Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive

Tegnefilm under træet

Del

Viborg Kommune og Hospitalsenhed Midt er klar med årets julegave i form af 48 animationsfilm til kommuner, hospitaler og patientforeninger. Filmene hjælper borgere til bedre at forstå og mestre deres sygdom. Samtidig sparer filmene tid for medarbejdere i sundhedsvæsenet.

To personer står på en gang
Sundhedschef i Viborg Kommune, Kristine Stange (til venstre) og kommunikationchef i Hospitalsenhed Midt, Cecilia Honores Møller er klar med årets julegave i form af 48 animationsfilm til kommuner, hospitaler og patientforeninger. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Mens de fleste danskere er vant til at få pakker i juletiden, er det ikke så ofte, at kommuner, hospitaler og patientforeninger har mulighed for forventningsfuldt at fjerne gavepapiret.

Men det forholder sig anderledes i år.

Viborg Kommune og Hospitalsenhed Midt er nemlig klar med årets julegave i form af 48 animationsfilm, der nu gøres offentlig tilgængelig for kommuner, hospitaler og patientforeninger på tværs af landet. 

Animationsfilmene er udviklet med det formål at gøre sundhedsinformation mere forståelig samt komplekse forløb mere overskuelige for borgere og patienter. Alt sammen for at hjælpe borgere med bedre at forstå og mestre deres sygdom.

Og erfaringerne viser, at borgere og patienter er begejstrede for animationsfilmene.

Set over 160.000 gange
Sundhedspersonale fra både kommunen og hospitalsenheden oplever, at borgere og patienter finder animationsfilmene relevante og brugbare, og filmene er da også allerede set over 160.000 gange.

- Filmene gør en stor forskel for borgere og patienter. De fortæller, at de oplever at få god information om sygdom og behandling i filmene. Informationen styrker deres forståelse af eget sygdomsforløb og mulighed for bedre at være i dialog med sundhedspersonalet. Samtidig oplever sundhedspersonalet, at animationsfilmene kan spare tid i en travl arbejdsdag, fordi borgere og patienter er bedre forberedt og i højere grad selv kan tage hånd om deres behandling, siger sundhedschef i Viborg Kommune, Kristine Stange.

Udbredes i sundhedsvæsenet
Samarbejdet om de første animationsfilm begyndte mellem kommunen og hospitalsenheden i 2021.

To år efter, hvor fordele og ulemper ved brug af animationsfilm er blevet testet, gør parterne nu filmene offentlige, så andre kommuner, hospitaler og patientforeninger kan få glæde af dem, ligesom nogle film allerede kan findes på sundhed.dk.

- Målet har hele tiden været at udbrede filmene nationalt.  Vi ønsker at dele animationsfilmene med vores kolleger i sundhedsvæsenet, så endnu flere patienter kan bruge filmene. Men det har været vigtigt for os at gennemføre hele testperioden og få erfaringer med fra både patienter, patientforeninger og sundhedspersonale, inden vi gør filmene tilgængelige for alle.  Nu ved vi, at filmene lever op til formålet, ved at bidrage til en endnu bedre forståelse af sundhedsinformation hos patienterne, siger kommunikationschef i Hospitalsenhed Midt, Cecilia Honores Møller.

Fakta

  • Hospitalsenhed Midt og Viborg Kommune har siden 2021 arbejdet sammen om at lave animationsfilm rettet mod borgerne

  • Det er produceret i alt 48 animationsproduktioner bestående af en eller flere film, der fortæller om en lang række sygdomme, behandlinger, og hvad man selv kan gøre som borger og patient for at mestre sin sygdom

  • Målet med filmene er både at sikre, at borgere med en sygdom bedre forstår deres sygdom, og hvad de selv kan gøre for at mindske generne, samt at spare tid hos sundhedsansatte

  • Indtil videre har filmene været brugt i Hospitalsenhed Midt og Viborg Kommune, men alle film er nu tilgængelige, så andre organisationer kan linke til dem fra følgende hjemmesider: Animationsbibliotek - Viborg Kommune og Animationer til fri afbenyttelse - Patientkommunikation 

Kontakter

Kommunikations- og sekretariatschef i Hospitalsenhed Midt, Cecilia Honores Møller, tlf: 4079 2609

Sundhedschef i Viborg Kommune, Kristine Stange, tlf: 51836020

For information om brugen af animationer hos patienter, pårørende og personale:
Klinisk sygeplejespecialist, Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg, Hospitalsenhed Midt, Henriette Djurhuus Appelt, tlf. 61 13 21 34

I forhold til perspektiv fra borgerside/ældresags side på, hvilken forskel animationerne kan gøre:
Formand for Ældresagen Fjends-Karup og næstformand i Ældrerådet i Viborg Kommune, Martin Ditlevsen tlf.: 51 51 28 03

For kontakt til borgere, hvis man vil ud som medie og se en borger i aktion med en animationsfilm
Distrikstsleder Bjerringbro, Hjemmepleje og Hverdagsrehabilitering Tonje Fromreide, tlf.: 24 85 40 59

Billeder

To personer står på en gang.
Sundhedschef i Viborg Kommune, Kristine Stange (til venstre) og kommunikationchef i Hospitalsenhed Midt, Cecilia Honores Møller.
Download

Links

Om Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive

Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg

Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.

Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye