Voldsomt vejr på vej – sørg for at forberede dig
DMI varsler lige nu både storm og kraftigt forhøjet vandstand flere steder op mod jul. Så man skal sørge for at forberede sig bedst muligt på det voldsomme vejr, så man forebygger de værste skader, lyder rådet fra Forsikringsoplysningen.
Det er kun et par måneder siden, at en stormflod hærgede Danmarks sydlige og østlige kyster, og beboere dér, kæmper fortsat med de voldsomme skader. Og nu kommer DMI med fornyet varsel om både storm, forhøjet vandstand og risiko for stormflod.
Helt præcist er det, iflg. DMI, Vadehavet, den centrale del af Vestkysten, Limfjorden, Kattegat, Storebælt og den nordlige del af Øresund, som kan blive ramt af forhøjet vandstand på grund af den kraftige blæst. Derudover kan Isefjord og Roskilde Fjord blive hårdt ramt.
Derfor opfordrer Forsikringsoplysningen til at forberede, hvad forberedes kan.
- Forsikringen dækker ikke oversvømmelse, der sker på grund af forhøjet vandstand, så det gælder om at sikre sine værdier og gøre, hvad man kan, for at forhindre, at vandet kan trænge ind, siger Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert, Forsikringsoplysningen, F&P.
Forsikringen dækker heller ikke oversvømmelse forårsaget af stormflod, men her kan den statslige stormflodsordning træde i kraft og erstatte skade på bygninger.
- Men heller ikke stormflodsordningen dækker alt. F.eks. er kældre, der ikke er godkendt til beboelse, ikke dækket, og det samme gælder alle de værdier, man har stående dér. Så fjern alt af værdi fra kældrene, siger Anne Garde Slothuus.
Det vil også storme kraftigt over store dele af landet, og her er det vindhastigheden, der afgør, om forsikringen dækker. Under alle omstændigheder er det – ikke mindst af sikkerhedshensyn – vigtigt at forberede sig.
- Selv om man ikke bor ved kysten, kan en storm og voldsomt blæsevejr skabe ravage og forårsage megen skade, men meget kan forebygges, hvis man følger et par gode råd, siger Anne Garde Slothuus.
Forsikring ved stormflod og oversvømmelse
Stormflod og oversvømmelse fra hav, sø, å og vandløb er normalt ikke dækket af den almindelige hus- og indboforsikring. Derfor er det en god idé at forberede sig, når der er varslet stormflod eller høj vandstand.
Sådan kan du forebygge skader ved stormflod
Ved at tage sine forholdsregler, når der er varslet forhøjet vandstand pga. stormflod, kan man undgå mange skader.
- Hav plader og sandsække parat, som kan blokere døre, vinduer og andre åbninger
- Vær klar med kost, spand og skovl
- Sørg for, at alle udendørs afløb, tagnedløb, brønde m.m. er renset
- Fjern alle ting fra gulvet - især i kælder
Er du dækket af Stormflodsordningen?
Der kan være mulighed for erstatning fra Naturskaderådet, hvis stormflod eller oversvømmelse er årsag til din skade. Stormrådet erklærer stormflod, hvis vandstanden i havet et eller flere steder har været så høj, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.
Når der er varslet storm
- Fjern løse ting udenfor huset (parasol, havemøbler, trampoliner osv.) eller fastgør dem
- Fjern knækkede eller visne grene
- Undgå at parkere din bil under et træ eller i nærheden af fx store skraldespande, der let kan rulle ind i bilen
- Luk porte, døre og vinduer
- Ved nybygning eller større udvendigt reparationsarbejde: fastgør presenninger, tjek stilladser, afstiv byggematerialer og nyopførte konstruktioner, der bliver påvirket af vinden
- Hav en aftale med andre beboere om hjælp, hvis du ikke er hjemme.
Under stormen
- Hvis taget bliver skadet, så fjern de ting, der kan blive ødelagt, hvis det begynder at regne eller sne
- Afdæk de ting, du ikke kan fjerne, fx gulve og tæpper
- Du skal ikke begynde at afdække et skadet tag, mens det stormer – det kan være farligt for dig
- Får du alvorlig skade på dit hus, så ring efter hjælp hos det lokale beredskab (112). Har du abonnement hos et redningskorps, kan du vælge at ringe til dem
- Er du i tvivl om, hvad du bør gøre, så spørg dit forsikringsselskab. Mange har telefonbetjent døgnservice.
Efter stormen
- Dæk ituslåede vinduer med træplader, plastik eller andet materiale, der kan holde vind og regn ude
- Luk huller i taget, eller få dem dækket over med presenning
- Er der udsigt til nedbør, så flyt de ting, der er umiddelbart under huller i taget, så der ikke sker vandskade, og afdæk ting, du ikke kan fjerne, fx gulve og tæpper
- Har der været/er der strømsvigt, så tjek din fryser. Flyt eventuelt varer over til venner og bekendte
- Kan du ikke selv klare det, så få fat i andre, der kan hjælpe dig. Dit forsikringsselskab betaler de rimelige og nødvendige udgifter, du har til midlertidig reparation, der kan forebygge yderligere skader
- Gem kvitteringer for de udgifter, der har været til nødreparation
- Tag billeder eller video af det, der er ødelagt.
Kontakter
Birgitte HougaardPresserådgiver
Tlf:41 91 91 19bho@fogp.dkBilleder
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Styrk cybersikkerheden for at sikre Danmarks samfundsrobusthed30.6.2025 09:50:10 CEST | Pressemeddelelse
Vi ser ind i forsvarsinvesteringer for hundredvis af milliarder de kommende år. Men vi må ikke glemme vores nationale beredskab og samfundsrobusthed, mener F&P. Særligt på cyberområdet er Danmark udsat. Derfor spiller forsikrings- og pensionsbranchen ud med otte konkrete forslag til at styrke cybersikkerheden i Danmark.
F&P: Næste års finanslov skal sætte turbo på fremtidssikringen af Danmark25.6.2025 09:02:33 CEST | Pressemeddelelse
Øget klimasikring, styrket velfærd, investeringer i konkurrenceevnen og en øget tryghed for danskerne er blandt de fokusområder, som F&P foreslår i nyt finanslovskatalog, der skal fungere som inspiration frem mod efterårets finanslovsforhandlinger.
F&P: Et opjusteret råderum giver nye muligheder23.6.2025 11:26:14 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriet har i dag opjusteret råderummet frem mod 2030 med 58 mia. kr. F&P mener, at regeringen bør prioritere klimasikring, forsvarsinvesteringer og den grønne omstilling for de nye milliarder.
De grønne pensionsinvesteringer stiger trods global usikkerhed23.6.2025 08:20:25 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling har fået det sværere, bl.a. efter den nye politiske agenda i USA. Alligevel er beholdningen af grønne investeringer hos den danske pensionsbranche øget det seneste år, viser ny opgørelse. Sammenlagt har branchen nu investeret 385 mia. kr. i grøn omstilling.
F&P: Ambitiøst udspil fra regeringen om EU-formandskabsprioriteringer.19.6.2025 13:08:37 CEST | Pressemeddelelse
Mere europæisk forsvar, afbureaukratisering, grøn omstilling, øgede investeringer i EU og en styrkelse af konkurrenceevne er de omdrejningspunkter, som den danske regering lægger op til at have fokus på ved det nærtstående EU-formandskab. Det er korrekt prioriteret, men det er resultaterne, regeringen vil blive målt på, lyder det fra F&P.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum