Høringssvar: Mulig forkortelse af afviklingscyklussen på værdipapirer fra T+2 til T+1 i EU
Finans Danmark mener, at en eventuel forkortelse at afviklingscyklussen på værdipapirer fra T+2 til T+1 i EU skal forberedes grundigt og inddrage erfaringerne fra den kommende forkortelse af afviklingscyklussen i USA, Canada og Mexico i maj 2024. Derudover bør det ske i koordination med Storbritannien.
Finans Danmark ser både fordele og ulemper ved en forkortelse af afviklingscyklussen i Europa fra T+2 til T+1, mens en forkortelse til T+0 for nuværende ikke ses som værende realistisk, da det vil kræve tekniske løsninger, som ikke findes i dag.
Fordelene ved en forkortelse af afviklingscyklussen i EU vil være, at der kommer ens afviklingscyklus med Nordamerika, som vil sikre, at det ikke kan bruges som et konkurrenceparameter ift. valg af lokation for afvikling. Derudover vil det også give en hurtigere afvikling for kunderne og frigøre likviditet til sikkerhedsstillelse, som vil være bundet i kortere tid.
Til gengæld må det forventes, at der i en periode efter en overgang til en kortere afviklingscyklus må forventes et øget antal transaktioner, der afvikles for sent, og dermed også et øget antal bøder for dette indtil hele afviklingskæden har fået tilpasset og optimeret sine systemer og arbejdsgange. Dette må forventes at kræve en vis udvikling blandt de enkelte deltagere i markedet.
Finans Danmark mener, at et øget fokus på automatisering og afviklingsgraden i EU vil være et godt trin i forberedelserne til en eventuel forkortelse af afviklingscyklussen i EU. En forkortelse af afviklingscyklussen bør endvidere forberedes grundigt, og der bør ses på de erfaringer, der kan drages af forkortelsen i Nordamerika, som træder i kraft i slutningen af maj 2024. Derudover bør en forkortelse i EU være tæt koordineret med Storbritannien, da det efter Finans Danmarks opfattelse vil være uhensigtsmæssigt med en forskel i afviklingscyklussen mellem EU og Storbritannien, da disse markeder er tæt forbudne på mange områder. Endelig bør den nuværende markedsstandard for afvikling af valuta følge med afviklingen værdipapirer og forkortes til T+1 også.
Læs høringssvaret her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
Hurtige handler og højere priser præger ejerlejlighedsmarkedet20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årets første kvartal bød på flere ejerlejlighedshandler end året før. I alt skiftede 4.081 ejerlejligheder ejer, hvilket især skyldes øget aktivitet i Hovedstaden, hvor en større andel af ejerlejlighederne blev solgt inden for de første to uger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum