HOFOR gør klar til at fange CO2 på Amagerværket
Hvis Københavns Kommune skal nå sit mål om at være klimapositiv i 2035, kræver det bl.a., at den CO2, som udledes fra byens største CO2-kilder, bliver fanget. HOFOR undersøger muligheden for at fange op mod 900.000 tons CO2 og forbereder sig på at være med i det statslige støtteudbud.

Udledning af CO2 er en stor klimaudfordring. Nu gør HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, klar til at fange og lagre den CO2, som bliver udledt på Amagerværket, der blandt andet leverer fjernvarme til københavnerne. På den måde kan HOFOR få en central rolle i forhold til Københavns mål om at være klimapositiv i 2035.
Overborgmesteren ser en meget grønnere hovedstad
Borgerrepræsentationen har den 14. december godkendt, at HOFOR bruger 50 mio. kr. på at forberede og afgive bud på statens støtteudbud vedrørende CO2-fangst og -lagring.
“Det er vigtigt at lære at kravle, før man kan gå – men når vi taler om klimakampen, så skal vi både gå, løbe og spurte. Og gerne samtidig. Vi skal sætte alle sejl ind for at gøre København CO2-neutral og på sigt klimapositiv. CO2-fangst er en fuldstændig afgørende teknologi for at nå de mål, og vi vil fra Københavns Kommunes side gøre alt, hvad vi kan for at få projektet realiseret,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Lang vej før et anlæg står klar
Der er fortsat mange brikker, der skal falde på plads, før et CO2 -fangstanlæg står klar på Amagerværket. I første omgang søger HOFOR en forretningspartner, som kan håndtere byggeriet af anlægget, transport, lagring og indtægtssiden. HOFOR har netop offentliggjort et koncessionsudbud for at finde den rette forretningspartner.
“Det er ambitionen, at vi kan underskrive en aftale med en partner inden sommerferien. Det skal være en partner, vi kan læne os op ad, så vi kan få projekteret og bygget det helt rigtige anlæg til at fange CO2. På vores side kan vi bidrage med al den viden, der skal bruges i forhold til at integrere det nye anlæg med resten af Amagerværkets infrastruktur,” siger HOFORs bestyrelsesformand Susanne Juhl.
Udbud skal vindes
Når HOFOR har fundet en partner til projektet, bliver næste opgave at vinde det statslige udbud af støtte til CCS-anlæg. Fra offentlig side er der i øjeblikket planlagt to udbud, hvor vinderne bliver offentliggjort i december 2024 og december 2025. Endelig er der udfordringen med selve byggeriet af anlægget og integrationen med resten af Amagerværket. Hvis alt går vel, forventes anlægget at stå klar i 2028/2029. Selve anlægget til CO2-fangst skønnes at koste 4-5 mia. kr.
“Hvis vi lykkes med dette perspektivrige projekt, vil HOFOR og Københavns Kommune sammen tage et kæmpe skridt i retning af en københavnsk varmeforsyning med et markant lavere CO2-aftryk end i dag. Samtidig vil det være en milepæl i forhold til ambitionen om en klimapositiv hovedstad i 2035. Og det vil blive en vigtig brik i de nationale klimaambitioner,” slutter Susanne Juhl.
Fakta om projektet
- Anlægget forventes at kunne fjerne op mod 900.000 tons CO2 om året.
- Efter planen vil anlægget være i drift i 2028/2029.
- Anlægget forventes at koste 4-5 mia. kr.
- HOFOR samarbejder med andre CO2-udledere i hovedstadsområdet, herunder særlig ift. transport og lagring af CO2.
- Der er ikke tidligere bygget, så stort et CO2-fangstanlæg i Danmark.
Kontakter
Christina OtzenPressechef
Tlf:27952147chot@hofor.dkBilleder
Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.500 ansatte og en årlig omsætning på over 6 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
HOFOR varsler støjende arbejde fra Folemarksvej i ugen op til påske27.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
HOFOR er nu nået til den larmende del af deres anlægsarbejde ved spildevandsbassinet på Folemarksvej. Der skal sættes spunsvægge, som er store jernplader, der bankes ned i jorden for at stive udgravningen af.
Åbent Hus: Leg og lær med vind hos Energi & Vand 6. april26.3.2025 14:06:42 CET | Pressemeddelelse
Kom til åbent hus hos Energi & Vand søndag den 6. april og oplev en verden af vind og vand for børn og voksne. Her får du og din familie en unik mulighed for at lege og lære i de interaktive læringsrum på en dag fyldt med sjove aktiviteter. Der er pandekager på grillen til de sultne.
HOFOR er klar til kamp mod højtstående grundvand21.3.2025 15:12:38 CET | Pressemeddelelse
Et nyt lovforslag giver forsyningsselskaber mulighed for at lave løsninger, der kan afhjælpe problemer med højtstående grundvand. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er klar til at gå i gang og kan se fordele i at have ansvar for både regnvand og højtstående grundvand.
Droner skal finde huller i københavnernes fjernvarmerør21.3.2025 13:33:37 CET | Pressemeddelelse
Droner vil flyve over København den næste måneds tid for at spore eventuelle huller i fjernvarmerørene, der snor sig under byen. På den måde er dronerne med til at sikre din varme hjemme i stuerne og undgå unødigt energispild.
HOFOR lytter sig til huller i fjernvarmerørene14.3.2025 13:00:32 CET | Pressemeddelelse
Avanceret lydteknik og droner med termiske kameraer er nyeste metoder, når HOFOR går på jagt efter huller eller utætheder i de kilometerlange fjernvarmerør, der sørger for varme til hovedstadens stuer. Det reducerer varmespild, sparer penge og mindsker unødigt gravearbejde og generne for naboerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum