisAdministrerende direktørEltransmission
Tlf:23338600hri@energinet.dkPer ObbekærChefprojektlederEnerginet
Tlf:23338861pob@energinet.dkBilleder
Om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Grøn energi hver time: Google, Better Energy og Energinet tester nye energicertifikater5.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Granulære certifikater, der sammenholder produktion og forbrug af grøn energi time for time, tager et stort skridt fra udvikling til virkelighed, når Google, Better Energy, Flexidao og Energinet i december 2024 tester den nye opgørelsesmetode for grøn energi i Energinets Energy Track & Trace-platform med reelle målerdata fra produktion og forbrug i DataHub.
Renoveringen af 400 kilovolt elforbindelsen på tværs af Sjælland går ind i næste fase i starten af 202528.11.2024 09:41:52 CET | Pressemeddelelse
Den vigtige højspændingsforbindelse, der løber fra Asnæsværket i Kalundborg til Bjæverskov og videre til Hovegård ved Ballerup, er igang med at blive renoveret og får bl.a. skiftet master og ledninger. Næste fase af vedligeholdelsesarbejdet fra Herslev til Bjæverskov går for alvor igang i starten af 2025.
Første spadestik til ny Energinet-bygning i Erritsø16.9.2024 13:38:50 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdet med at udvide Energinets domicil på Tonne Kjærsvej i Erritsø er nu officielt gået i gang. Fredag den 13. september blev første spadestik taget til byggeriet, som i løbet af de næste to et halvt år vil rejse sig på marken mellem Energinets nuværende hovedbygning og Kolding Landevej. Naboer og trafikanter på især Kolding Landevej har måske i løbet af august og september lagt mærke til mindre forberedende aktiviteter forud for byggeriet. Her er nogle få nedslag i vigtige begivenheder i tidsplanen: I denne uge begynder arbejdet med at etablere indkørsel til byggepladsen fra Kolding Landevej. I uge 40 bliver der opsat en skurby til de medvirkende i byggeriet. I uge 44 begynder opstillingen af den første tårnkran, hvorefter grave- og betonarbejdet går i gang. I nogle perioder vil der være mere aktivitet end i andre, for eksempel med jord- og betonarbejde, som muligvis vil give nogle støjgener for Energinets nærmeste naboer. Det er muligt at følge med i milepælene for byggeriet på en
Ny tal opgjort på 98 kommuner: Se hvor grønt dit elforbrug rent faktisk er2.6.2024 13:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange virksomheder anvender Energinets miljødeklarationer til at opgøre, hvor grønt deres elforbrug er, fx til deres grønne regnskaber. Hidtil har der kun været tal for hhv. Østdanmark og Vestdanmark, men en ny miljødeklaration fra Energinet opgør time for time og for alle landets 98 kommuner, hvor strømmen kommer fra, og dermed hvor grøn den er.
Energinet indgår partnerskab med Siemens Energy og sætter fart på grøn omstilling16.5.2024 10:07:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen og elforbruget mangedobles, og de næste fire år skal det vestdanske eltransmissionsnet udbygges med ca. 50 nye eller forstærkede 150 kV-højspændingsstationer. Siemens Energy har vundet opgaven og skal dermed hjælpe Energinet med at sætte fart i den grønne omstilling af elnettets ”motorveje”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum