Aller Media

Ny undersøgelse: Næsten hver anden kvinde har oplevet ikke at blive taget seriøst hos lægen

Del

En ny undersøgelse fra Aller Media viser, at næsten hver anden kvinde (46,7 %) har oplevet at lægen ikke tog deres sundhedsmæssige problemer seriøst. Problemet er ekstra stort blandt de 18-29-årige kvinder, hvor hele 58 % har oplevet ikke at blive taget seriøst. Derfor sætter femina fokus på uligheden i sundhedsvæsenet med kampagnen ”Patient XX”.

Foto / Marie Hald

Aller Medias årlige undersøgelse ”Women of The Future” viser, at en stor andel af kvinder og mænd oplever ikke at blive taget seriøst hos deres praktiserende læge. Dog er problemet langt større blandt kvinderne.

46,7 % - altså næsten hver anden – af kvinderne har oplevet ikke at blive taget seriøst hos deres læge, og blandt kvinderne i alderen 18-29 år er tallet helt oppe på 58 %. Til sammenligning har 29,2 % af mændene den samme oplevelse. Kvinder oplever altså oftere, at de bliver taget mindre seriøst hos deres praktiserende læger.

Helt op til hver fjerde kvinde (25,3 %) har haft oplevelsen af ikke at blive taget seriøst gentagende gange, hvorimod blot 12,7 % af mændene har oplevet det flere gange. 

En række forskere og eksperter femina har talt med fortæller, at sygdomme der primært rammer kvinder stadig, er underbelyste. Det er nemlig svært at få midler til at forske i lige netop de sygdomme.  

”Historisk har kvindesygdomme været et område, som man ikke har behandlet videnskabeligt. Det har været stigmatiseret, tabuiseret, nedprioriteret, underfortalt og underfinansieret,” fortæller Ulrik Bak Kirk, der er projektleder på forskningsprojektet FEMaLe, der forsker i den kroniske underlivssygdom endometriose.

Ifølge feminas chefredaktør, Anne Wittorff, er det et stort strukturelt problem, der både får personlige konsekvenser for de mange kvinder, der ikke kan få behandling, og samtidig får store økonomiske konsekvenser for samfundet.

Det har store personlige omkostninger for kvinder, men det koster også arbejdspladserne og samfundet dyrt, når kvindesygdomme ikke bliver taget seriøst. Vi har talt med flere kvinder, hvis lidelser ikke bliver taget seriøst i sundhedsvæsenet. Kvinder der lider af smerter, som i perioder er så voldsomme, at de har svært ved at passe deres arbejde. Det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved – for de ramte kvinders skyld og for vores alle sammens skyld,” siger Anne Wittorff.

femina har derfor lanceret kampagnen ’Patient XX’, der skal sætte fokus på problematikkerne ved kvinders behandling i sundhedsvæsenet. Kampagnen ’Patient XX’ er en del af et intensivt fokus på kvinders sundhed, der i form af artikler med forskelligt fokus går i dybden med de store sorte huller, der er i vores viden om kvindekroppen.

Relevante tal:
På verdensplan går fire procent af de samlede forskningsmidler til forskning i kvindesygdomme. Til sammenligning går to procent til forsknings i prostatakræft. Det viser en opgørelse fra Forbes.

Kvinder bliver i gennemsnit diagnosticeret fire år senere end mænd, når det gælder kønsneutrale sygdomme, der både rammer kvinder og mænd.

Danske kvinder har det korteste antal forventede raske leveår i hele Europa, viser tal fra Eurostat i 2021.

Om Women of The Future undersøgelsen:
”Women of The Future” er en undersøgelse, som ser på kvinders holdninger, oplevelser og bekymringer anno 2023. Norstat har lavet undersøgelsen for Aller Media, hvor 1167 og 220 repræsentativt udvalgte kvinder og mænd på tværs af hele Danmark indgår. Det er i år sjette gang Aller Media laver deres årlige ”Women of The Future”-undersøgelse.

Om femina:
femina er Danmarks dagsordensættende aktualitetsmedie med fokus på kvinder og ligestilling. Femina har de seneste år etableret sig som et aktivistisk medie, med fokus på aktualitet og perspektivrig journalistik og har blandt andet markeret sig i samtykkedebatten, haft særligt fokus på kvinders rettigheder, når de skal føde, samt skrevet intensivt om sexisme – for eksempel i politiet.

Kontakter

Om Aller Media

Vi er den førende udgiver af magasiner og ugeblade i Norden. I Danmark har vi en markedsandel på 70% på ugeblade og 43% på magasiner. I alt læser hele 1,8 mio. danskere med hver måned i mindst en af vores titler – og vores stærke digitale universer har mere end 2,1 mio. brugere og over 50 mio. sidevisninger hver eneste måned.

Følg pressemeddelelser fra Aller Media

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aller Media

Ny undersøgelse: Hver fjerde kvinde overvejer at tage Wegovy25.4.2024 10:42:10 CEST | Pressemeddelelse

Der er en stor kløft mellem, hvordan vi mener, vi bør være, og hvordan vi reelt er. En kløft, der er stigende, og som ses i alt fra krops- og skønhedsideal. Aller Media Denmarks kvindelivs undersøgelse ”Women of the Future” viser, at hver fjerde kvinde ville overveje at tage Wegovy, hvis det var receptfrit. Samtidig mener 27 % af de adspurgte kvinder dog stadig, at kropspositivisme er med til at flytte deres forhold til kroppen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye