AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Studerende fra den rigeste femtedel bruger mest SU

Del

SU på universitetsuddannelserne går i høj grad til studerende fra de mest velstillede familier, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det gælder også i ”det sjette SU-år”, som regeringen har aftalt med en række partier at afskaffe.

VIDEREGÅENDE UDDANNELSE

SU-reformen, som regeringen har aftalt med tre andre folketingspartier, rammer primært unge med forældre i den øverste del af indkomstfordelingen.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

Med SU-reformen for de videregående uddannelser vil studerende fremover få SU til normeret tid og maksimalt 58 SU-klip.

I dag får de studerende også SU til normeret tid, men kan opnå 12 måneders SU ud over studiets normerede tid, hvis studiet påbegyndes inden for to år efter endt gymnasial uddannelse. Derudover er den maksimale ramme på 70 klip.

Analysen viser, at det er de studerende af de rigeste forældre, der i dag får mest SU i ”det sjette SU-år” – det vil sige SU ud over studiets normerede tid og ud over de 58 klip.

I skoleåret 2021/2022 udgjorde SU-udbetalinger ud over normeret tid og 58 SU-klip cirka 1,3 milliarder kroner før skat.

Af de midler blev cirka 370 millioner kroner udbetalt til den femtedel af de studerende med de rigeste forældre. Det svarer til 28 procent af alle SU-udbetalingerne i ”det sjette SU-år”.

Til sammenligning blev der udbetalt cirka 200 millioner kroner til den laveste indkomstgruppe i ”det sjette SU-år”.

"SU-systemet er i dag en ret skæv model, hvor det er de velhavendes børn, der modtager flest penge. Overordnet er det derfor heller ikke en socialt skæv reform, som politikerne nu har aftalt," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han understreger dog, at man bør værne om den sociale mobilitet.

”Det er vigtigt, at politikerne lader de sparede SU-udbetalinger blive i uddannelsessystemet, så de gavner den sociale mobilitet mest muligt,” siger Lars Andersen.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • På universiteterne går hver tredje støttekrone til studerende med forældre i den rigeste femtedel, og knap 11 procent går til studerende med forældre i den fattigste femtedel.

  • SU på de korte og mellemlange videregående uddannelser er i langt højere grad fordelt ligeligt på tværs af forældres indkomster.

  • SU til uddannelsesaktivitet ud over 58 SU-klip eller normeret uddannelsestid udgør ca. 1,3 milliarder kroner. Heraf går ca. 370 millioner kroner – eller 28 procent – til studerende fra den rigeste femtedel.

  • Blandt færdiguddannede kandidater, der kommer fra lavindkomstfamilier, er uddannelsesvejen ofte forbundet med flere omvalg, og en professionsbachelor er oftere adgangsbillet til kandidatuddannelsen. Det er med til at øge antallet af SU-klip for denne gruppe af kandidater.

SU-udbetalinger på ”det sjette SU-år”: Den rigeste femtedel får udbetalt cirka 370 millioner kroner – den laveste indkomstgruppe cirka 200 millioner kroner

Tabellen viser, hvor meget SU der blev udbetalt ud over normeret uddannelseslængde eller 58 SU-klip i skoleåret 2021/2022. SU-udbetalingerne dækker både til studerende på kandidat-, bachelor-, professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelser.

Indkomstgruppe

SU-udbetaling

Laveste femtedel

197 mio. kr.

2.kvintil

211 mio. kr.

3.kvintil

241 mio. kr.

4.kvintil

280 mio. kr.

Rigeste femtedel

366 mio. kr.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af Danmarks Statistiks registre

Anmærkning: 2024-priser. Eksklusive aktivitet for personer der modtager handicaptillæg eller forsørgertillæg. Uddannelser med normeret længde ud over 58 måneder indgår kun med aktiviteten ud over normeret længde.

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye