Green Power Denmark

Grøn Energi Dag: I dag har vi produceret mere grøn strøm end i hele 2022

Del

I dag passerer vi endnu en  grøn milepæl. Solceller og vindmøller har produceret mere grøn strøm, end de gjorde i hele 2022.  Green Power Denmark udnævner derfor 18. december til "Grøn Energi Dag 2023". Det er dog bekymrende, at vi skal så langt ind i december, før vi rammer rekorden, mener Camilla Holbech, afdelingschef i Green Power Denmark.

I 2023 er der indtil i dag produceret 21,1 TWh (terrawatt-timer) strøm fra solceller og vindmøller. Det svarer til den samlede produktion af grøn strøm sidste år. Produktionen svarer til 62% af elforbruget.*

- Grøn energi er vores vej ud af energi- og klimakrisen, og rekorden betyder, at vi er kommet lidt tættere på at udfase olie, kul og gas. Men der er stadig mange skridt at tage, inden vi har fået hele vores samfund over på grøn strøm, siger Camilla Holbech, afdelingschef i Green Power Denmark.

Solcellerne har produceret 3,0 TWh mod ca. 2,2 i 2022. En opgørelse fra Energistyrelsen viser, at der blev sat 900 MW ny solcellekapacitet op mellem 3. kvartal 2022 og 2. kvartal 2023. De mange nye solceller og det generelt solrige vejr er årsag til, at solcellerne satte produktionsrekord i alle måneder på nær marts i 2023.

- Solceller spiller en stadig større rolle i vores energisystem end tidligere. I løbet af året har der været dage, hvor solcellerne har produceret mere strøm, end vi kunne bruge, og elprisen har været negativ. De situationer skal vi udnytte og producere grøn brint, som vi kan bruge i industrien eller til at producere grønne brændstoffer, siger Camilla Holbech.

Havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord ud for Thyborøn er fornylig begyndt at producere strøm, og de forventes helt klar i begyndelsen af 2024. Parkerne består tilsammen af 41 møller med en kapacitet på 350 MW.

- Det er elleve et halvt år siden, at et flertal i Folketinget vedtog, at de to havvindmølleparker skulle opføres. Det er et eksempel på, hvor lang tid det kan tage at opføre vedvarende energi i Danmark, selvom stort set alle er enige om, at vi skal have mere af det. I fremtiden skal det gå meget hurtigere fra beslutning til handling, siger Camilla Holbech.

Det er andet år i træk, at Green Power Denmark markerer Grøn Energi Dag. I år er der mindre end to uger tilbage af året. Sidste år faldt dagen på den 5. november.

Årsagen er blandt andet, at der ikke bliver opført nye vindmøller på land. I år bliver der pillet mere vindmøllekapacitet ned, end der bliver sat op. Når det gælder solceller, er der kun opført omkring 500 MW i 2023 mod cirka det dobbelte året før.

- At den nye rekord kommer så sent på året, er et tegn på, at noget er helt galt. 1000 vindmøller står og venter på at blive sagsbehandlet  i kommunerne - til gavn for klimaet og det danske samfund.  Det samme gælder for stribevis af solcelleprojekter. Vi skal have tempoet op alle steder, siger Camilla Holbech.

* Alle tal anvist i TWh er baseret på Energinets dataserie Energy Balance non-validated som er det foreløbige produktion og forbrug. Vi anvender også denne dataserie, når vi kigger baglæns for at holde sammenligningsgrundlaget konsistenst. Der vil derfor være mindre forskelle til de endelige opgørelser. VE-andelen er beregnet på Production and Consumption – Settlement, der har et vist tidslag, men er præcis. Erfaringer viser dog, at de foreløbige tal på produktion fra solceller og vindmøller er ret præcise.

Kontakter

Billeder

Den 18. december er der produceret mere vedvarende energi i Danmark, end der blev hele sidste år.
Den 18. december er der produceret mere vedvarende energi i Danmark, end der blev hele sidste år.
Download

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Green Power Denmark: Permanent forhøjet forskningsfradrag er godt for Danmark20.6.2024 09:54:40 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen vil forhøje fradraget for forskning og udvikling til 120 procent. Fradraget gør det mere attraktivt for virksomhederne at investere i udvikling af nye grønne teknologier, som vi skal leve af i fremtiden. Men det er ærgerligt, at regeringen ikke bruger mere af det velvoksne råderum til et fradrag på 130 procent, som tidligere var den politiske ambition, mener Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye